Blås där det glöder: Bön- och insamlingsdag

Varje år har Equmeniakyrkan en bön- och insamlingsdag för Equmenia. Då uppmärksammas Equmenias arbete i många församlingar och gudstjänster. Men den kan förstås få synas även i barn- och ungdomsverksamheten och här finns idéer!

På den här sidan hittar du tips på hur insamlingen kan lyftas i föreningen och hur ni kan medverka i gudstjänsten. Om ni använder någon av er vanliga samlingar för att t.ex. öva finns också inspiration till en andakt på temat ”Blås där det glöder” och idéer på hur ni kan uppmärksamma insamlingen och Equmenias nationella arbete.

Tips #1 Öva in ett drama

…med en av barn- och ungdomsgrupperna och spela upp i gudstjänsten. Dramat kan t.ex. vara en tolkning av den bibelberättelse som predikan ska utgå ifrån eller så kan dramat rent av vara predikan. I idébanken kan du sortera på kategorin ”Drama” och hitta inspiration.

Tips #2 Discokollekt!

Allt blir roligare med disco-känsla!

Tips #3 Bjud på glödhoppor…

… till kyrkfikat. Glödhoppor är stekpannebröd, förbered degen innan gudstjänsten och stek när det är dags för fika så får alla nygräddat bröd – lyxigt värre! Om glödhopporna steks av scouter över öppen eld? Ännu trevligare, det är ju härligt om alla får lukta lite rök någon gång ibland!

Tips #4 Sjung med en kör

…i gudstjänsten. Någon av Equmenia Tons eller av Equmenia Ton Kids låtar vore ju kul!

Om ni inte har en kör som träffas regelbundet kanske ni kan fråga någon som brukar spela i gudstjänsterna om ni kan ha en projektkör till just den här gudstjänsten. Använd några av de vanliga träffarna på scout eller tonår för att öva.

Tips #5 Ordna en kreativ bönestund…

… och inkludera flera sätt att be i gudstjänsten. Introducera bönestationerna i era grupper under terminen så känner barnen och ungdomarna igen sig. Någon som är van skulle kunna bjuda in till bönestunden och förklara bönestationerna i gudstjänsten.

Tips på bönestationer från idébanken