Publicerat 

Panorama

Välkommen till Panorama, nu med NYTT DATUM! 16-18 okt 2020 på Åsengården

Vi skulle ju ha arrangerat Panorama i maj månad men har flyttat datumet pga pandemin. Anmälan är öppen.

I oktober blir det en riktigt bra och rolig scouthelg för dig som är 16-25 år. Helgen som fått namnet Panorama är tänkt som startskottet för årliga nationella samlingar. På Panorama kommer vi bland annat att vara med om lägerbål, nattspårning, intressanta och viktiga seminarier, andakter och härlig gemenskap. Det blir en helg som du inte vill missa med deltagare från hela Sverige!

ANMÄLAN

Sista anmälningsdatum är torsdag 1 oktober.

Program

För dig som kan komma tidigt börjar fredagen med middag från kl.18. Vi boar in oss och från ca 20.00 kör vi välkomstsamling och aktiviteter, vi fikar, har andakt och umgås.

Lördagen delas mellan två seminarier:

Förmiddag:
Suntprat! Vad tar plats i ditt liv? Dags att prata om alkohol, droger, nätporr, gaming och sociala medier. Det som är eller kan upplevas positivt kan vändas och bli problematiskt. Vad är bra och hur gör vi för att undvika det som får oss att inte må bra? Under Panorama finns det också möjlighet att prata med någon som har tystnadsplikt. Seminariet leds av Anna Karin Herngren Wirdheim som är pastor och projektledare för Suntprat hos Equmenia.

Eftermiddag:
Klimatsmarta scouter. Klimatkrisen kan ibland kännas hopplös. Många vet att vi måste agera men det kan kännas som att ingen gör något. Ibland låter det som att lösningen på klimatfrågan bara handlar om att låta bli att resa, handla eller rent av sluta med allt. Att lösa klimatfrågan handlar inte bara om att sluta släppa ut koldioxid som skapar växthuseffekten. Det behövs också göras sånt som tar bort koldioxid ur atmosfären. I det här seminariet visar vi hur man kan göra för att minska mängden koldioxid. Vi samtalar om hur scouterna kan bli en rörelse som skapar ett bättre klimat. Vi  pratar om våra egna klimatfrågor, funderingar och oro. Vi kommer att visa hur vi kan bygga spisar som både ger värme och skapar biokol. Vi kommer att ge tips om hur vi kan kompostera mat och annat på ett klimatsmart sätt. Passet leds av Alf Bergstrand som är scoutledare i Valsätrakyrkan i Uppsala och Ola Rikner hos Equmenia.

Under lördagen kommer vi självklart också fika och äta middag, umgås, ha lägerbål och andakt och avsluta det hela med en nattspårning.

Söndag äter vi frukost, packar ihop och kör femkamp! Vi avslutar helgen med lunch kl.12.00.

Bakgrunden: Idén med Panorama är att skapa ett nationellt nätverk där utmanar- och roverscouter kan mötas, utvecklas, upptäcka nya sätt att engagera sig och hitta ny inspiration i sin scouting. Helgen har fått namnet Panorama och är tänkt att bli startskottet för årliga samlingar. Ordet ”panorama” betyder att få en obruten bild av ett större område och det är precis vad vi vill! Vi vill att du ska få en större bild av alla möjligheter som finns inom Equmenia och scouting och inte minst att du ska få träffa scouter i din egen ålder.

Tid: Fredag 16 okt till söndag 18 okt 2020

Plats: Åsengården. Region Västs lägergård nära Fristad och Borås. https://www.tregardar.se/asengarden/

Ta sig dit: Tåg till Fristad.

Från Göteborg: Kör mot Borås, i Borås kör mot Trollhättan väg 42, sväng vänster vid rondellen i Fristad och ytterligare 6 km till avtagsväg åt vänster med skylt Bredared, Vänga, kör förbi Vänga kyrka och i nästa kryss vid Vängdala Missionskyrka, sväng höger, kör upp på åsen och avtagsväg vänster med skyltar Vänga kvarn, Sävsjövik och Åsengården, fortsätt denna väg tills du ser Åsengårdens portal, parkering på vänster sida av vägen, strax efter portalen.

Från Alingsås: Kör E20 norrut, strax efter Bälinge, sväng höger mot Ljurhalla, fortsätt mot Ljurhalla och vid krysset med Rv 42 sväng höger, kör c:a 1 mil och sväng höger, där det är skyltat Bredared, Vänga. Fortsätt enligt beskrivningen ovan.

Koordinater X6419332   Y1328342Lat N 57º  51´55´ Lon E 12º 54´ 45´´

För vem? Utmanar- och roverscouter i åldern 16-25 år. För dig som inte just nu är aktiv scout då du t.ex. har flyttat hemifrån eller har paus, och för dig som är aktiv i en kår.

Boende: På Åsengården finns det 16 fasta vindskydd med eldstad. I första hand bor vi där. För den som hellre skulle vilja ta med eget tält finns det också stor tältplats på området.

Utrustning: Sovsäck, liggunderlag, kåsa, tallrik, bestick, varma kläder, ficklampa/pannlampa.

Mat: Ordnas gemensamt så du behöver inte ta med.

Deltagaravgift och anmälan: Sista anmälningsdatum är torsdag 1 oktober. Men det lönar sig att anmäla sig tidigt! Fram till och med 15 september kostar Panorama 400 kr. Från 16 september är priset 550 kr. Efteranmälan är möjlig i mån av plats. Deltagaravgiften återbetalas endast om helgen ställs in och vid sjukdom med läkarintyg och då återbetalas deltagaravgiften minus adm.avgift på 100 kr.  Du anmäler dig genom att följa länken. Där väljer du att betala med Swish eller få en faktura på e-post.

ANMÄLAN

Sista anmälningsdatum är torsdag 1 oktober

Arrangör: Equmenia

Arbetsgruppen: Elsa Ramberg, Johannes Lundberg, Linnéa Hjelmstedt, Jonathan Bergstrand, Alfred Jarl, Atle Svanberg.
Frågor? Kontakta Atle Svanberg, scoutkoordinator Equmenia, atle.svanberg@equmenia.se, 076-5053241