Livskunskapsklasserna – det bästa med idrottsskolan

Publicerat 

Vad är det bästa med att gå på en idrottsskola? Tre elever på skolan CFS Gothia i Kimpese, Kongo-Kinshasa, är överens om att idrotten är kul – men livskunskapsklasserna är det bästa.

Fem frågor till tre unga fotbollsspelare:

Vad heter du?
– Jag heter Anny och min son heter Rioroila.
Hur gammal är du?
– Jag är 20 år gammal och Rioriola är snart 2,5 år.
Vilken är din favoritfrukt?
– Det finns många goda frukter här i Kongo men min favoritfrukt är ändå apelsin.
Vilka aktiviteter håller du på med på CFS Gothia?
– Här på CFS Gothia tränar jag fotboll 3 gånger i veckan.
För många unga kvinnor i Kongo-Kinshasa kan det vara svårt att fortsätta med sina intressen och idrottsaktiviteter efter att de fått barn. Men Anny har fått stöd av skolan och är nu tillbaka och spelar fotboll igen.
Vad är det bästa med CFS Gothia och varför?
– Det bästa med CFS Gothia tycker jag är fotbollen och livskunskapsklasserna vi har innan varje fotbollsträning. Det jag tycker är bra med livskunskapsklasserna är att där får vi lära oss exempelvis vad skolans ledord ’Respekt, ärlighet/uppriktighet och vänskap’ innebär rent praktiskt i vardagen.

Vad heter du?
– Mitt namn är Japhet Kwe Luatuka.
Hur gammal är du?
– Jag är 12 år.
Vilken är din favoritfrukt?
– Jag gillar verkligen frukt och mina favoriter är banan och mango.
Vilka aktiviteter håller du på med på CFS Gothia?
– Jag gillar fotboll så jag tränar fotboll här på CFS Gothia måndag, onsdag och fredag.
Vad är det bästa med CFS Gothia och varför?
– Det bästa här på CFS Gothia tycker jag är livskunskapsklasserna och alla kompisar. Det är roligt att träffa kompisar och på livskunskapsklasserna får vi lära oss bra saker, till exempel hur man använder en dator.

Vad heter du?
– Hej, jag heter Justice Kinuani Mokono.
Hur gammal är du?
– Jag har fyllt 12 år.
Vilken är din favoritfrukt?
– Om jag måste välja en favoritfrukt så säger jag banan.
Vilka aktiviteter håller du på med på CFS Gothia?
– Fotboll är min grej så det tränar jag här på CFS Gothia.
Vad är det bästa med CFS Gothia och varför?
– Det finns flera bra saker här på CFS Gothia men det bästa tycker jag är livskunskapsklasserna. Där har vi bl a fått lära oss hur man borstar sina tänder på bästa sätt.

Intervju: Olle Pettersson

Läs mer om Equmeniakyrkans och Equmenias arbete med idrottsskolorna i Kongo-Kinshasa och Kongo-Brazzaville.