Vi samordnar oss nationellt, regionalt och lokalt för att på bästa sätt bidra med det vi kan och har till samhället och i flyktingmottagandet. Vi inspirerar varandra att göra gott i den här världen och visar på Guds gränslösa kärlek i allt vi gör. För att alla människor ska få möjlighet att leva i fred och välstånd på den här jorden arbetar Equmenia för barn och unga på flykt.
Krig och oroligheter pågår ständigt runt om i vår värld – varje dag splittras familjer och människor tvingas fly, men oftast händer mycket av det här geografiskt långt från Sverige. I och med Rysslands invasion av Ukraina har krig och oroligheter nu kommit närmare än vanligt för oss i Sverige och många av de som har behövt fly har åkt hit. Majoriteten av de som hittills har kommit hit är barn och mammor, och i Equmenia vill vi göra det vi kan för att alla barn och unga – nyanlända i Sverige eller inte – ska erbjudas en varm och trygg miljö där de får känna sig som hemma.
Nedan finner du tips på aktiviteter och kreativa bönesätt som funkar att göra trots språkförbistringar, hur du som vuxen kan prata med barn om oroligheter och krig, information om hur du kan hjälpa till och mycket mer. Sidan uppdateras löpande och om du vill berätta om något som din förening gör för att välkomna nyanlända barn och unga – hör av dig, så kan vi inspirera varandra!
Aktiviteter som vanligt eller inte?
Kan vi göra det vi har planerat eller behöver vi tänka om och uppmärksamma det som händer i Ukraina just nu? Vilka samtal behöver vi ha?
Barn och ungdomar är olika och reagerar olika på berättelserna från situationen i Ukraina. Några vill själva agera och hjälpa till, vissa känner oro för sig själva och andra upplever att kriget fortfarande är för långt bort från deras värld för att ha någon större inverkan på deras liv.
Det är viktigt att hålla sig uppdaterad på läget, men det är också viktigt att ibland ta en paus och göra något helt annat. Kanske är det just det som deltagargruppen behöver och då gäller det att köra på ungefär som vanligt. Att ha roligt tillsammans är också ett sätt att visa omsorg om varandra, bearbeta och känna hopp på.
Men det brukar talas om att barns sorg är randig, att de kan gå från ledsenhet till att kort därefter leka glada lekar. Därför behöver vi som vuxna och ledare också vara redo att möta de svåra frågorna och djupa samtalen. För kanske är det just där – i det normala, i fristaden från allt annat som pockar på – som barnen och ungdomarna finner trygghet och mod prata om sina känslor och funderingar.
Det finns för närvarande inga kommande händelser i kalendern.
I Sverige finns det jättemånga bra organisationer som är specialiserade på traumabehandling och samtalsstöd för barn och unga, som erbjuder chattmöjlighet med kuratorer och liknande. BRIS är exempel på en sådan organisation; dit kan barn och unga under 18 år höra av sig – dygnet runt – för att prata av sig om sådant som tynger. Om du som vuxen är orolig för något barn finns BRIS Vuxentelefon om barn, 077-150 50 50.
Aktiviteter som rör orättvisor, krig och att vara på flykt
från idébanken
Internationellt
Brädspel Queah
Queah är ett brädspel för två personer och här finns beskrivning på hur du gör en egen spelplan. Spelets namn uttalas "kia" och kommer…
- 30-60 min
- 2-10
- 8-12 år, 13-17 år, 18+
Insamling
Liberias flagga
Liberia ligger vid havet i västra delen av Afrika och har ungefär fem miljoner invånare. Huvudstaden heter Monrovia. I Monrovia finns skolan Hope for…
- 0-10 min, 10-30 min
- 2-10, Göra själv
- 3-7 år, 8-12 år
Insamling
Fylla i teckning – I love you
Det här är tecknet för ”I love you” på amerikanskt teckenspråk. Detta är det språk som används på skolan för döva i Liberia som…
- 0-10 min, 10-30 min
- 2-10, Göra själv
- 3-7 år, 8-12 år
Internationellt
Ett steg framåt
En övning med syfte att få perspektiv på hur olika människors förutsättningar kan se ut mellan, men också inom, länder.
- 30-60 min
- 2-10, 11-30
- 13-17 år, 18+
Prata
Samtalsövning: Gud och pengar
En samtalsövning där ni pratar om bibeln, fattigdom, rikedom och pengar.
- 10-30 min
- 2-10
- 13-17 år, 18+
Andakt
Bön om att göra skillnad
Tre böner som kan passa i gudstjänster eller andra samlingar som handlar om insamling, solidaritet och internationella frågor.
- 0-10 min
- 2-10, 11-30, 31-, Göra själv
- 13-17 år, 18+, Ledare
Kul grejer för den mångspråkiga gruppen
Här kommer tips på aktiviteter som funkar bra att göra i deltagargruppen även om ni pratar olika språk. Utöver det som valts ut nedan går ännu mer av Idébankens material att att anpassa till en mångspråkig grupp. Endast kreativiteten sätter gränser!
Andakt
Bönelappar
Tack, hjälp och förlåt är tre bra ord att ha med sig i bönen. Alla de tre orden har en viktig plats i vår…
- 0-10 min
- 2-10, 11-30, 31-, Göra själv
- 3-7 år, 8-12 år, 13-17 år, 18+, Ledare
Högtider
Påskteckningar
Färglägg påskteckningar och uppmärksamma det glada budskapet – Kristus är uppstånden!
