Equmeniaförening öppnar dörrarna för nya ledare med hjälp av musikvideo

Så hur gick det egentligen för Equmenia Stuvsta – den blomstrande Equmeniaföreningen som tidigt i somras tog ledarrekrytering till en ny nivå med sin musikvideo ”Equmenia Stuvsta Recruit Song”? En av Equmenias kommunikatörer har kontaktat Stuvstakyrkans pastor Ove Sommar för att höra sig för.

Equmenia Stuvstas rekryteringsteam, bestående av Thomas Nobling (ordförande i Equmenia Stuvsta), Alma Lundbäck (barn- och ungdomsledare i Stuvstakyrkan) och Ove Sommar (pastor i Stuvstakyrkan).
Equmenia Stuvstas rekryteringsteam. Fr. vä: Thomas Nobling (ordförande i Equmenia Stuvsta), Alma Lundbäck (barn- och ungdomsledare i Stuvstakyrkan) och Ove Sommar (pastor i Stuvstakyrkan).

Omgiven av trummor och inspelningsutrustning berättar Ove glatt om hur idén till videon kom till och varför. Han förklarar att verksamheterna i Stuvsta växer så det knakar. De har jättebra ledare och många barn som står i kö för att få vara med, men det behövs fler ledare för att kunna ta in alla barn i verksamheterna. ”De befintliga ledarna räcker helt enkelt inte till, så vi satte ihop ett rekryteringsteam och började klura.”

”Engagemanget ska bygga på lust”

Sedan blev det full rulle – en låt skulle skrivas, manus skulle författas, solister skulle tillfrågas, koreografi skulle läras ut… Ove berättar att dansen som är i refrängen av låten lärdes ut och spelades in som en del av en ledarsamling – superbra teambuilding! Den som inte ville vara med framför kameran fick istället hjälpa till att sköta ljudet. “Vi övertalar inte folk till saker, engagemanget ska bygga på lust!”, säger Ove.

”Idén slog rot efter en rätt så sömnlös natt”

Det var när det började flamsas i slutet av ett möte med rekryteringsteamet som Ove på skämt presenterade idén om att göra en musikvideo. Den kommande natten kunde han inte sova, istället började videon ta form i Oves huvud och dagen efter sa han till Thomas och Alma att en video nog inte var en så dum idé ändå. “Så ja, idén slog rot efter en rätt så sömnlös natt. Det säger något om vårt sammanhang – du kan ha en tokig idé och sedan sluter alla upp.”, säger Ove.
Utomhusledarsamling i Stuvsta och ledarna övar och spelar in dans till Recruit Song.
Teambuilding i form av videoinspelning för ledarna i Stuvsta.

Videon får grannföreningen i Älvsjö att tänka om

“Equmenia Stuvsta Recruit Song” har i skrivande stund närmare 7000 visningar och inget annat inlägg på Equmenia Stuvstas Facebooksida har gillats eller delats lika många gånger. I kommentarerna kan vi läsa att videon får grannföreningen i Älvsjö att tänka om. “Vi får nog tänka om kring den där planerade annonsen och affischen….”, skriver Linda Jacov, ordförande i Equmenia Älvsjö. 

”Vi hade hoppats på 2000 visningar och att det skulle ge oss fyra nya ledare”

Men så till den stora frågan – har videon resulterat i några nya ledare? “Såvitt jag vet har ingen visat intresse för att bli ledare hos oss som en följd av filmen…än.”, säger Ove Sommar och skrattar. “Vi hade hoppats på 2000 visningar och att det skulle ge oss fyra nya ledare. Men nej, det ursprungliga syftet med videon uppfylldes inte. Musikvideon har gett exakt noll utdelning. Förutom lite glada tillrop på Facebook då.” Ove berättar lättsamt och med självdistans att han någonstans mitt i processen tänkte att det hade varit mycket smidigare att köra på de där affischerna.

”Vi har jättebra ledare och verksamheter, och det vill vi bjuda in till”

När en sådan här video ska produceras menar Ove att det är viktigt att först och främst göra klart för sig vad kärnan är – vad är det vi är stolta över och vad är det som ska visas upp? “Vår kärna är till exempel att vi har jättebra verksamheter och ledare, och det vill vi bjuda in till.”, säger Ove. Nästa steg är att hitta ett sätt att förmedla detta på – att ge kärnan ett skal. Och ja, kanske blev Equmenia Stuvstas skal lite för internt just denna gång.

“Videon satte nog oss lite på kartan inom Equmenia och Equmeniakyrkan men jag hade gärna sett att den spred sig även utanför vår lilla krets.” Trots att musikvideon inte fungerade som ledarrekryteringsmetod för Equmenia Stuvsta säger Ove att det känns värt det flera gånger om att ha gjort den – för att det var så roligt. “Vi hade jätteroligt och folk som var med är stolta.”, säger Ove.
Några av Equmenia Stuvstas scouter grillar marshmallows.
Några av Equmenia Stuvstas scouter grillar marshmallows.


Kanske är du som läser det här Equmenia Stuvstas nya ledare? Hör av dig till Ove Sommar om du är intresserad av att veta mer om vad det skulle kunna innebära för just dig. Mejla ove.sommar@stuvstakyrkan.se. I Stuvsta står dörrarna öppna! 

Kanske blir du som läser det här inspirerad att tänka utanför boxen även i din förening? Gör det! För mer inspiration om hur rekrytering av både deltagare och ledare kan gå till, kolla in tipsen som Equmeniascout delar med sig av HÄR.  

”Equmenia Stuvsta Recruit Song”

För dig som har missat musikvideon, se den här! –>


/Fasica Watchefo, vik. kommunikatör för Equmenia