Samyra 10 år – självklar lagkapten

Observera

Denna text publicerades första gången den 20 mars, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Tioåriga Samyra och hennes vänner brukar spela fotboll på idrottsskolan Gothia i Brazzaville. ”Allt med en boll är kul!”, säger Samyra. I en ny rapport berättar idrottsvolontären Olof om hur Samyra ivrigt brukar skynda sig till Gothia efter sin vanliga skola:

”Det här är Samyra. Hon är 10 år gammal och bor i stadsdelen Mfilou med gångavstånd till idrottsskolan Gothia i Kongo-Brazzaville. Samyra och hennes vänner, bland annat Naome och Christestvie, hänger ofta på skolan för att förgylla dagarna.

Jag (Olof) och Elin är idrottsvolontärer från Sverige och arbetar på Gothia i Brazzaville. De första veckorna spelade vi fotboll tillsammans med Samyra och hennes kompisar. Det blev nästan varje dag innan Gothias aktiviteter satte igång. När vi inte spelade fotboll lärde vi varandra franska, engelska och svenska. Detta ledde till att vi snabbt lärde känna varandra och vi har byggt upp en härlig relation med Samyra och hennes kompisar. De skyndar sig efter skolan för att ta sig till Gothia för att leka med oss.

Samyras favoritsport är fotboll. Hon spelar i åldersgruppen 9-11 år där jag är med och håller i hennes träningar tillsammans med tränaren Jacques ”Papa Gothia” två gånger i veckan. I den gruppen är hon ensam tjej. Trots att hon är väldigt blyg tar hon en tydlig ledarroll och hennes vänner ser ofta upp till henne. Hon är utsedd lagkapten och tar hand om sina vänner, ser till att de yngre spelarna hänger med och delar alltid med sig av sitt vatten till dem som glömt att ta med sig. Hon har inte bara en utmärkande, härlig personlighet utan har även ett leende som får både mitt och Elins hjärta att stanna.

För några dagar sedan kom hon fram till mig. Blygt tittade hon ner i marken och undvek ögonkontakt. Försiktigt, nästan viskande, frågade hon tillslut om hon fick vara med mig på dagens träning. Samyras klass hade ingen träning den dagen och jag skulle hålla i träningen för åldersgruppen 12-13 år. Hon är väldigt duktig för sin ålder så självklart svarade jag ”ja”. På träningen skötte hon sig utmärkt trots att killarna är både större och äldre än henne. I slutet av träningen spelade vi match och hon lyckades göra mål.

Efter detta ville jag lära känna Samyra bättre. Jag ville veta hur hon har det här i Kongo och hur hon upplever Gothia. Därför satte jag och Elin oss ned tillsammans med Samyra för att fråga henne lite mer om hennes liv:

– Allt med en boll är kul!, menar Samyra.

Hennes favorit sport är fotboll men hon tycker även vollyboll är roligt. Däremot har hon inget favoritfotbollslag ännu. Samyras favoritfärg är rosa. Den bästa maträtten hennes mamma lagar är kyckling tillsammans med manjok och sås.

Samyra berättar att hon trivs bra på Gothia och att skolan tar bra hand om barnen. Hon tycker att tränarna är duktiga och att man lär sig många viktiga saker på de sociala aktiviteterna som hålls innan träningarna. Själv har hon har ett par orangea Adidas fotbollsskor som hennes mamma har köpt till henne. Samyra önskar att hennes vänner också kunde få fotbollsskor. Hon önskar att vi kunde dela ut mer material till barnen och till träningarna.

Enligt Samyra är Fred den bästa läraren på skolan. Han är en utav lärarna som håller i de sociala aktiviteterna.
– Han är snäll, lyssnar på oss och han slår aldrig barnen, säger Samyra.

Samyra tycker att det går bra i hennes vanliga skolan också. Men för tillfället har hennes föräldrar inte betalat månadsavgiften, så den här veckan har hon inte varit i skolan. Månadsavgiften ligger mellan 10 000 – 30 000 cfa (150 – 450 kr). Det är vanligt att barnen missar några veckor då och då på grund av att deras föräldrar har problem med att betala. Pågår detta under längre tid för en och samma elev har det förekommit att Gothia har gått in och hjälpt till med betalningen.

Samyras favoritämne i skolan är franska – hon gillar böjning av verb. Det är totalt 105 elever i hennes årskull och hon är topp fem bland dem med bästa betyg. När vi frågar vilket ämne som är mindre roligt rynkar hon på näsan och berättade att matematik och problemlösningar är tråkigt och svårt.

Samyra tycker om att det kommer idrottsvolontärer från Sverige och hon kände även förra årets volontärer.
– Olof är min favorit! säger hon och ler innan vi säger hej då.”

//Olof, idrottsvolontär 2018-2019.

Samyra är mycket stolt över sina orangea Adidasskor. Hon önskar att alla hennes kompisar skulle ha ett par fotbollsskor.

”Papa Gothia” eller Jacques som han egentligen heter instruerar fotbollseleverna 9-11 år.