Morgonsamling onsdag 3 augusti

Drömmen om att få vara den jag är

Inledning

Varför får man inte bara vara som man är? Det är en textrad på en sång och hur många gånger känner vi inte att det är just så det är. Jag vill vara den jag är men tycker kanske inte att jag duger, eller så känner jag att jag och min personlighet inte passar in i ett visst sammanhang. Idag får vi hjälpas åt att klura på hur vi ser på oss själva och på varandra.

Samtala om

 • Hur gör vi för att alla, både du och jag kan våga vara oss själva?
 • Hur tror du Gud ser på dig?

Dagens citat

 • ”Låt inte oljudet av andras åsikter dränka din inre röst”. Steve Jobs
 • ”Var en första klassens version av dig själv, inte en andra klassens version av någon annan”. Judy Garland
 • “Du är dyrbar för mig, jag ärar och älskar dig.” Jes 43:4a
 • ”Ingen kan få dig att känna dig mindre värd utan ditt samtycke.” Eleanor Roosevelt
 • ”En scout söker sin tro och respekterar andras.” Scoutlagen §1
 • Ingen får diskrimineras utifrån kön, könsidentitet, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller ålder. -Ur diskrimineringslagen
 • Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. -Ur barnkonventionen

Är det något citat du tycker särskilt mycket om? Dela gärna varför.

Värderingsövning

 1. Heta stolen: Stå/sitt i en ring, med en extra plats någonstans. Om du håller med om påståendet byter du plats och om du inte håller med står/sitter du kvar.

 2. Stå på linje: Markera upp en linje där ena änden innebär håller helt med och den andra håller absolut inte med. Däremellan är det en skala.
 • Det är bra att ha någon att se upp till
 • Alla känner sig ensamma ibland
 • Andra människor i omgivningen påverkar om jag kan vara den jag är
 • Alla människor kan vara osäkra
 • Det finns människor som inte får vara den som dom är
 • I en del sammanhang är det enklare att vara den som jag är
 • Välj något/några citat från morgonsamlingen som påstående
 • Ibland vill jag vara någon annan än mig själv
 • Det är viktigt för mig vad andra tycker och tänker om mig

Gud och livet

Jesus berättar en liknelse om en kille som ville sticka hemifrån (Lukas15:11-32). Han fick med sig sin del av det han skulle ärva och drog iväg. Det gick inte så bra för honom. Han slösade bort hela förmögenheten på ett liv i utsvävningar. Vi kan tänka oss att han hade massa pengar, ville imponera på andra, arrangerade fester, hängde med rika och populära och köpte allt han ville ha. Men sen var det tomt i plånboken och Jesus berättar att killen blev hungrig men ingen vill hjälpa honom och till slut fick han jobb med att vakta grisar. Från att ha varit jättepopulär hade han nu nått botten. Sen berättar Jesus att det hände något med killen: ”Då kom han till besinning”. Det betyder att han kom till sig själv, han vågade vara sig själv, stå upp för den han var och inte försöka vara någon annan. Det blev vändpunkten för killen och även om han skämdes över allt han hade gjort tog hans pappa emot honom med öppna armar och det blev stor glädje och fest hemma. Så som pappan tog emot sin son möter Gud oss också. Vi behöver inte försöka vara någon annan än den vi är. Vi får vara oss själva, för Gud har skapat oss och älskar oss.  

Bön

Gud,
vi drömmer om
ett lyckligt liv,
en levande planet,
att få vara den vi är,
en rättvis värld,
fred och frihet.
Ge oss fantasi och mod att göra detta möjligt.
Amen

Scoutens bön

Livets Gud, som söker alla,
du som ser till var och en,
till vad än du vill mig kalla,
är jag redo bli din vän.

Tack för staden och naturen,
och för glädje varje dag.
Tack för människor och djuren.
Hjälp mig följa scouters lag.
Amen