Publicerat 

Förening

Varför är vi föreningar i Equmenia?

En förening består av en grupp människor, de är medlemmar i föreningen. Det föreningen pysslar med kallas verksamhet och den kan se olika ut från förening till förening. Men det viktiga är att föreningen har ett bestämt syfte med sin verksamhet och att den är demokratisk.

Equmenia är en rörelse med ca 15 000 medlemmar och ca 30 000 deltagare. Varje vecka möts tusentals människor i våra föreningar, från norr till söder.

Tillsammans blir starka och kan göra mycket mer än vad enskilda medlemmar eller ens enskilda föreningar klarar på egen hand. En grundtanke i Bibeln är att vi kristna tillsammans utgör Kristi kropp. Vi
hör ihop och vi ska hjälpa varandra.

Föreningar i Equmenia

 

Att vara förening i Equmenia innebär att man får finnas i ett större sammanhang – Equmenia. Där får man vara med och bidra på olika sätt. Man får också ta del av det Equmenia kan erbjuda, just på grund av att det är många som vill vara med. 

Här på Equmenias hemsida kan du läsa om en del av allt det som finns att ta del av och bidra med. 

Styrelsearbetet

En engagerad styrelse är den bästa förutsättning en förening kan ha!

Styrelsen drömmer om vad föreningen ska göra i framtiden, bestämmer hur man ska komma dit och ser till att alla i föreningen får göra det de är bäst på. Här kan du läsa om hur det går till.

Läs mer

Bilda förening

Ska du få vara med och bilda en förening? Grattis!

Som Equmeniaförening får ni massor med bra hjälp att göra ert barn- och ungdomsarbete ännu bättre. Om ni är en bidragsgrundande förening får ni dessutom ett verksamhetsbidrag för varje medlem. Välkomna med!

Läs mer

Medlemskap

Hur arbetar man egentligen bäst med medlemskap i föreningen?

Och varför är det så viktigt att våra deltagare är medlemmar också? Det får du veta här!

Läs mer

Frågor och svar

Måste min förening använda normalstadgarna?

Nej, men det finns vissa delar i normalstadgarna som måste finnas med i din förenings stadgar. Normalstadgarna är gjorda för att passa alla Equmeniaföreningar, och alla paragrafer som behövs för att vara förening finns i dem. Därför är de extra praktiska att använda sig av om du håller på att bilda en ny förening. Läs mer »

Om din förening redan har stadgar som har godkänts av Equmenia behöver ni inte ändra dem när normalstadgarna förändras, dvs om riksstämman tar beslut om nya. Men om ni håller på att bearbeta era stadgar kan det vara bra att titta på normalstadgarna och fundera på om det är något därifrån som ni borde ta med i föreningens nya stadgar. Kom ihåg att de nya stadgarna måste skickas in till och godkännas av Equmenia.

Vad är Repet?

Repet är Equmenias gemensamma medlemsregister. Det är gratis för alla föreningar att använda. Läs mer »

Vad är en vision?

En vision är en kort mening som säger vad man drömmer om. Det är liksom en vägvisare som pekar åt ett håll så att man vet åt vilket håll man vill röra sig. Läs mer »

Kan man vara livstidsmedlem i en Equmeniaförening? Eller i alla fall betala in medlemsavgift för flera år i taget?
Nej, man kan inte vara livstidsförening i en förening och inte heller betala för flera år i taget. För att vara medlem i en förening måste man varje år ta personlig ställning till att man vill vara med. Det kan man tex göra genom att betala in en medlemsavgift eller skriva under ett papper. Läs mer »
Måste man använda så mycket svåra ord?

När man jobbar i en styrelse så använda det ofta ord som kan vara svåra, eftersom de inte används någon annanstans. Man måste inte kunna alla dessa ord, det går bra att hitta andra ord. Men ibland kan det vara bra att veta vad andra pratar om och ibland kanske man behöver andra orden i andra sammanhang.

Vi har sammanställt en ordlista med en del av dessa ord. Läs mer »