Föreningsteknik
Terminslistan
Smidig och smart terminsplanering är himla fint – här finns terminslistan som en hjälp på traven!
- 10-30 min, 30-60 min
- 2-10
- Ledare
Equmenia vill möta barn och unga på bästa möjliga sätt. Vi tror på kraften i unga människor och vill ta vara på den. Vår vision är att barn och unga genom vår verksamhet ska få möjlighet att växa i gemenskap med varandra och Jesus. Vi vill skapa en meningsfull vardag där de får växa och hitta sin väg i tro och liv.
För att omsätta vår vision och våra värderingar i handling,
så har Equmenia tagit fram denna Växa i tro-plan.
Vi ser till alla människors lika värde och uppmärksammar och stöttar barn och unga att ta vara på sin potential genom delaktighet och engagemang.
Vi utrustar barn och unga för att möta livet och hjälper dem att växa till ande, kropp och själ, finna meningsfullhet och göra medvetna val.
Vi ger möjlighet att erfara Guds närhet, kärlek och godhet och ger på ett respektfullt sätt utrymme att forma sin väg i tro och liv.
Vi erbjuder en varm och inkluderande gemenskap där vi
delar livet och erfarenheter, och där alla är välkomna.
Planen är till hjälp för att forma medvetna mötesplatser som är anpassade efter barnens ålder, behov och förmågor.
Växa i tro-planen vill ge en god grund för en gemensam bild och helhetstänk i ledargruppen kring undervisning och aktiviteter.
Den vill öka öppenheten kring verksamhetens syfte, mål och innehåll samt hjälpa till att kommunicera detta till nya ledare, föräldrar och församling.
Växa i tro-planen vill öka engagemanget att bli och vara ledare i verksamheten, genom en pedagogisk och innehållsmässig helhet.
Här hittar du de tio stegen för terminsplanering, samma innehåll som baksidan av Växa i tro plans-affischen men i variant som går lätt att skriva ut och använda vid planeringen.
Föreningsteknik
Smidig och smart terminsplanering är himla fint – här finns terminslistan som en hjälp på traven!
Föreningsteknik
Brainstorma utifrån olika roller och personers perspektiv. Om du vore någon annan person, vad tror du den personen tänker?
Föreningsteknik
Ramar och begränsningar kan utmana oss att tänka annorlunda och komma på nya saker.
Föreningsteknik
Tänk på ett annorlunda sätt för att i slutändan komma fram till något riktigt bra!
Föreningsteknik
Många idéer på kort tid, här kommer kreativiteten igång!
Föreningsteknik
10 steg för en fantastisk termin – skriv ut, planera kreativt och bjud in till succé!
Equmenia har antagit fyra pedagogiska grunder som utgör byggstenar för all verksamhet i alla åldrar: berättelser, relationer, upplevelser och delaktighet. Dessa fyra vill ge konkret vägledning till att forma ansvarsfulla och medvetna verksamheter.
Växa i tro-planens sex åldersgrupper handlar om att förstå barn och ungas olika åldrar och mognad för att medvetet rikta innehållet i verksamheten.
Under varje åldersgrupp finns ett antal aktivitetsförslag som är tänkta som hjälp och inspiration vid utformandet av egen verksamhet.
Vi tror att barn och unga behöver berättelser som ger vägledning i livet. Som hjälper att förstå sitt ursprung, sitt sammanhang, sin livsmening och uppgift. Det finner vi i bibelns berättelser, i kyrkans tradition och våra personliga erfarenheter. Hur skapar vi mötesplatser för Berättelser?
Alla är välkomna till våra verksamheter. Vi vill visa Guds kärlek genom kärleksfulla och inkluderande relationer. För att ge möjlighet för alla att medverka, så arbetar Equmenia aktivt för att stärka och utbilda den lokala föreningen och dess ledare i att möta barn och unga utifrån deras behov, förutsättningar och livssituationer.
Genom våra verksamheter vill vi erbjuda deltagarna kunskap om Gud och möjlighet att göra personliga erfarenheter av Guds närvaro mitt i livet. Vi vill ge tid och plats för Gud att verka genom att sjunga sånger till Gud, tända ljus och be tillsammans. Vår målsättning är att barn och unga ska få uppleva och erfara Guds närhet, kärlek och godhet.
Equmenia vill ge utrymme för barn och unga i alla åldrar att bli delaktiga. De blir inbjudna i ett samtal kring det som är verksamhetens mål. Genom delaktigheten formas gemenskap, samarbete, ansvar och en känsla av att göra något meningsfullt tillsammans.
Kyrkan och dess gemenskap är en trygg och säker plats.
