Kompis Talkshow: Frälsning

I detta avsnitt av Kompis Talkshow kommer en romersk officer på besök, och Pastor Harry såklart! De pratar om vad som hände under påsken.

Tidsåtgång
10-30 min
Gruppstorlek
2-10, 11-30, 31-
Ålder
3-7 år, 8-12 år
Kategori
Andakt, Bibeln, Drama

Den här aktiviteten är del av materialet Kompis Talkshow som kan användas till exempelvis barnmöten. Varje avsnitt i Kompis Talkshow består av att en programledare möter ett antal gäster och en reflektion som sammanfattar talkshowens budskap. Reflektionen kan hållas av programledaren eller så involveras ytterligare någon.

Detta manus till en talkshow utgår från Joh 3:16: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.”

Dagens gäster/karaktärer:

Pastor Harry En pensionerad pastor från Huskvarna med stor passion för Bibeln och att vara kompis med Jesus. Han älskar att få träffa barnen på Kompis-Talkshow och få berätta om livet tillsammans med Gud. Pastor Harry läser alltid Dagens Bibelord innan han försöker reda ut frågorna kring Dagens Tema.
Förslag på kläder: Gammal kostym, vit skjorta, slips, peruk (gärna typ clownperuk men med grått hår , hatt, glasögon
Rekvisita: En bibel
 

Den romerska officeren Officeren är en av flera vakter som finns runt Jesus vid korsfästelsen på Golgata.
Förslag på kläder: rött skynke eller lakan omsvept med ett bälte, ovanpå det ett bröstskydd samt hjälm, sköld och svärd.

 

Manus

Programledare:
– Vanan trogen har vi idag bjudit hit den gäst som varit på besök vid varje Kompismöte sedan starten för snart tio år sedan. Han älskar att få träffa barn och unga och få berätta om det som är det viktigaste av allt – att få vara kompis med Jesus. Ge en varm applåd åt vår egen glada pensionär: Pastor Harry!

(Eventuellt lite småprat. Harry läser bibelordet – sätter sig)

– Det är alltid lika roligt att ha dig med på Kompis talkshow! Idag så är det lite speciellt då det handlar om frälsning…

– Ja, frälsning är sannerligen ett av mina favoritteman.

– Men vad handlar det här med frälsning om egentligen? Det är ett ganska svårt ord…

– Ja, alltså frälsning det betyder räddning, men det kan också betyda befrielse. Man blir fri från något som kan vara tungt och jobbigt.

– Okej, jag tror jag förstår, men kan du ge något exempel?

– Alltså ibland händer det att man gör fel och då känns det inte bra. Till exempel så kommer jag ihåg när Ellen hade varit ute med sina vänner på restaurang, och så hade vi bestämt att jag skulle hämta henne med bilen klockan åtta. Men tror du att pastor Harry var där då?

– Nej, kanske glömde du bort tiden?

– Precis! Det var ju ”Sångarbröderna i Boxholm” på teven och jag glömde alldeles bort tiden! Du må tro att Ellen var irriterad när jag kom en timme senare än vad vi bestämt…

– Ja, det kan jag tänka mig! Men vad hände då?

– Jo, jag sa som det var till Ellen, att jag alldeles helt glömde bort att hämta henne och så sa jag förlåt. Vet du vad Ellen sa då?

– Nej, berätta!

– Jo, Ellen sa att hon visserligen var arg för att hon fått vänta så länge, men så sa hon med sin varma, sköna röst: ”Harry, jag förlåter dig. Nu åker vi hem och äter blåbärspaj!” Den kvällen var jag gladare än på länge. Tänk att Ellen kunde förlåta mig när jag hade klantat till det på det där viset.

– Jag förstår det. Det måste ha varit skönt att få förlåtelse för det du gjort fel!

