Utforska livets stora frågor med Existens!

Existens finns för att stärka ungas existentiella hälsa, genom att göra det lättare att prata om livets stora frågor.

Existentiell hälsa handlar om att hitta förhållningssätt till livet som kan hjälpa oss att finna meningsfullhet. Att bearbeta livets stora frågor och hitta sätt att hantera dessa kan skapa motståndskraft när livet stormar.

Med livets stora frågor menas frågor som rör livet och vår existens. De kan också kallas för existentiella frågor. Några exempel på sådana frågor är:

  • Vad är meningen med livet? 
  • Varför finns jag? 
  • Finns det något hopp?
  • Vad händer när jag dör?

Existens arbetar med att att ta fram ett samtalsmaterial kring livets stora frågor och kommer att starta samtalsgrupper där unga tillsammans får utforska dem. Det kommer även att tas fram ett utbildningsmaterial för unga ledare i att leda samtalsgrupper.

De första samtalsgrupperna, som kommer att vara pilotgrupper, kommer att startas under hösten 2024. Läs mer om det och om hur du anmäler dig lite längre ner på sidan.


”Svårigheter och stora frågor kommer förr eller senare. Det går liksom inte att streta emot. Men vi hade behövt ha bättre redskap att hantera de utmaningar, känslor och tankar som kommer.”  

Detta sa en ungdom när Existens frågade om och varför vi behöver prata mer om livets stora frågor.

Vi ser ett stort behov av att få redskap till att utforska livets stora frågor, för att stärka den existentiella hälsan. Därför vill Equmenia ge fler unga den möjligheten, i allt från kyrkor till skolor och idrottsföreningar.


Existens är för dig som är mellan 13 och 25 år.


Existentiell hälsa handlar om att hitta förhållningssätt till livet som kan hjälpa oss att finna meningsfullhet. Att bearbeta livets stora frågor och hitta sätt att hantera dessa kan skapa motståndskraft när livet stormar.

Existens arbetar utifrån åtta olika teman; mening, helhet, förundran, harmoni, hopp, tro, gemenskap och styrka. De är inspirerade av de olika dimensioner av existentiell hälsa som WHO (Världshälsoorganisationen) tagit fram.

Pilotgrupper våren 2025

Under våren 2025 kommer Existens starta upp andra omgången pilotgrupper. Denna gång riktar vi oss till deltagare från 13 år och uppåt.

Vi söker nu samtalsledare för dessa grupper som är mellan
18 och 25 år. Som samtalsledare kommer du blir erbjuden ett arvode.

Som samtalsledare i en pilotgrupp förväntas du: 

  • Delta i en kortare utbildning.
  • Delta i handledningsträffar.
  • Få ihop en grupp på 5-10 personer.
  • Vara med och dela dina tankar och erfarenheter i utvärderingar.

Är du intresserad? Anmäl dig, så hör vi av oss och berättar mer!

Detta är en intresseanmälan, det är först efter ett samtal vi kan meddela om du kan bli samtalsledare eller inte.

Välkommen med din ansökan!

Vill du ha Existens nyhetsbrev?

I nyhetsbrevet får du information om hur arbetet med Existens går, inbjudningar till våra arrangemang och reflektioner kring existentiella frågor. Fyll i formuläret för att prenumerera.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Intervju med Maria Hammar, projektledare

Om Maria:

Ålder: 34 år

Bor: i Vårgårda

Yrke: pastor

Bakgrund: arbetat som pastor i Equmeniakyrkan Vårgårda med inriktning på unga vuxna och ledare i 6 år.

Hej Maria! Du är nyanställd på Equmenias nationella kansli. Vad ska du jobba med? 

Jag är projektledare för ett nytt projekt som vi hoppas ska främja en god psykisk hälsa hos unga genom att prata om existentiella frågor. Detta ska ske i grupper ledda av ungdomar, för unga och mycket ska vara gjort av unga. Anledningen är att vi behöver prata med varandra. 

Varför behövs det? 

Det finns en del forskning om att vi människor mår bra av att prata om livsfrågor och andliga frågor. I barnkonventionen slås det fast att alla barn har rätt till andlig utveckling, det finns ett stort värde i att prata om andliga och existentiella frågor. Vi består av ande, kropp och själ, och i samhället har man varit duktiga med att jobba med frågor rörande kropp och själ. Men inte lika bra att jobba med den andliga biten, det har inte funnits kompetens. I ett mer sekulärt land så har det varit svårt att veta hur man ska ta sig an dessa frågor. Här ser vi som kyrka att vi kan bidra.

Det finns mindre fördomar om kyrkan hos barn och unga idag eftersom många inte har någon relation till den. Och man har inte ett givet språk för sina andliga och existentiella frågor och behov. Därför vill vi ge redskap till unga att sätta ord på det man känner över livets stora frågor. Finns det en framtid? Finns det någon mening att jag finns här? På så sätt kan vi förmedla hopp och i förlängningen öppna upp för fler frågor. 

Varför du tycker detta är viktigt? 

Ungdomar idag mår väldigt dåligt. På pappret har många i Sverige en bra ekonomisk situation och ordnad tillvaro men man mår inte bra ändå. Det finns stark oro inför framtiden. Jag tror att vi behöver se människan som en helhet och att allt hänger ihop. Har vi tappat bort att bearbeta frågor som rör livets andliga längtan och existentiella frågor så tror jag att vi behöver börja prata om dessa igen för att det påverkar också vårt fysiska och psykiska mående. Min stora förhoppning med det här projektet är att samtalet kring existentiell frågor kan få bidra med tro, hopp och mening.

Kontakt

Alicia Rosengren

Kommunikatör Existens, vik. koordinator kreativa uttryck

0764952760

alicia.rosengren@equmenia.se

Maria Hammar

Projektledare Existens

0765053234

maria.hammar@equmenia.se

Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden och förväntas pågå i 3 år och efter det bli en del av Equmenias ordinarie verksamhet.