Kompis Talkshow: Kompis med varandra

Kompis Talkshow är tillbaka och den här gången får vi höra om varför vi ska vara kompis med varandra och så får vi svaret på frågan "Vem är min 'nästa'?".

Tidsåtgång
10-30 min
Gruppstorlek
2-10, 11-30, 31-
Ålder
3-7 år, 8-12 år
Kategori
Andakt, Bibeln, Drama

Detta drama är del av materialet Kompis Talkshow som kan användas till exempelvis barnmöten. Varje avsnitt i Kompis Talkshow består av att en programledare möter ett antal gäster och en reflektion som sammanfattar talkshowens budskap. Reflektionen kan hållas av programledaren eller så involveras ytterligare någon.

Detta manus till en talkshow utgår från Matt 22:39 ”Älska din nästa som dig själv”

Dagens gäster/karaktärer:

Pastor Harry En pensionerad pastor från Huskvarna med stor passion för Bibeln och att vara kompis med Jesus. Han älskar att få träffa barnen på Kompis-Talkshow och få berätta om livet tillsammans med Gud. Pastor Harry läser alltid Dagens Bibelord innan han försöker reda ut frågorna kring Dagens Tema.
Förslag på kläder: Gammal kostym, vit skjorta, slips, peruk (gärna typ clownperuk men med grått hår , hatt, glasögon
Rekvisita: En bibel
 

Lärjungen Petrus är den glade och frimodige lärjungen som gärna berättar om livet med Jesus med inlevelse och passion. Han är överlycklig över att få tillhöra kyrkan och är så modig att han ibland riskerar livet för att få berätta för andra om Jesus.
Förslag på kläder: ”Bibelkäder”, exempelvis ett omsvept lakan med ett skärp samt peruk och skägg.

 

Manus

Programledare:
– Idag har turen som vanligt kommit till mig att få välkomna vår ständige gäst här i Kompis Talkshow. Han är iförd hatt, han har fin kostym och han är kanske den ende med slips här idag. Tillåt mig presentera vår egen: Pastor Harry!

(Eventuellt lite småprat. Harry läser bibelordet – sätter sig.)

– Välkommen pastor Harry. Idag handlar det om att vi ska vara kompisar med varandra. Hur hör det ihop med dagens bibelord, att ”älska min nästa”?

– Jo, det betyder att vi ska vara kompisar med alla de människor som finns runt omkring. Typ mina klasskompisar och min familj, men också de som jag träffar men inte känner. Gud vill inte att vi bara ska tänka på oss själva, vad som är bra för mig. Gud vill att vi ska bry oss om andra. Att vara kompis.

– Okej, men hur visar vi någon att vi vill vara kompis? Ska vi krama dem och pussa dem och sånt?

– Nej, det menas det inte. Det kan man ju göra men då bör vi nog känna dem rätt bra. Nej, det menas att inte vara egoistisk. Att tänka på andras bästa. Att hjälpa andra som behöver det och att bry sig om trots att vi inte får något tillbaka.

– Men hur gör vi det?

– Det är inte svårt alls. Det finns människor överallt som behöver hjälp eller uppmuntran. Kanske hjälpa en gammal man att bära hans tunga kassar upp för en trappa. Eller att låta Assar i klassen vara med trots att ni redan börjat leka. Eller att låta Jennie få den stora glassen trots att du själv helst vill ha den också. Det är att vara oegoistisk och att tänka på andra först. Att älska sin nästa.

– Ja, det är ju det som dagens bibelord handlar om. Men om jag inte vill?

– Det är ju ingen som tvingar, men Gud blir jätteglad när vi gör så. Och så blir förstås den andre personen också glad. Och till slut så blir du glad själv. Vi mår bra av att älska vår nästa.

– Ja, eftersom Jesus säger det så borde det stämma.

– Ja, det är ju Jesus som uppmuntrar och uppmanar oss till detta. Näst efter att älska Gud är detta det viktigaste budet som finns. Om vi gör det så älskar vi ju Gud också eftersom vi lyder Hans bud.

– Harry, du har så mycket vist att berätta. Nu verkar det dock som om tiden för intervjun börjar ta slut.

– Ja, det stämmer nog. Tiden går ju fort…

– När man har roligt! Och det har vi alltid tillsammans med dig. Stort tack för att du kom.

– Tack själv!

– En stor applåd för Pastor Harry!

(Pastor Harry går ut)

– Vår andra gäst idag är faktiskt en av världens mest kända personer. Han har varit med och sett Jesus på nära håll, fått lära sig att vara en lärjunge till Honom och sedan varit med om att starta världens första kyrka. Ska vi ge en extra varm bibelapplåd till: Lärjungen Petrus!

(Petrus kommer in)

– Välkommen Petrus! Kul att du ville ta dig tid att titta förbi här på Kompis Talkshow! Vi har ju läst om dig i Bibeln, om vad som hände för länge sedan. Men vad har du sysslat med den senaste tiden?

– Ja, jag har ju fortsatt att vara tillsammans med mina vänner. De är de bästa jag har!

