Ska’ut och Ska’ut Mera

Ska’ut är Equmenias grundläggande scoutledarutbildning som riktar sig till scouter och ledare från 16 år. Du kan vara eller vill bli ledare i Spårarscout, Upptäckarscout, Äventyrarscout, Utmanarscout eller Roverscout. Ska’ut är en grundutbildning där du i en patrull jobbar med både praktik och teori. I patrullen får du leva friluftsliv, gå på hajk, fundera kring livsfrågor, Bibeln och ledarskap. Du får också jobba med miljö- och internationella frågor och hantverk. Ska’ut ger dig spännande upplevelser och du gör många nya upptäckter.

Ska’ut-kurser

– Välj den som passar dig bäst eller den som ligger närmast där du bor! Anmälningsdatum för grön del är 15 maj 2023 oavsett region. Alla regioner kör inte kurs varje år, men följ länkarna för att se när det går en kurs. Skulle det vara så att en kurs inte startar hjälper vi dig att hitta en kurs i en annan region. Hör av dig till scout@equmenia.se

Kursdatum för 2023 är inte klara än.

Equmenia Nord:

Equmenia Öst: se skaut.se

Equmenia Syd:

Equmenia Svealand:

Equmenia Stockholm & Equmenia Mitt: 29 juli-4 aug

Equmenia Väst:

Du som är, eller vill bli ledare, missa inte chansen att vara med om en upplevelse som kommer att sätta prägel på resten av ditt scoutliv! På Ska’ut får du göra saker med andra ledare i din egen ålder och få vänner för livet. Tusentals ledare har passerat Ska’ut och pratar du med någon av dem kan de garantera att detta är inget du bör missa.  Många säger att Ska’ut är ett oförglömligt minne. Nu är det din tur!

Ska’ut är upplagd i tre delar, grön, gul och blå del och dessa hålls vanligtvis under loppet av ett år. De olika delarna bygger på varandra. Därför är en viktig del i kursens upplägg och pedagogik att kursdeltagarna går kursdelarna i rätt ordning. Man börjar alltid med den Gröna delen, för att sedan fortsätta i sin patrull genom Gul och Blå del.

Foto Peter Karlbom. Ska´ut-kurs på Åsengården i Region Väst.

Ska’ut kurserna arrangeras på regionsnivå. Regionerna planerar, bjuder in och genomför kurserna utifrån ett kursmaterial som är gemensamt för Equmenia i hela Sverige. Efter varje del får man ett märke. När man har genomfört Grön, syr man på det gröna märket. När man är klar med Gul, syr man på detta och tar av det gröna etc. När man har genomfört alla tre delarna har man bara en blå pin eller märke. Kursmaterialet och märken köps via scoutshoppen av kursledarna.

Equmenias scoutstag uppmanar alla Ska’ut-team att ackreditera sina handledare i enlighet med Scouternas system.

I denna filmen får ni följa patrullen Bockö under Ska’ut blå 2017

Grön del

En veckas friluftsliv där du arbetar med lägerarbeten, primitiv matlagning, Ska’ut-verkstad med hantverk, friluftsteknik, testar ledarskap, har bibelstudier mm.

Grön del är den första delen av tre och ligger vanligtvis på sommaren där vi är ute. När man kommer delas man in i patruller som man sedan kommer att jobba i under hela kursen. Varje patrull får också handledare. De kommer att vara med patrullen under alla tre delarna.

Grön dels målsättning är att ge dig kunskaper och insikt i frågor om ledarskap, kristen tro och kristet liv, friluftsteknik, miljö och projektarbete.

Ni kommer under veckan göra många olika saker. Det kan vara allt från att hitta med karta och kompass, komma upp i en kanot som kantrat, hissa och vika en flagga, bygga kök och laga god mat tillsammans. Kvällarna tillbringar vi runt lägerelden, med att läsa loggbok och sjunga tillsammans.

Patrullen är i centrum under den gröna delen.

Gul del

Inomhuskurs med vissa utepass. Vi friskar upp kontakterna från Grön del och jobbar med ledarskap, internationella funderingar, Equmeniascouts arbetssätt, projekt- och andaktsmetodik, planering av Blå del m.m.

Gul del i Ska’ut-utbildningen tillbringas gärna på någon lägergård i distriktet under hösten eller tidig vinter. Patrullen tillbringar tid inomhus där man har föreläsningar, diskussioner och uppgifter.

Målsättningen är att ge dig kunskap och insikt i frågor om människosyn, barns utveckling, ledarskap, projektarbete, programuppbyggnad, scoutings grund, kristen tro och kristet liv.

