Barn i Kimpese testar futsal och freestyle

Observera

Denna text publicerades första gången den 16 augusti, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Under sommaren fick barn och unga på idrottsskolan i Kimpesei Kongo-Kinshasa prova på och lära sig olika fotbollsvarianter såsom footvolley, futsal och freestyle. ”Nu kan skolan använda dessa fotbollsvarianter och övningar som en del av den ordinarie teknikträningen”, berättar Olle Pettersson grundare av fotbollsklubben FC GiNgA.

Under tre veckor i sommar besökte svensken Olle Pettersson idrottsskolan i Kimpese, Kongo-Kinshasa, för att lära ledare, barn och unga nya fotbollsvarianter. Han lärde ut;

  • footvolley (beachvolley fast med fötter istället för händer),
  • futsal (spel med mindre boll på mindre plan) och
  • freestyle (jonglering med boll och fötter).

– Jag upplevde att många tyckte det var roligt att prova på dessa varianter för allra första gången, säger Olle Pettersson.

Som barn har han själv bott i både Kongo-Kinshasa och Kongo-Brazzaville i totalt 7 år. När han för 5 år sedan som utbildad fysioterapeut arbetade en kortare period på sjukhuset i Kimpese fick han även chans att besöka idrottsskolan. I sommar åkte han tillbaka för att lära ut och dela med sig av sin passion för alternativ fotboll.

– På fritiden driver jag fotbollsklubben FC GiNgA för barn, ungdomar och vuxna i Alingsås. FC GiNgA håller på med alternativ fotboll, såsom beachfotboll, footvolley, streetfotboll, futsal och freestyle. Dessa olika typer av fotboll är tekniska varianter av fotboll. Något som varit min passion hela mitt liv, säger Olle Pettersson.

Med nya kunskaper om olika fotbollsalternativ kan nu barnen och ungdomarna få en bredare variation i träningen. De tre veckorna med alternativ fotbollsträning på idrottsskolan avslutades med en rejäl fotbollsfest med dånande musik och stor publik. Även ett TV-team från huvudstaden Kinshasa var på plats.

Läs också: Livskunskapsklasserna – det bästa med idrottsskolan. 

Varför är Equmeniakyrkan och Equmenia med och driver idrottsskolor? Läs mer om vårt arbete och stöd till idrottsskolor här.  

Fotografier: Olle Pettersson