- 0-10 min
- 2-10, Göra själv
- 0-2 år, 3-7 år, 8-12 år, 13-17 år, 18+
Högtider
Graven är tom-ägg
Att måla urblåsta ägg och hänga upp i ett påskris är en klassisk påsk-tradition. Här är en variant där det tomma äggskalet får symbolisera…
- 30-60 min
- 2-10, 11-30, Göra själv
- 8-12 år, 13-17 år
Pyssel
Jesus och barnen
Här finns en teckning att skriva ut och fylla med färg.
- 0-10 min, 10-30 min
- 2-10, Göra själv
- 3-7 år, 8-12 år
Bönesätt för den mångspråkiga gruppen
Här finns tips på bönesätt som funkar bra att göra i mångspråkiga grupper, för de kräver inte så mycket förklaring. Ta fram det material som behövs och låt gruppens böner ta form.
Kollektiv målning
Ta fram ett stort papper och målarredskap och låt deltagare och ledare uttrycka sig och med hjälp av färg och form skapa en gemensam bön. Instrumental lovsångsmusik i bakgrunden kan vara inspirerande.
Trädet
Rita eller skapa ett träd på valfritt sätt och låt deltagarna sätta dit löv av till exempel papper eller tumavtryck. Det blir en gemensam bön för skapelsen.
Pärlor
Låt deltagarna uttrycka tankar och böner genom att till exempel pärla ett armband eller halsband. Eller varför inte göra pärlplattor att sätta upp på väggen? Instrumental lovsångsmusik i bakgrunden kan vara härligt.
Bönekedja
Låt deltagarna skriva/rita sina böner på papper (olikfärgade papper blir extra härligt) och sedan vika ihop papperna på längden, med bönen på insidan. Varje deltagares papper blir en ”remsa” som sätts ihop till en kedja med hjälp av en häftapparat. Be för hela kedjan. Kedjan blir en påminnelse om att vi alla hänger ihop och att vi alltid kan hjälpa varandra i bön. Kedjan kan byggas vidare på under kommande samlingar, eller lämnas – som en symbol för att böneämnena överlämnas till Gud.
Vila hos Gud
Skapa en hörna med kuddar, filtar och dynor där deltagarna får möjlighet att bara vara en stund i Guds stora, trygga famn. Tänk på att ha gott om plats i hörnan så att det inte blir för närgånget, varje deltagare måste få ta den plats hen behöver.
Ljuständning
Att tända ett ljus för något är ett bönesätt som används i många delar av världen och kan därför funka bra i en grupp med många kulturer och språk. Gör gärna en lapp vid ljuständningen där det står “Tänd ett ljus för något eller någon du ber för” på olika språk.
Vid brist på ljusstakar, fyll en brandsäker behållare med jord, sand eller grus – bara att trycka ner ljusen i!
Böner översatta från svenska till ukrainska
Молитва скаута
(Scoutens bön)
Бог життя, що всіх знаходить
Ти бачиш кожного,
Як би ти мене не називав
Я готовий бути твоїм другом.
Дякую тобі за міста та за природу
і за щоденну радість.
Дякую за людей та за тварин.
Допоможи мені притримуватися закону скаутів.
Дитяча молитва
(Barnens bön från 1780)
Боже, люблячий дітей,
Побач мене маленького.
Де б у світі я не знаходився,
Моє щастя у Божих руках.
Радість приходить, радість минає,
Бог завжди є з нами.
Дорогий Отче небесний (Käre Far i himlen)
Дорогий Отче небесний,
Дякую Тобі, що я існую.
Допоможи мені жити правильно,
Робити те, що ти хочеш.
Навчи нас любити один одного та Захисти своєю рукою наше майбутнє.
Молитва
(Bön av Margareta Melin)
Бог, ти всїх бачиш і любиш,
Побач мене і всіх дітей.
Де б у світі ми не були
Наше життя у твоїх руках.
Ти наша щоденна безпека
Ти з нами завжди.
Амінь.
Vill du hjälpa till?
I den situation som är nu, när vi som land väntas ta emot 80 000 flyktingar från Ukraina innan året är slut, blir det tydligt att vi behöver vara många som arbetar tillsammans. Du som någon gång varit ledare för barn och unga eller skulle vilja vara det – du behövs mer än någonsin. Kontakta din närmaste Equmeniaförening och säg att du vill vara med! De ideella krafterna är helt avgörande för hur bra Sverige kommer lyckas med flyktingmottagandet. Därför är det också viktigt att ta kontakt med kommunen i varje ort, för att lyssna in vad behoven är men också berätta hur vi som barn– och ungdomsorganisation kan hjälpa till. Har ni en lägergård eller liknande till förfogande – meddela kommunen! På Equmeniakyrkans webbsida finns mer information om boendefrågan, situationen i Ukraina och mottagandet av människor som har flytt till Sverige.
Vill du och din förening vara med och bidra ekonomiskt finns Equmeniakyrkans katastroffond, där medel samlas in för att kunna hjälpa till i kristider. Swisha 9003286 eller sätt in pengar på bankgiro 900-3286. Märk gåvan ”Ukraina”.