Regionscoutläger Portal 23

7-12 augusti 2023
Ralingsås, Aneby

Vi väntar. På att något ska hända. Något avgörande. Än vet vi inte vad. Eller varför. Vi ser fram emot lägret. Andra ser tillbaka. Tiden är kanske inte alltid vad en tror. Nu – eller då – är tid för dem som är redo. Beredda. När portalen öppnas. 

Just nu jobbas det intensivt inför sommaren häftigaste grej – regionsscoutlägret Portal23 – på Ralingsåsgården, Aneby. En spännande lägervecka där vi kommer lära mycket om både oss själva och varandra och där det omöjliga kanske blir möjligt.

Praktisk information

Plats: Lägerplatsen är Ralingsåsgården som ligger fint vid sjön Ralången i Småland, strax norr om Aneby.

Datum: 7-12 augusti 2023

Deltagare: omkring 1000-1300 scouter från Equmenia Öst

Kostnad: 1350kr för hela lägret. 500kr för spårarscouter (spårarscouter deltar 10-12 aug)

Lägerfond: Equmenia Öst har en lägerfond där man kan söka bidrag till lägeravgiften om man har en utmanande ekonomisk situation. Läs mer om Equmenia Östs lägerfond här.

Anmälan: Anmälan görs via din lokala scoutkår.

Material för nedladdning

Här finns material som du kan ladda ner eller skriva ut.

Bild på tre anmälningsfoldrar till Portal23 som ligger lite omlott

Tänk på att anmälan lämnas till din lokala scoutkår.

Volontärsanmälan

Kan du tänka dig att vara parkeringsvakt, byggare, förebedjare eller något annat? Läs mer här!

Vill du vara volontär på Portal23? Vi har många uppdrag där vi behöver extra folk!

Kostnad för hela veckan är 600 kronor vilket i princip är matkostnaden. Du får färdiglagad mat, serverad i volontärsmatsalen. Bor gör du antingen med din kår eller på annan plats på området.

Samtliga volontärer ska ha genomfört utbildningen ”Trygga möten” och kunna visa upp intyg i samband med incheckning.

Anmäl dig här. Anmälningar tas emot löpande.

Vid frågor, hör av dig till portal23@equmenia.se

Frågor och svar om Portal23

Har du fler frågor som rör lägret? Hör av dig via mejl till portal23@equmenia.se

Portal23 är 7-12 augusti. Spårarscouter ansluter till lägret 10-12 augusti.

Vi är på Ralingsåsgården utanför Aneby. Men lägret börjar med ett dygns äventyr på vägen dit. Se mer info under frågan om första dygnet.

Lägret är för alla scouter från spårare och uppåt. Men för spårare gäller endast den senare delen, 10-12/8.

Årets scoutläger börjar på ett sätt som är ovant för de flesta av oss – men som vi tror ska bidra till känslan av att vara på ett äventyr.

Starta hemma

Lägret börjar när kåren samlas på måndagsmorgonen (klockslag beslutar ni själva). Då får kåren eller respektive patrull ett meddelande från Tristan på Solum Novum, en av de figurer från lägertemat som scouterna mött vid flera tillfällen under vårterminen. Han berättar att scouterna ska leta upp en bit av den exploderade portalen.

När ni läst meddelandet från Tristan tar ni reda på vilken plats koordinaterna som ni får visar på och vart ni ska ta er för att leta. Det blir alltså måndagens projekt.

Ta er till övernattningsplatsen

När kåren/patrullen fått tag på portalbiten beger ni er mot övernattningsplatsen.

Vi har bokat ett 20-tal övernattningsplatser runt om i Region Öst. I god tid innan lägret kommer din kår att få information om vilken som blir er övernattningsplats. Det kommer finnas toaletter och visst byggmaterial till vindskydd. Men varje kår ska ha med sig presenningar, surrgarn och vad ni mer behöver mer för att bygga. Vill ni hellre sova i tält går det så klart bra.

Hur ni i kåren/patrullen tar er dit avgör ni själva.

Mat och övernattning

Under måndagen löser kåren/patrullen sin egen mat och fika.

Framme på övernattningsplatsen får en del av er möta andra kårer. På eftermiddagen/kvällen bygger ni vindskydd, lagar mat och har lägerbål tillsammans. Tristan kommer också att höra av sig igen.

Frukost och transport till Ralingsåsgården

På tisdagsmorgonen kommer det att finnas frukostingredienser på plats. När ni ätit och packat ihop blir ni upphämtade för vidare transport till Ralingsåsgården. Men innan kåren/patrullen får komma in på lägerområdet blir det ytterligare ett uppdrag, det finns fler portalbitar att hitta.

Lunchen på tisdagen lagar och äter alla på Ralingsås.

Nej, det behöver ni inte. Platsgruppen finns på Ralingsås under helgen innan lägret och på måndagen och kan ta emot den. Så vårt tips är att ni kör den direkt dit och bara tar med det ni behöver för första dygnet. Kanske har ni någon annan än just scoutledare som skulle vilja göra den resan.

Vill ni komma med kårpackningen på tisdagen kommer det självklart också gå bra.

Vi har en yta på cirka 60 000 m2.

Ledare ges möjlighet att ladda sina mobiler. Men däremot inte scouterna. Vi rekommenderar en powerbank, gärna en som kan laddas med hjälp av solen.

Ja, vi kommer ha en insamling och pengarna går till Equmenias projekt Alla på samma kula.

Swish och kontanter i första hand. Vi ser över lösning med kortbetalning.

Vad roligt att du vill hjälpa till på Portal23. Du anmäler dig här på hemsidan, under rubriken Volontärsanmälan. I anmälan kan du också ange vad du vill hjälpa till med samt hur många och vilka dagar.

Ja, alla som är med som ledare eller volontärer ska ha gått kursen inom de senaste tre åren och kunna visa intyg på det. För ledare ansvarar respektive kår. Om du är volontär fyller du i om du har gått eller inte gått kursen i din anmälan och för er som behöver genomföra den kommer vi skicka ut vidare information.

Vi har satt sista anmälan den 15 april. Men du anmäler dig till din kår och det kan hända att de har satt ett annat datum.

Kårens anmälan ska vara inne den 30 april och varje kår får ett separat mejl med en länk till anmälningsinlämning.

Självklart! Ralingsåsgården ligger vid sjön Ralången så det går jättebra.

Helst inte, men om den följer med ska den hållas kopplad.

Vi hoppas självklart att vi ska få elda, det är ju så gott att komma hem och lukta scoutläger på riktigt. Men om det blir eldningsförbud blir det gasolkök vilket vi börjat vänja oss vid efter flera år där sommaren blir torr. Varje kår står för sin egen utrustning och gasol om så blir aktuellt.

Det vill vi gärna men vi har inte satt någon särskild besöksdag. När du kommer till lägret vill vi att du tar kontakt med vårt infonav. Där får du veta mer om lägret och hjälp att hitta till den kår som ni vill besöka.

På lördagen river vi lägret innan vi äter en lätt lunch. Därefter blir det gudstjänst och avslutning av det stora äventyret. Sen tar vi avsked av varandra och varje kår ansvarar för transport hem.

Kontakt

Vid frågor, hör av dig till:

Christer Gustafsson

Christer Gustafsson

Regionsamordnare, Equmenia Öst

070-254 65 85

christer.gustafsson@equmenia.se

Christian Johansson

Christian Johansson

Lägerchef Portal23

0709-92 93 49

chrillej@live.se