Tips inför julen

Här finns en massa bra tips inför julen. Använd dem rakt av eller låt dem inspirera din egen kreativitet.

Det finns olika nivåer på de olika tipsen men varje liten hälsning av hopp är guld värd!

Tips för församling/förening

Bjud in familjerna att ses digitalt varje adventssöndag (eller vid tid och dag som funkar bäst). Tänd adventsljusen och berätta något kort, vinka till varandra, tipsa om pyssel och visa sedan för varandra.

När ni spelar in eller streamar gudstjänster, se till att i alla fall en del av gudstjänsten, gärna i början, funkar för barnen. Tänk på att ha med: kort undervisning/berättelse, några frågor att prata om hemma, ett tips på pyssel och ett sätt att be på till exempel duplobön, måla lappar, böneask, raketbön eller popcornbön. Med lite planering ryms det i fem minuters sändning. Nu är det extra viktigt att det som görs ska komma till användning hemma i vardagen.

Söndagsskola på Zoom! Bjud in söndagsskolefamiljerna till ett Zoom-möte varje söndag eller det som passar er bäst. Lägg ribban lågt. Gå ett varv där alla får säga hej och vinka till varandra. Ha en tanke klar som du vill förmedla och ställ ett par frågor runt det att prata om hemma. Koppla det till tron konkret. Be en bön till exempel någon bön tillsammans som alla kan eller varje person säger ett ord (typ popcornbön) eller raketbön (i varje hem börjar en med sin hand och en bön t ex tack för solen, nästa lägger sin hand ovanpå och gör likadant avsluta gemensamt med att lyfta händerna rakt upp i en raket och säga aaaamen). Ge ett tips på pyssel att göra hemma. Nästa gång ni ses kan ni börja med att titta på varandras pyssel. Tänk på att det finns ett stort värde i att bara se och komma ihåg varandra.

I barngruppen eller församlingen. Utmana alla att ta en bild på sin julkrubba, adventsljusstake, julgran eller något annat juligt. Gör ett bildspel och lägg in på församlingens hemsida eller facebook eller mejla till alla. Om alla tar olika bilder kanske ni kan göra julevangeliet tillsammans.

Gör julpåsar till alla barn och familjer i församlingen och dess närhet. Lägg ner en adventskalender eller någon kapitelbok med 24 kapitel inför jul. Lägg också ner förslag på andakter för söndagarna med texter, sångförslag, frågor att prata om och pysselidéer. Kanske det kan slinka ner någon godisbit eller julpresent också. Påsarna kan köras ut och lämnas över på ett säkert sätt.

Låt barnen öva några jul- och luciasånger och sjunga utanför husen hos de äldre i församlingen. Är ni många så dela upp er i fler små grupper. Eller så kan man spela in sånger och skicka ut via de mer digitala nätverk som finns.

Låt barnen göra julkort som styrelsen förmedlar till de äldre i församlingen. Vad kan de äldre göra för barnen? Kanske kan julkort skickas åt båda håll.

Gör en adventskalender i byn, på gatan eller i församlingen. 24 hus/fönster med olika delar av julevangeliet och en karta som visar ordningen. Kanske i fönstren i kyrkan! Eller en något för varje söndag i advent. Se mer…

Samla barnen för en sångstund digitalt.

Mejla ”Familjeandakter” till alla familjer. Här finns 14 färdiga andakter att ladda ner! Familjeandakter

Bibelfesten är en barnteater i poddform utifrån Leva livet-materialet. Häng med på sju roliga och tänkvärda avsnitt! Fler avsnitt är på gång. Se mer…

Gör en julkrubba i Minecraft! Tävla och spela i barn- & ungdomsgrupper. Bygg upp hela Betlehem tillsammans.

Tips att göra hemma

Pyssel

Enkla fingerdockor att skriva ut, till julkrubban. Se mer

Gör en julkrubba. Skriv ut, färglägg och klipp ut.  Se mer…

Gör en krubba av ett handavtryck. Se mer…

Gör en krubba av glasspinnar. Se mer…

Måla stenar med goda budskap och placera ut. Ex. på budskap: ”Ljuset lyser i mörkret”, ”Jesus älskar dig”, ”Gud välsigne dig”. Se mer…

Gör en egen adventsljusstake. Se mer…

Utmana alla i församlingen och föreningen att göra en ljusinstallation i sina fönster typ ”Ljuset lyser i mörkret”, ”Störst är kärleken”, ”Välsignad jul”. Se mer…

Gör egna julkort.

Spela julbingo. Se mer…

Gör frostiga ljuslyktor med äggvita och socker. Se mer…

Gör änglar av boksidor eller annat papper. Se mer…

Boktips

Kapitelböcker med 24 kapitel inför julen: Den första julen av Anders & Birgitta Johansson, Helga Hund i Betlehem av Lars Colmar, Vi väntar på julen med text av Yolanda Browne, Julia –en liten ängels stora äventyr av Merete Djurhuus, Lönndörrens hemlighet av Hanna Blixt.

Barnens bästa bibel. Se mer…

Den inofficiella bibeln för Minecrafters –berättelser från bibeln block för block. Se mer…

En vän från himlen. Se mer…

Familjeandakter, 14 st att ladda ner. Ladda ner

Filmtips

”The Star –a tale of faith and friendship”

”Superbook Den första julen –Jesu födelse”

”Bibelns äventyr” på Youtube.

Inspiration på engelska och danska

Parenting for faith. Podd, kurser och material för föräldrar och församlingar. Se mer…

Messy Church. Material och inspiration för hem och kyrka. Se mer…

Del Julen 2020. Inspiration och idéer från ekumeniskt nätverk i Danmark för familjen och kyrkan. Se mer…