Graven är tom-ägg

Att måla urblåsta ägg och hänga upp i ett påskris är en klassisk påsk-tradition. Här är en variant där det tomma äggskalet får symbolisera den tomma graven.

 

Vad du behöver

  • Ägg
  • Nål/ kniv
  • Färger eller tuschpennor
  • Lim/ klister/ limpistol
  • Valfritt att dekorera med, papper, klistermärken, paljetter, pärlor
  • Tändstickor
  • Sytråd

Så här går det till

Inled med att berätta  om varför vi firar påsk och vad den tomma graven betyder (eller spara till avslutning).

Påsken firar vi för att Jesus dog och uppstod. Jesus döms till döden, han korsfästs och läggs i en grav. När några kvinnor ska besöka graven är den tom. Jesus har uppstått! Jesus dog, men besegrade döden och uppstod till liv igen. Därför är den tomma graven en symbol för att livet och kärleken vann över döden och ondskan. Och det påminns vi om varje påsk sedan dess. 

Gör ett litet hål på äggets topp. Använd nål eller liten kniv och kom ihåg att vara lätt på handen så att du inte skadar dig. Detta moment görs lämpligen av en vuxen. I det lilla hålet ska upphängning sedan fästas.

Använd nål eller kniv för att försiktigt göra ett stort hål mitt på ägget (även detta görs av vuxen). Gör ett litet hål först och bryt försiktigt bort äggskalsbitar tills du har ett lagom stort hål. Töm ut äggets innehåll i en skål. (Spara alla ägg och baka eller laga något roligt!)

Skölj äggskalet med vatten så att alla äggrester tvättas bort. Torka torrt med papper.

Dekorera ägget. Hela ägget kan målas med färg och pensel eller tusch. Limma fast blommor utanför ”gravens” öppning. Använd hobbylim, Karlssons klister eller limpistol (limpistol är smidigt men väldigt varmt så var försiktig). Klipp ut eller rita egna små blommor eller använd klistermärken, anpassa efter deltagarnas förmåga. Det går också att klistra fast paljetter och pärlor. (Tips! Leta efter överblivet pysselmaterial i skåpen!)

Bryt av en tändsticka på mitten och knyt fast en sytrådsögla mitt på den avbrutna tändstickan. Peta in tändstickan i det lilla hålet på äggets topp men låt öglan vara kvar utanför ägget. Sytrådsöglan används sedan för upphängning i påskris.

 

Anpassning

Om du istället vill ha ett helt ägg att måla eller dekorera måste du blåsa ur innehållet. Gör då ett litet hål i äggets topp (steg 2). Gör ett lite större hål i äggets botten. Stick in en nål/eller pinne i det stora hålet och rör runt så att gulan går sönder. Blås hårt i det lilla hålet så att äggets innehåll rinner ut genom det stora hålet. Håll ägget över en skål när du blåser så att du kan använda äggblandning till mat eller bakning.