För barnet är tryggheten central och vi behöver forma trygga samlingar i kyrkan med en grund i att Gud älskar varje barn och tar hand om alla. Även föräldrar behöver känna sig trygga med barnens plats i kyrkan.
Barnen tycker om att lyssna till korta berättelser som sätter igång deras fantasi. I denna ålder handlar det om att ge grundläggande teman kring vem Gud är, hur Gud har skapat oss, om Guds gränslösa kärlek, och att Jesus vill vara min vän för alltid.
Att skapa trygga och aktiva relationer är viktigt. Genom att barnet uppfattar sig leva i trygghet med sina föräldrar, så ger det en god grund för barnets gudsbild. Därför är det värdefullt att erbjuda mötesplats för föräldrar att reflektera kring sitt föräldraskap. Det är viktigt med en tillåtande och välkomnande inställning till de små barnen i gudstjänsten.
Barn föds med en naturlig närhet till Gud. Genom sång, dans och lek, men också i stillhet kan barnen göra upplevelser av Guds närhet. Att ge plats för gudsmöten är att lägga en trygg grund för att tron och tilliten till Gud ska växa.
För barnen är leken livsviktig för att utvecklas och ledarens roll är att stimulera detta. Genom leken, undervisningen, musiken och andra uttryck så stärks relationen mellan ledare och barn. Ledaren kan växa i sin närhet till Gud genom att inspireras av barnens öppenhet och förmåga att förundras över det de möter.
Välja enkla korta berättelser som sätter igång barnens fantasi
Välja barnsånger om Guds kärlek och omsorg om oss
Gestalta bibelns berättelser på olika sätt med hjälp av dockor, bilder, smaker, dofter, rörelser eller andra uttryck
Erbjuda lek- och rithörna i gudstjänstlokalen
Barnsång / babysång
Barnbibelutdelning
Enkla middagar för stora och små
Samtal med föräldrar om barnvälsignelse eller dop
Erbjuda mötesplats för föräldrar att reflektera kring sitt föräldraskap
Känna tillhörighet och erfara Guds kärlek.
I denna ålder är gemenskapen i centrum, både i relation till Gud och varandra. Barnen ställer frågor, vill lära och upptäcka. Därför behöver vi uppmuntra barnets nyfikenhet kring bibelns berättelser som ger mening och riktning för hur vi ska leva tillsammans och ta hand om världen.
Barnen är nyfikna och älskar berättelser som är kreativt utförda i ord, bild, drama, film, osv. Genom att levandegöra bibelns berättelser kan vi fånga barnens uppmärksamhet och hjälpa dem att förstå hur de kan lita på Gud och göra val som påverkar andra och skapelsen.
För att bygga relationer med varandra och med Jesus behöver barnen uppleva trygghet i gruppen. Genom tydlighet kring innehåll, upplägg och regler så blir vi en gemenskap som lär tillsammans och lägger grunden för den tro vi vill vägleda dem i.
När vi möts så tror vi att Gud är mitt ibland oss. Barnen har en naturlig öppenhet för Gud. Därför är det viktigt att ge tid och utrymme för att uppleva Guds närvaro genom bön, sång, ljuständning och andra uttryck.
Barn och ledare möts kring berättelsen, gemenskapen och mötet med Gud. Ledarens uppgift är att bjuda in barnen till en gemenskap med Gud och varandra, där barnens frågor, tankar och idéer tas på allvar. Genom god planering så ges tid och utrymme för barnens kreativitet och nyfikenhet.
Välja bibelberättelser där barnen lär sig mer om vem Gud och Jesus är
Samtala om kristen tro i relation till det barnen möter i vardagen
Skapa goda förutsättningar för samtal och bön där alla kan vara aktiva
Använda leken som ett sätt att upptäcka mer om vem Gud är. För inspiration se equmenia.se/idebank
Inleda samlingarna med att nämna alla vid namn
Inkludera rörelse och lek i samlingarna utifrån barnens olika behov/intressen
Låta föräldrar reflektera över hur man delar sin tro i hemmet på ett kärleksfullt sätt
Forma gudstjänster med alla åldrar
Uppleva gemenskap med Gud och varandra.
Denna mellanålder kallas ibland för ”tweenies”, från engelskans between, mellan barn och tonåren. I denna ålder utvecklas barnets identitet i gemenskap med Gud och varandra. Vi får uppmuntra nära relationer, koppla samman kristen tro med deltagarnas vardag samt ge utrymme för gudsgemenskap och engagemang.
I denna ålder vill barnen lära mer om sig själva, om Gud och hur allting hänger ihop. Barnen lär känna Gud genom bibelberättelserna, dess sammanhang och Guds närvaro genom den bibliska historien. Viktigt är också att koppla Guds handlande i bibeln till våra liv och vardag. Ledarens vittnesbörd om livet med Gud blir en viktig dimension i en ålder då identiteten formas.