Varje kväll träffas man i patrullen för att ha en gemensam andakt, som några av patrullmedlemmarna har planerat själva.

Under och efter Gul del funderar och planerar man i patrullen hur man vill genomföra hajken i Blå del.

Blå del

Du får använda det du lärt dig under Grön och Gul del när patrullen genomför en egenhändigt planerad hajk. Kanske vandring, cykel eller kanot och/eller ett projekt inom samhälle, miljö eller friluftsliv…

Blå del är en hajk som genomförs under våren på det sätt som patrullerna tillsammans har planerat.

Blå vill ge deltagarna möjlighet att tillämpa kunskaper från Grön och Gul och ge en praktisk erfarenhet av att vara ledare. Kursen sker i projektarbetets form och ska vara en sammanfattning av hela Ska’ut-utbildningen.

Patrullerna startar sin hajk från olika utgångspunkter och samlas efter några dagar på en gemensam plats för alla. Hur man tar sig dit varierar. Det kan t.ex. vara paddling, cykling, vandring eller häst & vagn. Väl framme genomför patrullen ett endagsprojekt tillsammans.

Kursen avslutas med att alla får det blå Ska’ut-märket att fästa på skjortan som tecken på att man nu är färdig med utbildningen.

Med ett visst mått av vemod skiljs man sedan åt, men många kommer naturligtvis fortsätta att träffas, om inte annat på läger, ledarhajker, eller som en del väljer att göra, att ordna ytterligare hajker på egen hand. Efter Ska’ut har man fått många vänner för livet.

kajak

Ska’ut Mera

För dig som är scoutledare och vill utvecklas.

Ska’ut Mera är Equmeniascouts koncept för en fördjupande scoutledarutbildning på nationell nivå. Kurserna anordnas med olika fokusområden som t.ex. fjällkurs, internationell kurs och kajakkurs. Kursens fyra huvudområden är idag Ledarskap, Kristen tro, Utvärdering och reflektion, samt Fokusområdet. Ska’ut Mera kan man gå flera gånger som deltagare, med olika fokusområden. Kurserna har körts sen 1989 och riktar sig till scoutledare över 18 år som har gått Ska’ut eller liknande ledarutbildning. Planen för de närmaste åren är:

2022: Inte avklarat än om kursen blir av pga jamboree och regionsscoutläger.
2023: Ska’ut Mera Fjäll eller kajak
2024: Ingen kurs pga nationellt scoutläger

Genomförda kurser sedan starten i 1989:

1989: Ska’ut Mera Fjäll, SMU Fjällgård i Hemavan
1990: Ska’ut Mera Sjö, segling.
1991: Ska’ut Mera Internationell, Kandersteg i Schweiz
1993: Ska’ut Mera Fjäll, SMU Fjällgård i Hemavan
1994: Ska’ut Mera Sjö, segling, Önnered
1995: Ska’ut Mera Internationell, Kandersteg i Schweiz
1996: Ska’ut Mera Fjäll, SMU Fjällgård i Hemavan
2000: Ska’ut Mera Sjö, kajak i Stockholms södra skärgård. Utg.punkt Björnö på Ingarö.
2001: Ska’ut Mera Fjäll, SMU Fjällgård i Hemavan
2002: Ska’ut Mera Internationell, Kandersteg i Schweiz
2003: Ska’ut Mera Sjö, kajak i Stockholms skärgård. Utg.punkt Björnö på Ingarö.
2004: Ska’ut Mera Fjäll, Sommar, SMU Fjällgård i Hemavan
2005: Ska’ut Mera Sjö, kajak i Stockholms skärgård. Utg.punkt Björnö på Ingarö.
2006: Ska’ut Mera Internationell, Ecuador
2010: Ska’ut Mera Internationell, Ecuador
2012: Ska’ut Mera Internationell, Ecuador
2013: Ingen kurs anordnades på grund av riksscoutlägret Trampolin.
2014: Ska’ut Mera Fjäll. Hemavans Fjällstation.
2015: Ska’ut Mera Kajak. Stockholms skärgård. Utg.punkt Björnö på Ingarö.
2016: Ska´ut Mera Forspaddling kanot. Sjöviks folkhögskola.
2017: Ska´ut Mera Internationell, Kongo. Inställd pga säkerhetsläget i landet.
2018: Ska’ut Mera Internationell, Ecuador.
2019: Ingen kurs anordnas på grund av Equmenias nationella scoutläger Prisma.
2020: Kursen ställdes in pga corona.
2021: Kursen inställt pga corona.