Tips och idéer inför påsk!

Här kommer tips och idéer inför påsk. Vissa saker passar att göra själv och annat är mer anpassat för grupper.

Påskidéer från idébanken

Equmenia Ton och Equmenia Ton KIDS

Musik till påsken

Här finns de låtar från Equmenia Ton och Equmenia Ton KIDS som passar bra att att använda under påsken.

Västanå Teater tolkar berättelser om påsken ur Barnens bästa bibel. Den är skriven av Sören Dalevi, med illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson. barnensbastabibel.se

Av Carin Dernulf

En hälsning inför påsken

För ett tag sedan pratade jag med en tjej som sade att hon uppskattar påsktiden mer än julen eftersom julen ofta är så stressig med allt som ska hinnas med, medan påsken är betydligt lugnare. Och jag kan förstå vad hon menar. Hon tyckte att fördelen med påsken är att man kan ligga på soffan och äta godis och kolla på film, och det låter ju väldigt härligt.

Och påsken kan stanna vid det. Den kan gå mer eller mindre obemärkt förbi. Men samtidigt är det som hände under de här dagarna helt avgörande för världshistorien. Och inte bara för världen i stort utan också för ditt liv, och mitt.

För ett tag sedan fick jag frågan från min son ”Mamma varför firar vi egentligen påsk?” Medan jag försökte få iväg honom till förskolan svarade jag lite förstrött: Det är för att Jesus dog. Jag hann inte komma så mycket längre i min förklaring när han tvärstannade och sa: Va, menar du att vi firar att någon har dött? Och visst kan man förstå hans reaktion.

Men påskens berättelse tar ju inte slut på långfredagen. För det som såg ut som jordens största misslyckande, Jesu död på korset, var det som blev vägen till liv. Påsken bär med sig ett fantastiskt budskap; Kristus är uppstånden! Och det är det som gör hela skillnaden.

När det såg ut som att allt var över öppnade Gud en väg. Och påsken lär oss att till och med i det mörkaste mörker kan ljus bryta fram. Det är sant också för våra liv. Och när vi nu är inne i påskveckan vill jag uppmuntra dig att leva med i påskens händelser. Min erfarenhet är att det faktiskt gör något med en. För påsken är mer än godis och långfilmer. Påsken angår våra liv, på djupet.

Carin Dernulf
generalsekreterare Equmenia