Årsmöten, styrelsemöten och föreningsmöten

För att en förening och dess styrelse ska fungera som den ska hålls under året ett antal olika möten. De olika mötena har olika syften och målgrupp men i huvudsak är de till för att medlemmarnas röster ska bli hörda och gemensamt diskutera olika frågor som rör föreningen och dess verksamhet. Här under kan du läsa mer om årsmöten, styrelsemöten och föreningsmöten.

Styrelsemöten

När en förenings styrelse träffas så brukar man kalla det för styrelsemöte. Ett annat namn är sammanträde. Vilket ord man använder spelar ingen roll, de betyder samma sak.

När man har ett styrelsemöte tar man upp ett antal olika frågor/punkter som alla i styrelsen har fått innan, eller precis när
mötet börjar. För det mesta är det ordförande som förbereder vad som ska tas upp. Listan med punkter kallas dagordning eller föredragningslista.

Under ett styrelsemöte ska man skriva protokoll så att man efteråt kan se vad som bestämdes.

Konstituerande styrelsemöte

Det första styrelsemötet som styrelsen har efter årsmötet brukar kallas konstituerande styrelsemöte. Konstituera betyder ungefär organisera. På det mötet väljs alla olika uppgifter som kan finnas i en styrelse. Som t.ex. vem som är kassör, vem som skriver protokoll och firmatecknare. Protokollet som skrivs vid det konstituerande styrelsemötet kan sen användas t.ex. när man kontaktar banken för att visa vem eller vilka som får teckna föreningens firma. Läs mer om firmatecknare på sidan om styrelsen och andra roller.

Föreningsmöte

Ett föreningsmöte är en samling då man bjuder in hela föreningen för att diskutera någonting speciellt. Precis som med årsmötet så står det i föreningens stadgar hur långt i förväg man behöver bjuda in till ett föreningsmöte. I Equmenias normalstadgar står det så här:

“Kallelse till föreningsmöte ska ske senast två veckor före föreningsmötet och innehålla de ärenden som ska behandlas i föreningsmötet. Handlingarna ska finnas tillgängliga senast en vecka innan mötet.”

Det står också i stadgarna vilka som får bjuda in/kalla till ett föreningsmöte. I normalstadgarna står att styrelsen kan bjuda in. Men även att revisorerna kan bjuda in. Medlemmar kan också bjuda in, men då ska det vara ett visst antal eller en viss % av medlemmarna. Hur många det ska vara står i stadgarna.

Vid ett föreningsmöte finns en dagordning innan och man skriver protokoll under mötet. Viktigt är att föreningsmötet bara diskuterar de punkter som stått i kallelsen/inbjudan.

Årsmöte

Föreningar har en gång per år ett årsmöte. Det är något som alla ideella föreningar måste ha för att kunna fungera som förening.

Årsmötet är det tillfälle då alla medlemmar i föreningar får vara med och påverka vad som ska hända under det år som ligger framför. Det är då man väljer styrelse för året som kommer. Årsmötet är också det tillfälle då man tittar på vad som hänt året som gått och ser så att allt har gått rätt till.

Man skulle kunna se årsmötet som föreningens födelsedag. Så se till att göra det till en fest!

Eftersom årsmötet är för alla medlemmar så är det extra viktigt att man bjuder in ordentligt. I föreningens stadgar står hur långt i förväg man måste bjuda in. Där står för det mesta också när man måste ha sitt årsmöte. Ofta står att man ska ha det före en viss månad.

Tänk på hur ni skriver er kallelse/inbjudan. Skriv den på ett sätt så att man förstår vad det handlar om, även om man aldrig varit på ett årsmöte innan.

Fundera också igenom vilka som är era medlemmar och hur de ska förstå att årsmötet är ett tillfälle för dem att vara med och bestämma.

Det kan också vara bra att tänka igenom hur man sprider inbjudan. Sätts den upp på anslagstavlan i kyrkan? Ska den spridas i sociala medier? Kan ni maila den till alla medlemmar?

Till ett årsmöte har alla medlemmar rätt att lämna förslag på saker de tycker ska förändras. Det kallas ibland att lämna en motion. Förslagen ska lämnas in en viss tid före årsmötet.

Till ett årsmöte så är det bestämt i förväg vilka frågor som måste finnas med. Det står i föreningens stadgar. Där finns också möjlighet att lägga till andra punkter.

Om man gör en dagordning utifrån Equmenias normalstadgar så kan den se ut ungefär så här:

Mallar till protokoll och dagordningar för styrelse-, konstituerande- och årsmöte hittar ni på sidan med dokument och mallar.

I en del föreningar så skriver man med dagordningen i kallelsen/inbjudan till årsmötet. Det är bra att göra, men inget man måste göra. Men dagordningen ska komma ut med handlingarna en viss tid innan (det står också i stadgarna). Handlingarna är alla de dokument som kan behövas till ett årsmöte. Som dagordning, verksamhetsberättelse och ekonomisk redogörelse.

I verksamhetsberättelsen beskrivs vad föreningen har gjort under sitt senaste verksamhetsår. Det kan göras genom text och bild. Ett sätt att skriva en verksamhetsberättelse är att låta varje grupp i föreningen skriva och berätta vad de gjort. T.ex. Tonår, söndagsskolan och scout.

Att presentera verksamhetsberättelsen på ert årsmöte kan göras på många kreativa sätt för att göra årsmötet mer lustfyllt och intressant. Det kan göras genom film drama eller spännande återberättanden från året som gått.

