
Arrangera ett Pulsrus i er förening! Det är ett roligt sätt att skapa gemenskap samtidigt som ni samlar in pengar till en god sak. På den här sidan får ni lite hjälp på traven hur ni kan gå till väga.
Snöra på dig skorna för en bättre värld!
Nu lanserar vi Pulsruset! Det är ett utmärkt sätt för dig och din förening att samla in pengar och ge vidare dem till de som behöver de bättre genom vårt gemensamma insamlingsarbete Alla på samma kula! Under 2022 står våra skolor i Indien i fokus. Var med i rörelsen – slit ut en sula för alla på samma kula!
Vad är Alla på samma kula?
Alla på samma kula är Equmenias arbete med att samla in pengar i Sverige och fördela med till våra syskon i andra länder som behöver dem bättre. Det handlar dels om större projekt som fördelas via Equmenias nationella organisation men även om stöd som fördelas via föreningarnas egna internationella kontakter. Vi är alla på samma kula!
Vart går pengarna?
Pengarna vi samlar in går till att möta flera olika behov hos våra medsyskon i andra länder. De fördelas inom Alla på samma kula beroende på vilka av våra systerkyrkor som behöver stöd. Bland annat går de till skolor i Indiens mest utsatta områden och till olika behov som våra föreningar ser hos sina internationella kontakter.
2022 samlar vi särskilt in till skolorna vår systerkyrka i Indien driver för mest utsatta barnen i Indien slum. På skolorna får barnen utbildning, mat och chansen att få lära sig om sina rättigheter och sitt egenvärde. Under covid19-pandemin har skolorna varit avgörande för många barns liv. För att kunna fortsätta ett år till behövs 160 000kr. Om vi alla hjälps åt kommer vi att klara det! Det kräver att varje förening samlar in ungefär 500 kr – det är klart att vi grejar det!



Pulsruset 2022 – lägerfokus!
Till lägersäsongen 2022 har vi tagit fram ett särskilt koncept av Pulsruset som passar alldeles förträffligt där flera föreningar samlas. Som ett scoutläger eller ett tonårsläger exempelvis! I detta lopp gäller det att samarbeta i gruppen för att ta sig runt banan eftersom ett varv räknas först när hela gänget tagit sig runt. Och det är församlingens medlemmar, föräldrar, släktingar och vänner som sponsrar gruppens eller föreningens insats på lägrets Pulsrus. Kul!
Innan lägret informerar arrangörerna de deltagande föreningarna att Pulsruset kommer att ske på lägret, skickar ut sponsorslappar (som finns nedan) där församlingens medlemmar eller andra intresserade kan fylla i och som deltagargruppen tar med till lägret.
Sponsorn (tex. en församlingsmedlem eller förälder) skriver upp sig på att sponsra föreningen, kåren eller patrullen med en viss summa per varv som hela föreningen, kåren eller patrullen tar sig runt. Det här läger-loppet skiljer sig från vanliga Pulsruset på så sätt att det är hela gruppens varv som räknas och inte de enskilde individens. På sponsorslistan fyller sponsorn i summa och sitt mobilnummer. Föreningen, kåren eller patrullen tar sedan med sponsorslistan till lägret.
På lägret kan ni göra loppet på flera olika sätt. Antingen kan lägerledningen bestämma banan ni rusar eller så kan lägret bygga banan tillsammans där varje förening, kår eller patrull bygger varsitt hinder. Tänk bara på att stora och små ska kunna ha lika roligt när de rusar.
Efter färdigt rus räknar varje patrull eller kår ihop hur mycket de sprang ihop utifrån vad församlingen sponsrar. Den här siffran berättar de för insamlingsansvarige i lägerledningen som sammanställer beloppet lägret har sprungit ihop tillsammans. Peppigt!
Nu är det dags för sponsorerna att få reda på vad de ska donera! Antingen kan ni utse en person i lägerledningen som, med hjälp av sponsorslapparna, meddelar sponsorerna vad de kan sätta in eller så kan en ledare i varje grupp få i ansvar att skicka in pengar.
Planera!
När under lägret ska loppet vara? Ska alla vara med och förbereda banan tillsammans?
Marknadsföring!
Informera kårerna eller föreningarna som kommer till lägret att Pulsruset kommer att ske! De behöver ju tid att hitta sponsorer. Innan de kommer till lägret ska de ha samlat in namn på sina sponsorslappar.
På lägret!
Berätta om Restoring Childhood och hjälp deltagarna förstå vem pengarna går till! Använd gärna material från Alla på samma kula! Klicka här!
Samla in sponsorslappar!
Insamlingsansvarig i lägerledningen samlar in sponsorslapparna från varje förening.
Bygg banan!
Bygger alla deltagande grupper varsitt hinder? Har ni olika ålderklasser? Bara fantasin sätter gränserna!
Genomför Pulsruset!
Ta bilder! Ha roligt! Varje förening räknar sina varv!
Räkna ihop!
Samla ihop uppgifterna om hur mycket deltagarna har sprungit ihop! Berätta på lägret! Fira!
Meddela sponsorerna!
Insamlingsansvarig i lägerledningen smsar alla sponsorer på sponsorslapparna som skicka pengar till Alla på samma kulas bankgiro: 293-0543. Märk insättningen ”Alla på samma kula” eller swisha till 123 281 26 00 och märk med ”Alla på samma kula”.

