Påskvandring
Upplev påskens budskap genom att vandra genom berättelsen.
Det finns många sätt att göra påskberättelsen levande, denna vandring är ett exempel som inte kräver så många medverkande.
Förberedelser:
Förbered er genom att läsa påskberättelsen i Bibeln. Skriv ned en enkel variant av berättelsen eller använd en barnbibel.
Det behövs ganska gott om utrymme och fantasi för att skapa den dramatiska känsla som påsken har. Den här vandringen är mer som att gå i fotspåren av det som hänt och innehåller därför inte så mycket drama från de medverkande, det kan därför vara roligt att lägga mer tid på att göra miljön spännande. Det är en utställning med 6 st stationer och en berättare går med som guide.
Vad du behöver
- Papper/kartong och färger till stadskulisser
- Palmblad och mantlar
- Bord och stolar, bröd och vin
- Skål (som handfat) med smutsigt vatten, handduk
- Svärd
- Eldstad, något att sitta på ex. stockar
- Ett kors med spikhål
- Törnekrona
- Ev. tyger, filtar etc. för att skapa en grotta/grav
- Kartong/träskiva som sten vid gravens ingång
Så här går det till
Intåget
Gör kulisser av hus och ställ som en gata, mittemot varandra. Använd till exempel bordsskivor på högkant med spännpapp på eller utställningsskärmar av wellpapp. På golvet läggs palmblad (av t.ex. grön kartong) och något mantelliknande.
Deltagarna går sakta gatan fram medan berättaren talar om vad som hänt. Vid en stor tempelport (till exempel en kyrkport med en skylt) ligger bruna kvistar, kanske några stenar.
Berättaren berättar om folkets besvikelse över att Jesus försvann in i templet.
Den sista måltiden
Duka ett bord (13 stolar), tänd ljus. Ett stycke bröd och en bägare med vin finns på bordet. Vid ingången står ett handfat med smutsigt vatten och en skrynklig handduk ligger bredvid.
Berättare guidar i händelsen. Deltagarna går runt bordet och upptäcker att en stol är omkullvält, Judas stol föll när han rusade ut.
Getsemane
Samla stora och små växter i en hörna. Gärna i ett mörkt rum med några inomhusmarschaller. Ett svärd ligger ”på marken”.
Berättaren talar om lärjungarnas trötthet, Jesu oro, soldaterna, Petrus som tar till svärdet och om fängslandet.
På borggården
Deltagarna kan samlas kring en eldstad, några stockar att sitta på.
Berättaren talar om Petrus nyfikenhet, rädsla och förnekelse. Lite längre bort finns en stolpe (ev. en egen station). Ett rep med öglor för händer är fastbundet i midjehöjd. På golvet/marken ligger rester av törnet som kronan gjordes av och en piska med flera ändar som det är knutar på.
Berättaren förklarar vad de gjorde med Jesus, inte allt för dramatsikt. Det är viktigt att deltagarna inte minns pisksnärten mer än påskens helhet och budskap.
Korsfästelsen
Sätt ihop ett enkelt kors, gärna riktigt stort. Rita/gör spikhål för händer och fötter (ev. röd färg som blod). En skylt med INRI eller Jesus från Nasaret, Judarnas konung står vid korsets fot. Törnekronan hänger runt överdelen av korset. Ev. ligger det tärningar på marken och vid sidan av en stav och en svamp.
Berättaren talar varsamt om korsfästelsen och att korset är tomt. Vad har hänt?
Graven och uppståndelsen
Använd fantasin och bygg en grav, kanske i en garderob, i källaren en städskrubb, eller skapa en grottkänsla med filtar, presenningar mm. Ställ dit en lykta men låt det inte bli allt för ljus i graven. En sten (t.ex. kartong eller träskiva) finns vid ingången men är bortvält. Det får gärna dofta starkt av kryddväxter eller rökelse. Där Jesus låg ligger vita tygremsor i oordning.
Två sätt att göra på föreslås här:
- En ängel finns vid graven och möter patrullen med frågan ”Vem söker ni?”. När deltagarna (förhoppningsvis) svarar Jesus berättar ängeln att han uppstått från de döda och visar graven.
- Berättaren visar platsen där Jesus låg och berättar vad som hänt.
Berättaren avslutar hela vandringen med att tala om att det är därför vi finns som kyrka idag. Vår uppgift är bl a att berätta om just detta, Jesu uppståndelse, och att vi inte behöver vara rädda för döden, Jesus har gått före.
Källa
Vandringen är hämtad från SMU-scouts programmaterial Konten. Författare är Birger Eriksson. Illustration av David Edman.