Om Puls

Puls är det gemensamma namnet för Equmenias arbete med tro, idrott, träning och hälsa. Vi tror att Gud skapat oss för ett liv i rörelse, där kropp, själ och ande formar en hel människa. Och vi tror att genom gemenskapen i Puls kan vi ge möjlighet för barn och unga att upptäcka och växa i sin tro.

I och med att Puls inte handlar om en specifik träningsform eller idrott så kan både upplägg och innehåll se olika ut. Inriktningen beror vanligtvis på det lokala intresset för en viss idrott eller träning, och att man i anslutning till den har andakt, bön eller samtal. Puls kan till exempel vara idrottskonfirmation, familjegympa, fysträning, sportläger, Puls-söndagsskola, bollsporter mm. Gemensam nämnare för alla olika Puls-verksamheter är att det är sammanhang där människor får dela tro, och uppleva glädjen och gemenskapen i idrott och rörelse!

Här ser ni exempel från olika Puls-sammanhang:

Varför Puls?

Ja, varför ska vi jobba med hälsa, idrott och rörelse i våra kyrkor? Borde vi inte låta idrottsföreningarna och gymmen få stå för den biten?

Det kan man tycka. Eller, så kan man se det som att Puls:

  • är en verksamhet som gör att fler/andra barn och unga får möjligheten att hitta ett sammanhang, sin plats, i kyrkan.
  • är ett sätt för kyrkan att möta samhällets, och många människors intresse för hälsa, idrott och rörelse. Och att komma till kyrkan för att träna kan vara lättare än att ta steget och gå till en gudstjänst.
  • är ett bra redskap för att nå och föra samman människor, t ex. i integrationsarbete. 
  • möjliggör fler tillfällen att prata om Jesus. Puls ÄR evangelisation.
  • innefattar rörelse, som i de flesta fall är en förutsättning för att främja och förbättra även den psykiska hälsa.
Dessutom:

Kropp, själ och ande. Så definieras ofta människan, med stöd från Bibeln (1Thess 5:23). I vår kyrka talar vi om att vårda själ och ande för komma närmare Jesus. Kroppen, våra fysiska egenskaper, kan vara svårare att förklara, men är lika viktig för att beskriva en hel människa. Rörelse och fysisk aktivitet är grundläggande för en god hälsa. Vår kropp är därför en gåva att förvalta.

TILLSAMMANS gör vi Puls

I våra föreningar och församlingar finns idag mycket kreativitet och aktivitet kring idrott och rörelse på olika sätt. Via Puls vill Equmenia vara med och uppmuntra, stödja, samordna och utveckla den verksamheten.

Men varför ska vi tillhöra Puls?

Du behöver inte kalla din verksamhet för Puls, men visst vore det kul om alla som höll på med träning och idrott i kombination med tro ville vara med i vårt nätverk, så vi kan utvecklas och växa mer tillsammans. Så låta oss veta att ni finns. J fler vi är, desto fler kan upptäcka tron genom idrott! Det ni gör kan bli en förebild för andra. Tillsammans får vi utgöra ett större sammanhang i vilket vi delar samma intresse, och utifrån det kan vi både i din region, men även över hela landet, samordna arrangemang, inspirations- och utbildningsdagar och hjälpa till att anordna tex läger. Via det nationella arbetet tas det fram inspirations- och andaktsmaterial och annat som kan vara till hjälp för ert arbete.

Fler kan göra mer, och i Equmenia är vi många. Låt oss utvecklas och utveckla Puls tillsammans. Har du en längtan efter att starta upp nån sport eller träning i din kyrka?, Eller önskar du stöd till det ni redan gör idag? Hör av dig direkt till Equmenias pulskoordinator: linda.ulma@equmenia.se

Tjejer som springer Pulsloppet på Hönö

Dags att starta Puls?

Tycker du att det här vore ett roligt sätt att träffas på, att få både röra på sig och också få dela och utveckla din tro tillsammans med andra? Vet du, det behöver inte vara krångligare än att ni är några stycken som vill samma sak.

Här är en enkel checklista innan du drar igång:

  • Låt Puls vara en del av din Equmeniaförening eller församling i Equmeniakyrkan! Prata med er pastor eller ungdomsledare och berätta att ni är igång!
  • Engagera flera ledare och dela på ansvaret.
  •  Ladda hem Pulsloggan och lägg upp information på kyrkans hemsida, sociala medier, kyrktorget eller ert programblad. Besök sidan med logotyper för att ladda ned Puls logotyp.
  • Kör!

Ok, det verkar bra! Måste jag anmäla närvaro eller betala något?
Nej, Pulsverksamheten är en del av din Equmeniaförening eller din församling i Equmeniakyrkan. Här finns ditt medlemskap. Men du får med fördel höra av dig med ett mejl till Equmenias pulskoordinator linda.ulma@equmenia.se och säga att ni är igång. Då kan ni få mer inspiration och stöd.

Använd gärna Pulsloggan på hemsida och i era sociala medier, vi vill ju att fler ska få höra om Puls! Laddas hem här: https://equmenia.se/material-och-media/

Skapa gärna en grupp på sociala medier för att lägga upp information och bilder om era Pulssamlingar. Bra sätt att bjuda in nya deltagare!

Det här är inlägg från olika Pulsgrupper i sociala medier.

Växa i tro-plan

Puls – Tro och Idrotts värderingar utgår från Equmenias Växa i Tro-plan, med ledorden Delaktighet, Relationer, Berättelser och Upplevelser.

Till hela Växa i tro-planen

DELAKTIGHET

Equmenia vill vara med och forma lokala gemenskaper, där barn och unga får känna att de är välkomna och kan bidra med sina gåvor och erfarenheter. I våra Pulsgrupper vill vi skapa en kristen gemenskap som bygger på intresset för idrott, träning, motion och lek. Här ska alla känna delaktighet, oavsett ålder, kön eller etnicitet. Puls vill forma en frisk församling, där fysisk hälsa lyfts fram för att skapa en hel människa.

RELATIONER

I en trygg gemenskap skapas goda relationer där vi får lära oss att umgås och respektera andra människor. Vi vill skapa en miljö där deltagare får uppleva och föra vidare Guds kärlek. När vi svettas, tränar och leker stärks vår relation i den gemensamma strävan.
Idrotten är till din idé internationell och intresset för sport och träning står över gränser mellan länder och kulturer. En Pulsgemenskap är ofta det enklaste sättet när föreningar och församlingar vill möta nyanlända.

BERÄTTELSER

Vi vill föra vidare berättelsen om Jesus. Vår gemenskap ska vara öppen för människor med olika gåvor och olika tro. I en Pulsgemenskap får vi dela livets vardag, där din berättelse kan bli ett vittnesbörd eller inspiration för andra. Bibelns berättelser blir vår ledning i mötet andra människor.

UPPLEVELSER

Gud skapade människan. Vi är födda med en kropp att använda och i både barnens lek, ungdomars idrott och vuxnas träning finns en strävan att utvecklas och utmana sina begränsningar. Vi får uppleva glädje, trötthet, vinst och förlust. Puls bedriver ingen elitidrott, utan vill vara ett komplement till de söker kristen tro och idrottsgemenskap.

Hur kan Puls se ut?

Exempel på vad Puls är

Inspireras av olika Puls-sammanhang som som finns i