Hitta sponsorer till Pulsruset – lägerfokus!
En sponsor är den som lovar att betala en viss summa till Alla på samma kula beroende på hur länge föreningen pulsrusar eller hur långt du springer eller vad det nu kan vara. Föreningen hittar sponsorer i församlingen innan de springer som skriver ned vad de ska donera och om det handlar om att ni ska springa långt eller under lång tid eller så många varv som möjligt eller vad det nu kan vara.
Efter att loppet avslutas på lägret får sponsorerna ett sms med hur mycket de ska betala in. Inbetalningarna märks med ”Alla på samma kula”.
Till er hjälp finns en mall på en sponsorslapp att använda sig av. Den kan deltagarna, innan loppet, använda sig av för att hitta sponsorer i sin församling.
Klassiskt Pulsrus!
Så här anordnar ni ett klassiskt pulsrus!
Planera
Planera vilken typ av lopp ni vill ha och hur ert lopp ska vara.
Marknadsföring
Gör reklam för ert arrangemang så att många vill delta.
Hitta sponsorer
Hitta människor och företag som vill sponsra deltagarna i loppet.
Genomför loppet
Pulsrusa friskt!
Skicka in det ni har samlat in
Alla på samma kulas bankgiro: 293-0543. Märk insättningen ”Alla på samma kula”.
Swisha till 123 281 26 00 och märk med ”Alla på samma kula”.
Berätta vad ni har gjort!
Utmana en grannförening! Utmana församlingen! Skicka bilder och filmer till Equmenia!
1. Planera
Att anordna ett Pulsrus i din förening, församling ska vara lätt! Tanken är att det ska vara ett lopp som kan passa många, oavsett nivå. Men självklart finns möjligheten att go bananas med idéer och arrangemang.
Här finns en checklista, med saker som kan vara bra att tänka på, i synnerhet om man gör ett lite större event. Och kanske kan den ge er lite tips på hur ni kan glittra till ert Pulsrus.
Att tänka till på när man ska arrangera Pulsruset
Inför:
Vilken typ av Pulsrus vill vi göra?
För vilka gör vi Pulsruset?
Var ska loppet gå? Start och mål?
Behövs något tillstånd från kommun/polis?
Marknadsföring, hur sprider vi info så att många vill delta?
Vill vi ha nummerlappar?
Vilka hjälper till? Vem gör vad?
Praktiskt kring genomförandet:
Startfålla Startskott
Mål-skylt/flagga
Värdar på plats
Tidtagning eller nedräkningsklocka
Bord för information och anmälan eller utlämnande av ev. nummerlapp
Hur ska varven räknas? Eget ansvar att meddela, eller ska man vid varje varvning ta tex ett klistermärke/klädnypa och sätta på nummerlappen?
Vätskekontroll? Var och hur?
Vill ni ha Pulsruset i form av en hinderbana? – Vilka fixar hinder och ser över alternativen?
Extra piff:
Konferencier som kommenterar loppet och t.ex. meddelar när det startar och slutar
Lämplig ljudutrustning
Spela musik på start och målgångsplatsen.
Gemensam uppvärmning är kul! – Finns det nån som kan hålla i det?
Vill ni ha något tema på loppet? Maskerad? Låt fantasin flöda.
Ska det delas ut något pris? Vinst till den som sprungit flest varv? Bästa utklädnad? Lotta ut priser?
Nedan finns två förslag på upplägg av Pulsruset.
Sponsorlopp
Hitta eller arrangera en bana på ca 300-400 meter som deltagarna ska ta sig runt genom att tex springa, gå, cykla (eller rulla) så många varv man hinner under 30 minuter. Är det ett lopp för de yngre så kan det räcka med 20 min.
Tanken med ett så kallat sponsorslopp är att deltagarna själva hittar sina egna sponsorer inför loppet. En sponsor är en person som åtar sig att betala in en summa för varje genomfört varv. I vårt marknadsföringsmaterial finns en info- och sponsorlista att dela ut till alla deltagare någon vecka innan loppet går av stapeln, så att de hinner hitta och fylla i sina sponsorer.
Ge ruset en extra utmaning
Banan kan ges lite extra utmaningar genom olika hinder så som bildäck, vattenballonger, kryptunnlar etc. Viktigt att tänka på då är att det bör finnas lättare alternativ, eller möjlighet att passera ett hinder, så att alla ska kunna komma runt banan.
Anmälningslopp
Ett mer traditionellt sätt att anordna ett insamlingslopp är att välja en sträcka, alternativt två (tex 5 km och 10 km), och att låta deltagarna betala en anmälningsavgift. Hur mycket den ska vara på bestämmer ni som arrangerar och fyller bara i den summan i anmälningsmallen som finns att använda här. Avgiften swishas i samband med anmälan.
Eller arrangera ett annat event med insamlingsfokus
Självklart vill vi uppmuntra till andra typer av event där insamling till Alla på samma kula står i fokus! Kanske känner ni att ett dans-maraton eller ett triathlon eller ett bilrally passar er bättre att anordna. Eller varför inte en padel-turnering, där ni och padelarenan arrangerar detta tillsammans? Vi säger KÖR! Hör av er om ni vill ha hjälp att tänka, eller att anpassa våra marknadsföringsmallar.

