Skapelsen på Puls-vis

Upplev skapelseberättelsen med rörelse och lek. När världen står klar får vi upptäcka hur roligt det är att vara människa!

Tidsåtgång
10-30 min
Gruppstorlek
2-10, 11-30
Ålder
3-7 år, 8-12 år
Kategori
Bibeln, Idrott och träning, Lekar och spel

I den här övningen tar vi oss igenom skapelseberättelsen på äkta Puls-vis. För varje dag i skapelseberättelsen finns en station med en övning där barnen får uppleva hur världen skapas.

Förberedelser
Skapa sex stationer, lättast är att läsa igenom stegen nedan för att se hur du förbereder dig bäst och anpassa stationerna efter lokal och vilket material du har tillgängligt.

Inledning
Sammanfatta skapelseberättelsen (1 Mos 1) och vad som hände de sex första dagarna eller läs från en barnbibel. Börja sedan vid dag ett och guida barnen genom stationerna.

Vad du behöver

  • Rockringar
  • Tennisbollar
  • Ev. ögonbindlar/mössor

Så här går det till

Dag 1: Ljuset
Släck ner rummet eller ta på ögonbindel. Låt barnen gå över rummet, först i mörker, därefter i ljus. Förtydliga skillnaden och hur viktigt ljuset är.

Dag 2: Himmel
Hoppa mot himmelen, från golv eller bänk. Häng gärna upp något i tak eller träd att försöka nå.

Dag 3: Vatten och jord
Skapa öar (rockringar) med hav emellan. Utmana barnen att hoppa från ö till ö, likt en hinderbana. Låt dem gärna själva peka ut länder och vatten de känner till.

Dag 4: Solen, månen och stjärnorna
Använd tennisbollar att pricka olika svåra mål (ex rockring, trädstam, innebandymål) som får symbolisera sol, måne och stjärnor.

Dag 5: Djur och fåglar
Låt barnen hitta på djurarter och efterlikna dem.

Dag 6. Människan
Gud skapade det bästa till sist! Vi kan göra så många olika rörelser. Visa ert roligaste sätt att springa, hoppa, dansa,

Dag 7. Gud avslutande med en vilodag
Sitt tillsammans med avslutande bön och samtal.

Reflektion

Låt barnen återberätta dagarna. ”Gud såg att allt blev mycket gott” står det i Bibeln. Hur kan vi ta hand om, och uppskatta vår jord?

Bön: ”Tack Gud för att vi får leva på en jord som du har skapat för oss. Tack för solen som värmer, vatten att bada i, marken att springa på”


Källa

Aktiviteten är hämtad från materialet Söndagsskola Puls. Där finns 10 aktiviteter med lek och idrott, kopplade till berättelser från Bibeln.

Bild: John Paul Stanley