– Verkligen! Och vet du vad? Det här med frälsning, det är ungefär samma sak. Vi gör saker som gör att vi går bort från Gud, och när Jesus dog på korset och sedan uppstod så gjorde han det för allt som vi människor gjort fel. Jesus förlåter alla, precis alla! Det är till och med så, att Jesus förlåter dem som dödade honom på korset. Så stor är Jesu kärlek till oss, och han vill att alla människor ska få vara kompis med Gud!

– Wow! Så du menar att det här med frälsning handlar om varenda en av oss?

– Ja, precis! Alltså när vi tror på Jesus och vill vara kompis med honom, då får vi en vän som alltid vill hjälpa oss, leda oss till att göra gott mot Gud och varandra. Och när vi misslyckas och gör fel, då förlåter Jesus oss om vi ber honom om det. För det Gud vill, är att vi ska leva nära honom och inte fortsätta att göra saker som gör oss själva och andra ont.

– Det låter ju fantastiskt bra! Men hur vet man om man är frälst?

– Jo, om man vet att man tror på Jesus och vill gå med honom så är man frälst! Då är man räddad! Det är så fantastiskt!

– Tack för att du ville komma hit och hjälpa oss att förstå detta viktiga tema om frälsning!

– Tack själv att jag fick komma hit idag!

– Ge pastor Harry en stor applåd! Hej då!

(Pastor Harry går ut)

– Det har blivit dags för gäst nummer två här på Kompis! Denna gäst har varit med om något alldeles särskilt. Han är en romersk soldat som levde på Jesu tid och han är mest känd för att han var med vid Jesu sista timmar här på jorden. Han fick vara med om något fantastiskt spännande och jag vill att ni ger en stor applåd till den romerska officeren!

(Den romerska officeren kommer in)

– Välkommen hit till Kompis talkshow… Wow, vilken rustning du har!

– Tack så mycket, det är min arbetsklädsel kan man säga.

– Jaha… Så du har inte alltid på dig den här?

– Nej, när jag ska gå och lägga mig på kvällen så brukar jag ta av mig det här bröstskyddet…

– Okej… inget annat?

– Ja, jag tar väl mig ett bad sådär en eller två gånger om året. Då åker hela jag ner i badtunnan! Så får både jag och min rustning en rejäl tvätt, så att säga.

– Ehh… Jaha… Men nu har du kommit hit och ska berätta om något alldeles särskilt som du fick vara med om.

– Just precis, jo jag ska berätta lite om en väldigt speciell dag på mitt arbete. Ni förstår, jag jobbar för den romerska kejsaren. Ibland så händer det att han bestämmer sig för att någon ska dödas, och då får jag rycka in. Det var liksom mitt jobb. Den här dagen skulle jag ta livet av tre personer uppe på en kulle som heter Golgata i Jerusalem.

– Jaha… vilka var det då?

– Jo, det var tre män och en av dem hette Jesus. Jag hade hört lite om honom, någon kallade honom för upprorsmakare. Andra kallade honom för någon sorts judisk kung. Ah, för mig spelade det ingen roll. Han var dömd till döden och han skulle spikas upp på ett kors.

– Okej, men vad hände då?

– Jo, vi kom upp där på kullen och jag ropade till mig soldaterna: ”Soldater! Spika fast fångarnas armar och ben!” (Han ropar mycket högt)

– Oj! Det låter lite otäckt…

– Ja, jag ropade lite extra högt för att skrämma de stackars fångarna, men så var det så konstigt att den där Jesus inte verkade bli rädd. Nej, under det att soldaterna fäste honom på korset, så hörde jag hur Jesus bad till sin Gud. Han viskade att Gud skulle förlåta soldaterna, för att de inte förstod vad de gjorde…

– Det låter som en väldigt ovanlig fånge.

– Ja verkligen, jag hade aldrig varit med om något liknande! Den som är dömd till döden ber för sina fiender! Väldigt konstigt. Men sen hände det som var allra märkligast.

– Okej, berätta. Vad hände?

