Stor ökning av antal barn vid idrottsskolan i Brazzaville

De senaste månaderna har allt fler barn kommit för att delta i aktiviteter vid idrottsskolan i Brazzaville. Och kommande dagar förväntas idrottsskolans område vara extra fullt av aktivitet med träningar, dagläger och en extern idrottsturnering den 15-25 september.

Efter att idrottsskolan i Brazzaville startade upp alla sina aktiviteter, efter restriktioner och nedstängningar i samband med coronapandemin förra året, har skolan blivit allt mer eftertraktad bland barn och unga i staden. Den senaste tiden har sammanlagt 473 barn och unga tagit del av centrets sporter och sociala aktiviteter. Det går att jämföra med omkring 300 barn som tidigare år har kommit till idrottsskolan.

Samtidigt som ett ökat antal barn är till stor glädje för idrottsskolan finns det nu en ekonomisk utmaning att kunna arvodera tillräckligt med ledare för att hålla i träningar och sociala aktiviteter.

Lag från hela staden bjuds in att tävla

– Just nu förbereder vi oss för fullt inför den externa turneringen. Vi har ett dagläger på idrottsskolan där vi förbereder barnen inför tävlingarna, berättar huvudledaren Hervé Mandilou.

Andra lag från staden bjuds in till idrottsskolan för att tävla i turnéringen som är en av höjdpunkterna på året.

Vill få fler testa nya sporter

På idrottsskolan i Brazzaville tränas det både gymnastik, fotboll och beachvolleyboll. Det är framförallt fotbollen och gymnastiken som lockar den stora majoriteten av barn men det finns planer på ett erbjuda en prova-på-klass där fler sporter ska introduceras till deltagande barn.

Gymnastiken på skolan är av hög kvalité. I en ny utvärdering vid Kongolesiska gymnastikförbundet utvärderades idrottsskolans barngymnaster till att vara några av de bästa i landet.

Gymnaster från idrottsskolan i Brazzaville vid nationell tävling.