Kompisarna spelar stor roll, samtidigt som barnen blir mer och mer självständiga. Därför är grupptillhörigheten väldigt viktig. Denna ålder behöver genom samtal, aktiviteter och läger bygga en stark gruppgemenskap. Den gemenskapen ger också utrymme för deltagarnas bidrag till gruppen utifrån sina gåvor.
Det är viktigt att göra erfarenheter av Guds kärlek och hur Gud går med oss i vardagen. Genom konkreta utmaningar får deltagaren pröva att leva i Guds kärlek till andra och naturen.
Deltagarna behöver mötas utifrån att de är individer i en grupp med gåvor, erfarenheter och en kreativitet som bidrar till gemenskapen. Ledarens roll är att bygga en stark gruppgemenskap genom att göra deltagarna delaktiga och engagerade.
Skapa större förståelse för hur bibelberättelserna hänger samman
Koppla Guds handlande i bibeln till våra liv och vardag
Väcka intresse för att barnen på egen hand kan läsa Bibeln i vardagen
Ge undervisning kring de olika gudstjänstmomenten
Planera verksamhetens innehåll tillsammans med barnen
Välj några bibelberättelser som ni vill fokusera på under terminen
Skriv ned böneämnen i en bok
Låt barnen få uppgifter i gudstjänsten ex. ta upp kollekt, bön eller läsa bibeltexten
Få besök av några församlingsmedlemmar som berättar om sin tro
Få uppleva glädjen i att göra gott för andra
En bearbetning av livet och redskap att möta dess utmaningar.
I de yngre tonåren bearbetas mycket av barndomens erfarenheter och man ställer en mängd frågor kring livet och tron. Den egna personligheten formas och ledarens roll blir att ge plats för bearbetning och visa hur kristen tro kan vägleda i mötet med livets utmaningar.
Berättelser handlar om mötet mellan deltagarens livserfarenhet och Guds stora berättelse i bibeln. Genom att föra samman den lilla och stora berättelsen så ger vi utrymme för en bearbetning och en riktning för livet.
Viktigt är också att ge stöd för det som står i bibeln och förklara dess sammanhang.
I denna ålder vill tonåringarna samtala och utväxla tankar med varandra. I den lilla gruppens gemenskap är vi öppna för oliktänkande, och ger utrymme för att bearbeta livet och tron.
Mitt i bearbetningen av livet och den kristna tron får vi ge utrymme för personliga möten med Gud. Andakten är en stund där vi kan tända ljus, be för varandra och hämta kraft mitt i vardagen. Vi får uppmuntra unga till bön och bibelläsning i vardagen.
En tonåring behöver möta ledare som tar deras frågor på allvar, som kan ge vägledning och vara goda förebilder. Det sker i en miljö av delaktighet där deltagarna blir involverade, får utrymme att påverka, engageras konkret i församlingens gemenskap och gudstjänstliv.
Ge en introduktion till kristen tro genom t.ex. konfirmation eller ungdoms-Alpha
Ge goda grunder till hur vi kan lita på bibelns ord och vad det finns för stöd för det som står i bibeln
Samtala om vilka konsekvenser tron får hemma, i skolan, i mötet med vänner, etc
Samtala om aktuella frågor livet i relation till bibeln och kristen tro
Bjud in andra som delar sina berättelser om tro, och uppmuntra unga att dela sina frågor och erfarenheter
Möjliggöra, stötta och uppmuntra ungdomarna i att lära känna varandra och skapa gemenskap med varandra och ledarna
Uppmuntra unga till engagemang i ungdomsverksamheten, eller andra sammanhang i församlingen
Erbjuda mötesplats för föräldrar där de kan dela glädje och utmaningar kring sin tonåring
Uppmuntra kreativitet som ett sätt att lära och utforska livet och tron
Hjälp och uppmuntran till steg i tro
Att bli vuxen handlar om att hitta sig själv i relation till andra. I denna ålder behöver deltagaren uppmuntras till steg i tro, med stor respekt för individen. Det är också en tid att pröva hur de själva vill bidra till och bli del av kyrkans gemenskap.
Detta är en tid då många fattar beslut kring tro och livsfrågor. Bibeln är en vägvisare till det goda livet med Gud och varandra. Ledarens roll är att hjälpa unga att bli vän med bibeln genom att läsa och förstå den på egen hand. Bibeln och de egna erfarenheterna får mer och mer bli en vägledning till engagemang och medvetet handlande i vardagslivet.