– Jo, när klockan var tolv på dagen så blir det mörkt över hela jorden. Allting var becksvart. Man såg ingenting! Kan du tänka dig? Mitt på dagen! Då ropade Jesus: ”Min Gud, varför har du övergivit mig?” och så dog han. Och vet du vad – snart fick jag höra ryktet gå om att förhänget i templet har delats i två stycken… det som skiljt oss från att möta Gud var nu borta! Då förstod jag att den där mannen Jesus, han måste ha varit Guds son.

– Wow. Så du fick vara med och stå bredvid när Jesus dog på korset!

– Ja, men vet du vad det bästa är? Jo, några dagar senare så kom två kvinnor till Jesu grav. Graven var tom och de förstod att Jesus inte längre var död! De rusade in i staden och ropade att ”Jesus lever!” (ropar högt igen) När jag fick höra det så blev jag så glad. För jag förstod att Jesus dog för att öppna vägen till Gud. Det var därför förhänget brast i templet. Det var därför Jesus ville förlåta.

– Så frälsning som är temat idag, det handlar om att Jesus dog på korset?

– Ja, att han dog och att han också uppstod för att han älskar oss människor så otroligt mycket. Han öppnar en väg till att bli kompis med Gud. Den Gud som alltid varit som en pappa med öppna armar.

– Jag förstår! Det låter ju fantastiskt! Men kunde du fortsätta att ta livet av människor efter att du varit med om det här?

– Nej, när jag förstod att Jesus var Guds son så förstod jag att Gud älskar mig. Då fylldes jag av sån kärlek till andra människor så nu vill jag bara använda min tid till att andra ska få höra om Jesus.

– Fortsätt att göra det. Tack så mycket för att du kom hit till oss på Kompis talkshow! Ge en stor applåd till den romerska officeren!

(Den romerska officeren går ut)

Reflektion

Jesus vill att alla människor ska få leva i frihet, där man är kompis med sig själv, med Gud, med andra människor och med allt som Gud skapat. Det är så Gud tänkt oss människor från allra första början. Men snart vände sig människor bort från Gud och gick egna vägar. Det är vad vi ibland kallar att synda. Det betyder att missa målet. Att missa gemenskapen med Gud.

I Gamla Testamentet i Bibeln berättas om det här. Hur människor börjar tävla mot varandra, kriga, bry sig mer om sig själva än varandra. Folket vill ha kungar istället för att leva tillsammans med Gud. Man går långt bort ifrån honom. Men när Gud sänder sin Son Jesus, så gör han det för att han älskar världen så oerhört mycket. Ni kommer kanske ihåg dagens bibelord: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.”

När Jesus dör och uppstår så gör han det för att befria människor från allt man gjort fel. Det gäller alla. Pastor Harry, den romerske officeren och dig och mig. Genom Jesus så får alla förlåtelse. För det Gud vill, är att vi ska leva nära honom.

Frälsning är att bli räddad till att leva ett liv som Gud tänkt det från allra första början. Ett liv i kärlek till andra och till Gud. Om du tror på Jesus och vill vara hans vän, ja då är du frälst och får leva med Jesus i evighet. Det är vad dagens bibelord lovar oss.

Frälsning handlar om hur Jesus vill att alla människor ska leva i frihet.

 

Sammanfattning:

  • I Gamla Testamentet vände sig människorna bort från Gud och missade gemenskapen med honom.
  • När Jesus dör och uppstår så gör han det för att befria människor från allt man gjort fel. Det gäller alla.
  • Vi gör alla saker som gör att vi kommer bort från Gud, men genom det Jesus gör på korset så öppnas en ny väg till Gud.
  • Frälsning är att bli räddad till att leva ett liv som Gud tänkt det från allra första början. Ett liv i kärlek till andra och till Gud.

Källa

Manuset är hämtat från Kompis Talkshow (nr 2). Ett material som är framtaget av EFK Ung med idé, manus och bearbetning av Magnus Sternegård och Andreas Tärnvind. Läs mer i materialet om hur ni kan jobba med Kompis Talkshow.