Åk till Kongo-Brazzaville som idrottsvolontär!

Varje år sänder Equmenia ut två idrottsvolontärer till vår idrottsskola i Brazzaville. Under cirka sex månader får du uppleva landet och bo hemma hos en kongolesisk familj.

Dina uppgifter handlar framförallt om att arbeta som ungdomsledare och tränare. Därför behöver du känna dig bekväm i rollen som ledare och tränare i antingen gymnastik, beachvolleyboll eller fotboll.

Idrottsskolorna i sociala medier

Följ Idrottsskolorna på Facebook och Instagram för att se allt som händer.

Idrottskolornas Facebooksida Idrottsskolornas Instagram

Några korta fakta om att åka som idrottsvolontär:

Tid: Januari – juni

Plats: Brazzaville, huvudstad i Kongo-Brazzaville.

Boende: I familjer

Kostnad: 20 000 kr. I det ingår flyg t/r, mat och boende på plats samt vaccinationer och malariaprofylax. Kostnaderna är egentligen betydligt högre men resten betalas av Equmenia och Equmeniakyrkan.

Språk: I Brazzaville pratas Franska. Så om du är sugen på att åka som idrottsvolontär – börja plugga franska redan nu!

Nästa period är januari till juni 2024. Ansökan kommer ut i oktober 2023.

”Om någon sa till mig när jag åkte att sex månader skulle gå som en sekund, skulle jag inte tro den. Men så blev det. Den svåraste, mest utmanande, men också den överlägset bästa sekunden i mitt liv. Jag har inte bara lärt mig tre sporter och franska, utan jag har också lärt känna fantastiska människor och blivit en del av en ny kultur. Det var fantastiskt.”
Elin Weman, Idrottsvolontär Kongo-Brazzaville 2018-2019

Dagarna för idrottsvolontärerna brukar se ut ungefär såhär: 

Förmiddagarna handlar om att förbereda för eftermiddagarnas träningar eller att göra olika praktiska uppgifter som behövs på idrottsskolan tillsammans med personal på plats.

Tidig eftermiddag, innan dess att träningarna drar igång, är du som volontär även med på de sociala aktiviteter som erbjuds på idrottsskolan som exempelvis kan handla om värderingsövningar, engelskaundervisning eller att spela spel med barnen.

Efter det drar träningarna igång och då är din roll beroende på erfarenhet och språkkunskaper antingen att hjälpa till i någon av de olika grupperna eller att leda en själv.

Vill du veta mer om hur livet som idrottsvolontär kan vara så kan du kolla in Idrottsskolornas Instagram där alla volontärer de senaste åren har delat med sig av sina erfarenheter.