När tron i denna ålder mer och mer handlar om vilka vägar vi vill välja i livet, så blir gemenskapen central. Där möter vi och inkluderar alla utifrån var vi befinner oss i relation till Gud, kyrkan och den kristna tron. I en trygg och nära gemenskap läggs en grund för kloka och modiga steg.
Den Gud vi möter i bibeln är närvarande mitt i livet. Den erfarenheten är viktig i denna ålder. Steg i tro kan ske genom deltagande i kyrkans mötesplatser, i gudstjänst och praktiskt tjänande, men också i vardagen. Unga behöver få uppmuntran och redskap till att vandra i den helige Andens kraft i det egna vardagslivet.
Att känna sig delaktig, betydelsefull och som en del av församlingen är viktigt. Alla har fått gåvor att bidra med.
Därför bör deltagaren ges utrymme till engagemang i församlingens olika verksamheter. För den som vill stiga in i ledarskapsuppdrag så bör det uppmuntras genom utbildning.
Ge utrymme för samtal kring livs- och trosfrågor i relation till kristen tro
Uppmuntra till att lära känna den egna kyrkliga traditionen och få mer kunskap om andra kristna traditioner
Uppmuntra till att låta kunskap och insikt kring tron ta sig uttryck och få konsekvenser t.ex. i vardagen, skola, relationer, familj, sociala medier, livsstilsfrågor, etiska frågor
Ge möjlighet till unga att mötas i smågrupper i hemmen
Bjuda in äldre i församlingen som delar sina erfarenheter av att gå med Gud i vardagen
Uppmuntra och utrusta till att dela sin tro med andra och varandra
Delaktighet i gudstjänstlivet
Koppla ihop ungdomar med vuxna i församlingen för att bli sedd, få råd och uppmuntran i sin kristna tro
Uppmuntra till engagemang genom att låta unga pröva olika ledarroller bland barn, gudstjänst, media, praktiskt m.m.
Uppmuntra till medlemskap i församlingen
Fördjupning och förankring av tron
Som vuxna är vi fria att fatta beslut, göra val och ta ansvar. Tron behöver på samma sätt fördjupas, bli självständig och leda till ansvarsfulla val. Det är en tid då deltagarna också uppmuntras att komma i funktion i församlingen genom ledaruppdrag eller annat engagemang.
Bibeln ger vägledning för viktiga frågor i livet där ordet prövas i gemenskap med andra. Unga vuxna behöver ges en fördjupad förståelse om den kristna berättelsen och få goda argument för tron (apologetik). Även berättelser och erfarenheter från tidigare generationer blir viktiga.
Unga vuxna behöver relationer för att pröva sina personliga ståndpunkter och forma sin identitet. Det är fortsatt värdefullt att möta jämnåriga i samma livssituation, samtidigt som församlingens gemenskap över åldersgränserna blir allt viktigare. Där finns människor med livs- och troserfarenheter som kan hjälpa den unge att finna sin väg i livet.
Verksamheterna som erbjuds bör stärka erfarenheten av Guds närvaro mitt i livet, och uppmuntra till att ta konkreta steg i vardagen genom bibelläsning och bön. Nya former för möten med Gud kan erbjudas som exempelvis retreater eller konferenser om pionjärarbete och församlingsutveckling.
Att hitta vägar att leva ut sin tro i relation till Gud, sig själv, andra människor och till skapelsen handlar om delaktighet. För att församlingen ska vara relevant för unga vuxna så behöver de bli engagerade och känna att deras erfarenheter efterfrågas, också i fråga om församlingens framtid och riktning.
Uppmuntra till att tron får vara en
naturlig del av vardagslivet
Fördjupat samtal kring livs- och trosfrågor i relation till kristen tro
Bjuda in till goda samtal där olika frågor, bibeltolkningar och synsätt kring tro får plats.
Uppmuntra aktivt deltagande i församlingslivet, exempelvis hemgrupp och gudstjänst
Ge utrymme för att finnas med i och med sina gåvor bidra in i församlingslivet
Erbjuda andlig vägledning och retreater där unga får djupna i sin personliga relation till Gud
Skapa mötesplatser och förutsättningar för social gemenskap, t.ex. lunch för unga vuxna efter gudstjänsten eller sportaktiviteter
Skapa konkreta möjligheter till relationsbyggande över åldersgränser, exempelvis på församlingsdagar och församlingsläger
Uppmuntra till medlemskap i församlingen
Hjälpa de som flyttar för studier till
annan ort att finna en kristen gemenskap
A2-affisch finns att köpa hos Nya musik för 50kr.
Vill du veta mer om Växa i tro-planen eller få ett besök från Equmenias föreningsutvecklare för att utveckla ert arbete?
Kontakta föreningsutvecklaren i din region.
Övriga frågor: Magnus Sternegård