På ett årsmöte ska medlemmarna kolla igenom vad som har hänt med föreningens pengar under året. Det gör man genom att få en resultaträkning och en balansräkning.

Eftersom det kan vara svårt att själv ha koll på att allt har gått rätt till så har föreningen vid det förra årsmötet valt några revisorer som kollar igenom det som styrelsen har gjort under året. De föreslår sen om styrelsen ska ha ansvarsfrihet eller inte.

Att bevilja ansvarsfrihet innebär att medlemmarna utifrån den information de har fått, godkänner hur styrelsen arbetat. Det innebär att medlemmarna tycker att styrelsen har arbetat korrekt och att medlemmarna återigen tar över ansvaret för föreningen.

Det är revisorerna som föreslår om styrelsen ska ha ansvarsfrihet eller inte.

Om en förening inte ger styrelsen ansvarsfrihet så innebär det oftast att man också väljer en helt ny styrelse, eftersom man inte har förtroende för de som suttit. Man kan också välja att endast en person i styrelsen inte får ansvarsfrihet.

Det är ovanligt att en styrelse inte får ansvarsfrihet och det är viktigt att ha sett över alla alternativ innan beslutet tas.

Vad som sen händer om en styrelse inte får ansvarsfrihet kan vara olika. Det beror framför allt på skälet till varför styrelsen inte har fått ansvarsfrihet. Det kan vara så att man inte gör något mer än att välja en ny styrelse. Men det kan också vara så att den nyvalda styrelsen kan välja att ta ärendet till domstol. Det kan då bli så att ledamöterna i den gamla styrelsen blir skadeståndsskyldiga mot föreningen.

Om det i en förening skulle finnas tveksamheter för om en styrelse kan få ansvarsfrihet så uppmanar vi att man i förväg kontaktar någon på regionen eller nationellt för att be om råd.

Checklista för årsmöte

Inför ett årsmöte är det fler saker man behöver tänka på, såsom att skriva verksamhetsberättelse och hur man presenterar ekonomin. Här hittar ni en checklista för vad ni bör tänka på inför, under och efter årsmötet.

Mötessätt, mötesteknik och tips

Har ni funderat på hur ni lägger upp ert årsmöte? Hur bjuder ni in medlemmarna? Hur gör ni för att få så många som möjligt delaktiga? Har ni funderat på vilket språk ni använder så att alla kan förstå? Här kommer lite olika tips och saker att tänka på.

Här kommer några röster från olika Equmeniaföreningar runt om i landet som berättar hur de brukar göra vid årsmöten:

Equmenia Tumba

I Tumba började vi i våras med att köra det på en scoutkväll då det är vår i nuläget största aktivitet. Vi hade i förväg förberett scouterna på handlingarna och upplägget m.m. Det gick väldigt bra även om vi såklart kan förbättra det. Vi gjorde det lite roligare genom att göra dagordningen som en spelplan, ekonomin som tv-programmet lyxfällan gör fast med låtsaspengar (visuellt och pedagogiskt), några danspauser för att få upp energin. Sen fanns det ritpapper och pennor vid varje bord.

Till nästa år tänker vi korta mötet lite till. Köra lite bingo med ord och begrepp som dyker upp under mötet.

Centrumkyrkans ungdom Farsta

Farsta kör också en scoutkväll. Under terminen pratar vi demokrati med Spararna som också får skriva egna motioner. Andra populära aktiviteter på årsmötet är ekonomiredovisning med guldklimpar, Spårare som får agera 2 vice ordförande med klubbansvar mm mm. Godisregn är också populärt men väl förberedda årsmöten är en nyckel.

 Equmenia Luleå

I Luleå kör vi kombinerat med Fredagsmiddag, en aktivitet vi annars brukar ha ca 1 gång/mån då vi bjuder in till mat, andakt och gemenskap. På borden för just årsmötes-middagen ligger dagordning, propositioner och ev. motioner och möjlighet till samtal om dessa ges under måltiden. Årsmötet börjar efter måltidens slut och är ett ganska klassiskt årsmöte. Men då finns flera unga i olika åldrar, ledare och andra församlingsmedlemmar med. Sen avslutas det hela med andakt och efterrätt.

Equmenia Frövi

Här lägger vi fokus på ledarna och deras inflytande över årsplaneringen, så vi kör årsmöte o ledarsamling/fest samtidigt.

Mötesteknik

Mötesteknik kallas det sätt man genomför ett årsmöte eller styrelsemöte. Under ett årsmöte är det viktigt att i förväg fundera på hur man lägger upp mötet. Här under hittar ni en bild på saker att tänka på inför årsmötet, vissa punkter kan man även ta med sig in i styrelsemötet.

Bestämma trots ålder

För att få till ett bra årsmöte gäller det att vara väl förberedd. För att få hjälp inför planeringen kan ni ta hjälp av materialet Bestämma trots ålder. Där finns verktyg för att fundera på det som händer Innan, Under och Efter årsmötet!

En bra övning från materialet Bestämma trotts ålder är ”Rita ert årsmöte”. Se filmen och testa i er förening!

Bestämma trotts ålder är material framtaget av Vi unga i ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. Equmenia har varit med och testat materialet och får därför använda det fritt!

Vi unga har även en materialbank för mer inkluderande årsmöten som ni kan kika mer på.

Digitala möten

Årsmöten kan också göras digitalt. Det som eventuellt kan reglera hur ni tänker kring ert digitala årsmöte är era stadgar, så börja med att titta på dem.

Det finns många olika alternativ av tjänster för videomöten, ett förslag att använda är Zoom.