Viktig information om den nya dataskyddsförordningen

Observera

Denna text publicerades första gången den 27 mars, 2018. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Den 25 maj träder EU:s nya dataskyddsförordning (eng. GDPR, General Data Protection Regulation) i kraft och ersätter personuppgiftslagen, PUL. På Equmenias sida om GDPR samlar vi information som vi hoppas kan hjälpa lokalföreningens arbete med att se över sin hantering av personuppgifter och säkra att den sker på ett sätt som följer förordningen.

Både lokalföreningen, Equmenia nationellt och regionalt måste definiera tydligare varför och hur vi hanterar personuppgifter. Vi får exempelvis inte hantera (samla in, lagra, eller publicera) uppgifter som inte behövs för eller inte är relevanta för verksamheten. Det måste vara tydligt för den vi behandlar uppgifter om; att vi gör det, vilka uppgifter vi behandlar, varför samt vilka rättigheter hen har gentemot den som hanterar uppgifterna.

För att vi i Equmenia ska vara så förberedda på det här som möjligt är det viktigt att vi börjar arbeta med det här så fort som möjligt. På hemsidan hittar ni en enkel introduktion till vad lagen innebär och en guide till vilka steg ni i er förening måste börja ta. Det är såklart alltid välkommet att ställa frågor. Det kan ni både göra till info@equmenia.se eller i Facebookgruppen Equmenia Forum.

LÄS MER HÄR