Sugen på semla?

Snart är det fettisdagen och semlor serveras både här och där. Här kommer tips på hur ni gör semlorna extra snygga och några idéer på hur en semmelaktivitet kan anpassas till er verksamhet.

Utgå från din grupp och fundera på deras kunskapsnivå, hur självgående de är och vad du bedömer passar dem.

  • Har ni igång er verksamhet? Då kanske det passar att bjuda på semlor om det går att göra på ett coronaanpassat sätt. Att vara många och stå och trängas i ett kök funkar inte men en ledare kanske kan förbereda allt och så får scouterna själva skära ut schablon och pudra sin egen semla?
  • Pinnbrödssemlan! En enkel semmelvariant som görs ute över öppen eld.
  • Baka tillsammans fast på distans. Skicka ut recept och lista på ingredienser i förväg och baka sedan tillsammans i ett videomöte. Ett tips kan vara att baka semmelmuffins som går snabbare än en deg som ska jäsa. Eller använd färdiga semmelbullar och gör pysslet med att skära ut en schablon som en aktivitet som görs tillsammans i videomötet.
  • Skicka ut schablonerna i detta inlägg och en hälsning till alla deltagare där ni tipsar om att det går att göra roliga semlor. Att skicka en hälsning, något pyssel och en reflektion (som den om fastan nedan) kan vara ett bra sätt att hålla kontakten. Visa att ni finns om någon vill höra av sig även om ni inte kan ses som vanligt varje vecka.
  • Kör på tema ”hjärta” på locket. Perfekt till alla hjärtans dag som är snart. Klipp ut ett hjärta och använd det som schablon. Eller skär locket i form av ett hjärta.
  • Klipp ut en snöstjärna enligt instruktioner från den här sidan och använd som schablon. Tänk på att utgå från ett mindre papper än ett A4 för att får en mindre snöstjärna som passar på ett semmel-lock.
  • Ge ett uppdrag till deltagarna att skapa sin egen specialsemla! Alla får planera själva och skickas bilder på kreationerna i gruppchatt där en vinnare röstas fram. Eller så träffas ni i ett videomöte efter att semlorna gjorts. Alla semlor presenteras av sina skapare och därefter äter ni ihop fast på distans.
varianter på semlor
Klipp ut en snöstjärna och använd som schablon. Eller ha ett hjärt-tema om semlorna äts i samband med alla hjärtans dag.

Semmeldagen? Fettisdag? Fastan?

När ni har en aktivitet med semlor så kan det passa att prata om fettisdagen och hur den är en inledning på fastan. Kanske som en del av en andakt?

Semmeldagen, eller fettisdagen som det också kallas, är precis innan fastan börjar. Fastan är 40 dagar innan påsk. Förr i tiden, inför den långa perioden av att inte få äta så mycket (alltså fastan) så ville man vill ha något riktigt gott att äta för att förbereda sig. En sån sak är ju just semla och därför äts semlor så mycket denna tiden på året. Speciellt på fettisdagen som är dagen innan fastan startar.

Mellan jul och påsk kommer det som kallas fastan (som man sjunger i sången ”Nu är det jul igen… för däremellan kommer fasta”…) Den kristna fastan nuförtiden handlar inte bara om att man inte får äta mat. Man kan fasta på olika sätt. Det handlar om att avstå något, alltså att vara utan något en period för att ge plats för något annat. Det gör man för att det kan vara bra ibland att skala av, ta bort något i livet så att vi får tid att tänka efter. Fastan kan öva oss i att inte vara så impulsiva och tänka mer på hur vi agerar i vardagen.

Fastan kan se olika ut för olika människor.

Vissa väljer att fasta från sociala medier under fastan. Tiden de sparar kanske de använder för att läsa en bok, läsa i bibeln eller för att be mer.

Andra kanske väljer att inte spendera så mycket pengar under fastan. Pengarna de sparar kan då ges till någon som behöver dem bättre.

Fundera för dig själv om du har nåt som du skulle vilja fasta ifrån.