– Här på Kompis pratar vi ofta om hur viktigt det är att vara kompis med Gud och med varandra. Hur var det att vara Kompis med Jesus och gå runt här på jorden tillsammans med honom?

– Jo, det var helt fantastiskt att få lära känna Jesus. Han brydde sig om alla människor, botade sjuka och gav mat åt de som var hungriga. Han gjorde massor av under och vi lärjungar fick vara med och se allting! Men sen lämnade Jesus oss för att återvända till himlen, och då sa Jesus att vi skulle visa samma kärlek till andra som han visat oss!

– Men det måste ju vara svårt att ha samma kärlek som Jesus?

– Javisst, men det var så han sa. Så vi började träffas hemma hos varandra och delade allting med varandra. Vi åt tillsammans, bad och sjöng sånger till Gud.

– Okej, det låter ju som att ni verkligen var bra kompisar!

– Ja, men så plötsligt en dag så hände något otäckt. Kung Herodes gillade inte att vi träffades och bad och sjöng till Gud, så han skickade sina soldater för att ta med mig till fängelset. De kedjade fast mig vid var sin arm (visar sittandes på golvet) och den natten fick jag sova fastkedjad mellan två vakter. (lägger sig ner och somnar)

– Petrus! Har du somnat?

(Petrus tittar upp och viskar)
– Nej, jag berättar ju bara hur det gick till!

– Plötsligt väckte en ängel mig! Kedjorna föll av mina händer. (Petrus ställer sig upp) Ängeln förde mig ut från fängelset och jag var fri! Vi gick förbi alla vakterna och ut mot stadens port. Porten öppnades av sig självt och jag gick rätt igenom den!

– Men Petrus, du kanske drömde fortfarande?

– Ja, jag trodde att det var en dröm, ända tills jag förstod att jag verkligen gick där på vägen! Det första stället som jag gick till var Marias hus där mina kompisar satt och bad för mig. Jag knackade på dörren och väntade… Så hörde jag Rhodes röst! Hon ropade: ”Petrus är utanför dörren! Gud har svarat på våra böner! Han är ute ur fängelset!” Plötsligt öppnades dörren och alla kramade om mig!

– Fantastiskt! Vilken berättelse! De satt och bad för att du skulle bli fri! Vilka kompisar!

– Just det, de hade verkligen förstått vad det handlade om att bry sig om mig! Jag satt där alldeles ensam i fängelset, men tack vare deras böner kunde jag få komma tillbaks till mina kompisar igen!

– Wow, de måste varit bra kompisar? Dagens tema idag är just ”kompis med varandra”. Det passar ju rätt bra på det som du fick vara med om.

– Ja, verkligen. Vi behöver varandra. Vi i den första församlingen såg till varandras bästa så mycket vi kunde. Vi ville att alla skulle ha det bra. Så det här med att älska sin nästa och att vara kompis med varandra handlar både om de som redan är kompisar med Jesus och om de som ännu inte bestämt sig för att vilja vara det.

– Okej. Tack Petrus för att du kom. Vad ska du göra nu?

– Nu ska jag tillbaka till Bibelns tid. Det är ju massor av människor som behöver få höra om att de får vara kompisar med Jesus.

– En stor applåd för Petrus!

(Petrus går ut)

Reflektion

Det viktigaste budet Jesus gav oss var att älska Gud. Därefter kom budet ”att älska vår nästa”. Min ”nästa” är de personer som jag träffar, både de jag känner och de som jag aldrig tidigare pratat med. Jesus vill att vi skall vara behandla dem så som vi själva vill bli behandlade. Att älska dem som vi älskar oss själva.

Det finns många sätt att ”älska sin nästa”. Det kan handla om att prata med henne som inte har så många att prata med. Att klippa gräset åt det gamla paret som inte längre orkar. Eller att låta någon annan gå före i kön, trots att du själv har väntat jättelänge.

När vi gör detta blir inte bara dessa personer glada. Även Guds hjärta gläds när vi ger av vår kärlek, vår tid och våra liv till andra. Det fantastiska är vi också mår väldigt bra av att leva ett liv där vi inte bara tänker på oss själva. Att vara oegoistisk är att vara en lärjunge till Jesus.

Kyrkan finns för att vi behöver varandra. Jesus vill att vi skall vara kompisar med varandra så att vi kan hjälpa varandra i vår vandring tillsammans med honom. Jesus vill också att kyrkan skall vara en välkomnande plats för alla, även de som ännu inte lärt känna honom.

Sammanfattning:

  • Att ”älska sin nästa” är att vara en kompis som tänker på andras bästa.
  • Vår ”nästa” kan vara vem som helst som vi träffar på.
  • Vi som är kompisar med Jesus behöver varandra, det är därför Gud uppfann kyrkan, världens bästa uppfinning.
  • När vi bryr oss om andra människor blir Gud glad, den personen blir glad och vi själva blir också glada.

Källa

Manuset är hämtat från Kompis Talkshow (nr 2). Ett material som är framtaget av EFK Ung med idé, manus och bearbetning av Magnus Sternegård och Andreas Tärnvind. Läs mer i materialet om hur ni kan jobba med Kompis Talkshow.