Internationellt
Ett steg framåt
En övning med syfte att få perspektiv på hur olika människors förutsättningar kan se ut mellan, men också inom, länder.
- 30-60 min
- 2-10, 11-30
- 13-17 år, 18+
Equmenia vill vara där de unga är och vi vill vara där för alla barn och ungdomar. Därför är vårt arbete för mångfald och inkludering en viktig del av organisationen.
Alla barn har olika förutsättningar, för att kunna möta varje deltagare i ögonhöjd och lyfta fram varje barns bästa sidor behöver vi aktivt arbeta för att skapa en välkomnande och inkluderande kultur där ingen känner sig utanför.
Equmenia Equal utgår från det kristna kärleksbudskapet, barnkonventionen och de sju diskrimineringsgrunderna. Det är ett utbildningsmaterial som är tänkt att vara ett stöd för ledare för att kunna skapa ännu mer jämlika, välkomnande och inkluderande föreningar.
Tack för att du är engagerad för Equmenia och är här som del av ett aktivt inkluderingsarbete!
Anpassa efter ledargruppens behov och förutsättningar
Välj vilka eller vilket avsnitt gruppen vill fokusera på. Det går att lyfta ur och göra ett av avsnitten för sig eller flera. Titta först på filmerna och utgå sedan från övningarna i arbetshäftet som grund för samtalet.
Titta på filmerna, lyssna på poddarna och fundera enskilt utifrån arbetshäftena. Hitta gärna en annan ledare att samtala om det med.
Välj ut ett avsnitt som ledargruppen vill fokusera på och som ni ser behov av att fördjupa er inom. Lyssna på poddavnittet, se filmen och gör övningarna tillsammans. Ta del av fördjupningstipsen.
Equmenia Equal är ett utbildningsmaterial som består av sju avsnitt, baserade på diskrimineringsgrunderna, barnrätt och Equmenias värdegrund och hållbarhetspolicy. Samtliga avsnitt består av en film och ett medföljande arbetshäfte och några av avsnitten har även ett fördjupande poddavsnitt.
Utbildningsmaterialet finns som en möjlighet och stöd till för föreningar, ledare och anställda att använda. Förhoppningen är att utbildningsmaterialet ska skapa goda samtal som leder till ökad inkludering samt en trygg gemenskap för barn och unga.
2015 beslutade Equmenias riksstämma att organisationen skulle att arbeta med normer, normkritik, maktstrukturer, mångfald och ta fram en handledning för att skapa en mer öppen organisationskultur. Styrelsen gav sedan en grupp, mångfaldsgruppen, att utveckla arbetet med mångfald och ovan nämnda frågor inom Equmenia, vilket de gjorde fram till 2022.
År 2021 så startade ett projekt som drevs av mångfaldsgruppen tillsammans med anställda med att ta fram en handledning mot diskriminering och för inkludering. Ett arbete som resulterat i utbildningsmaterialet Equmenia Equal.
Equmenia Equal är en process, ett material och ett arbete som kommer fortsätta vara levande och utvecklas framöver. I Markusevangeliet 10:14 säger Jesus: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör sådana som de”. Utifrån detta så arbetar Equmenia för att inget ska få stå i vägen för att barn och unga ska få möjlighet att vara en del av Equmenia och lära känna Jesus.
I Equmenias hållbarhetspolicy från 2018 står det att “Equmenia vill arbeta mot all form av diskriminering samt främja jämställdhet och jämlikhet”. I Sverige har vi en diskrimineringslag som förbjuder diskriminering på bland annat arbetet, i skolan och inom sjukvården.
Enligt diskrimineringslagen innebär diskriminering att någon missgynnas eller kränks i samband med någon eller några av de sju diskrimineringsgrunderna. Som ideell organisation så lyder inte Equmenia under diskrimineringslagen men vi har använt diskrimineringsgrunderna som vägledning i materialet.
Nej, Equmenia Equal är ett ledarutbildningsmaterialet som finns som en möjlighet och ett stöd till för föreningar, ledare och anställda. Equmenia Equal erbjuder en möjlighet till stöd i att diskutera, lära sig och skapa samtal om inkludering och diskriminering. Det är inget måste för Equmenias föreningar att använda materialet.
Internationellt
En övning med syfte att få perspektiv på hur olika människors förutsättningar kan se ut mellan, men också inom, länder.
Andakt
Be scoutens bön med teckens som stöd, då blir den lättare att komma ihåg och enklare att förstå för den som är van vid…
Mångfald och inkludering
Här är en övning för att fundera på vilka oskrivna ideal – normer – som finns i just ert sammanhang och vad som anses…