Att fly

En övning där deltagarna får tänka kring och prata om hur det kan vara att behöva fly från sitt land på grund av krig.

Tidsåtgång
30-60 min
Gruppstorlek
2-10, 11-30
Ålder
8-12 år, 13-17 år
Kategori
Insamling, Internationellt, Prata

Det här är en övning där deltagarna får pröva på hur det kan vara att behöva fly från sitt land på grund av krig. Det är en stark övning som kan ge upphov till många diskussioner. Tänk på att alla kommer med olika erfarenheter, och känn av gruppen och om övningen passar att använda. Se till att det finns gott om tid för samtal och uppföljning efter övningen. 

Vad du behöver

  • Papper och pennor

Så här går det till

Ge deltagarna 30 sekunder att skriva ner föremål som betyder mycket för dem. När sekunderna är slut, paras deltagarna ihop två och två för att visa sina listor för varandra. Uppmana dem att berätta varför de valt just de föremålen, och varför just de betyder så mycket för dem. Ge sedan deltagarna i uppdrag att stryka alla föremål utom tre. Vilka föremål känns allra viktigast för dig?  

Gör sedan samma övning, men nu lista nu viktiga personer. Deltagarna får 30 sekunder på sig att skriva ner de människor som betyder mest för dem.  

Låt deltagarna delge sina nya listor för varandra i paren. Därefter, får de, precis som med föremålen, stryka alla viktiga personer utom tre. Vilka människor betyder allra mest för dig?  

Läs sedan upp följande berättelse:
Det är en vanlig solig morgon i april. Du är 9 år och ska snart cykla till skolan. Idag är en bra dag, tycker du, för efter skolan ska du få leka med din kompis, som äntligen har kommit tillbaka efter en lång semester. När du har gått upp ur sängen, ätit frukost, duschat och borstat tänderna, har du lite tid över innan det är dags att cykla iväg till skolan. Du ska precis sätta dig i soffan, när du hör en kraftig smäll. Det dunkar i hela huvudet och det både känns, och låter som, att hela huset ska rasa ihop. Du blir rädd och kastar dig ner på golvet. Du hör skrik från flera olika håll, och du förstår inte alls vad som händer! Då kommer din mamma inspringande i rummet. Hon skriker att ni måste fly! Nu på direkten! Du har 30 sekunder på dig att packa, för sedan måste ni fly!
 

Berätta för deltagarna, att så här kan det se ut för många människor. På många platser i världen tvingas människor att lämna sina hem och fly för att inte bli dödade eller tvingade att sitta i fängelse. Precis som i den övningen vi nyss har gjort tillsammans, tvingas människor att lämna sina hem och hastigt bestämma vilka saker som verkligen är viktiga och betyder något för dem. På samma sätt tvingas de att lämna vänner och familj. När det är krig går det inte att vänta in alla man tycker om för att fly tillsammans. För många människor är det en verklighet att tvingas fly ensamma och lämna kvar de människor som de älskar mest.  

Ge sedan möjlighet för samtal och diskussion. Gå gärna vidare genom att prata om hur flyktingsituationen ser ut idag. Använd er gärna av verkliga exempel från tidningar. 

I Bibeln kan vi läsa många exempel på hur Jesus vill att vi ska ta hand om varandra, och på hur vi ska bemöta människor vi aldrig har träffat. Leta i Nya Testamentet och se vad ni hittar! Fundera på hur ni skulle kunna omsätta det Jesus säger i praktiken, vad skulle ni kunna göra där ni bor? Prata med kommunen och undersök vilka behov som finns! Använd gärna Equmenias material Gränslöst. 


Källa

Övningarna är hämtade från Equmenias material Alla på samma kula som riktar sig till barn– och ungdomsledare i Equmenias föreningar och som vi hoppas ska ge dig som ledare redskap för att i din lokala förening arbeta med insamling, solidaritet och internationella relationer. Alla på samma kula har material anpassat för olika åldrar. Materialet är framtaget av Johanna Hylén.