2. Marknadsföring och material
För att många ska vilja delta i ert lopp behöver ni berätta om det på många olika sätt.
Här finns mallar och bilder som kan hjälpa er med marknadsföringen av ert Pulsrus. Mallarna är word-filer så de kan ni själva ändra texten på så att de passar just ert lopp.

3. Hitta sponsorer!
En sponsor är den som lovar att betala en viss summa till Alla på samma kula beroende på hur länge du pulsrusar eller hur långt du springer eller vad det nu kan vara. Ni hittar sponsorer innan ni springer och skriver ned vad de ska donera och om det handlar om att ni ska springa långt eller under lång tid eller så många varv som möjligt eller vad det nu kan vara. Det kan antingen vara personer i församlingen, ledare i verksamheten eller varför inte något lokalt företag? Det är ju också möjligt att en deltagare har fler sponsorer så tänk fritt och stort kring vilka som kan tänkas ställa upp! Alla vill ju vara med och hjälpa till!
Ni bestämmer sen själva om varje sponsor själva swishar eller sätter in pengarna den vill donera eller om ni vill samla ihop alla pengarna och skicka in allt på en gång. Kom ihåg att märka inbetalningen med ”Alla på samma kula” så hamnar den på rätt ställe.
Till er hjälp finns en mall att använda sig av. Den kan deltagarna, innan loppet, använda sig av för att hålla kolla på vilka som sponsrat dem.

4. Pulsrusa!
Genomför loppet, satsa så hårt ni vill, ha roligt och gläds åt att ni gör världen bättre!

5. Skicka in det ni har samlat in
Pengarna skickas till Equmenias insamlingsarbete Alla på samma kula.
Ni kan antingen sätta in pengar på Alla på samma kulas bankgiro: 293-0543. Märk insättningen ”Alla på samma kula”. Eller swisha till 123 281 26 00 och märk med ”Alla på samma kula”.
Om ni vill kunna se hur mycket exakt ni har samlat in kan ni märka betalningen med vad er förening heter, exempelvis ”Alla på samma kula Fristad”. Då kan vi följa upp och se hur mycket ni har bidragit med!
Till er hjälp finns en mall att använda sig av. Den kan deltagarna, efter loppet, använda sig av för att hålla kolla på vilka som sponsrat dem och vilken summa de ska bidra med.
6. Berätta vad ni har gjort!
Sprid vidare er bedrift! Ni kanske ska utmana er närmaste kompisförening i stan? Ni kanske utmanar er församling? Filma och fota! Lägg gärna upp bilderna under hashtagen #pulsruset och #equmenia och skicka in till Equmenia så kan vi använda dem. Kul!
Frågor?
Har du frågor om hur ni ska planera ert lopp? Hur ni tar reda på hur mycket pengar ni samlat in? Mer frågor om vart pengarna går?
Skriv då till henric.gotefelt@equmenia.se