”Läger är en jättebra träning inför Robinson!”

Lovisa Almén arbetar till vardags som ungdomspastor i Betlehemskyrkan i Göteborg och beskriver sig själv som världens sämsta scout. Trots det är hon nu aktuell som en av deltagarna i äventyrsprogrammet Robinson på tv4.

Att vara med i Robinson var inget självklart val för Lovisa. Hon beskriver sig inte som friluftsmänniska och gillar egentligen inte att lukta rök. Men när frågan kom om hon ville delta i årets Robinson så kände hon att det var spännande och att hon nog skulle ångra sig om hon tackade nej så därför är hon nu en av deltagarna i den hårda tävlingen. 

Lovisa växte upp utanför Alingsås, och började hänga i en Equmeniakyrka där.

– Att va med i scouterna i kyrkan passade inte mig helt men jag gillade gemenskapen och vi var ett gäng som hellre ville vara inne. Vi hade en smart ungdomsledare som anpassade verksamheten utefter vad vi tyckte var roligt.

Så trots att Expedition Robinson kanske kan liknas vid ett extremt scoutläger så har hon inte så mycket erfarenhet att hämta från just den typen av läger. Däremot har Lovisa åkt på massor av andra läger genom åren. 

– Att åka på läger är en jättebra träning inför Robinson! På läger träffar man ju så mycket nya människor att lära känna och samarbeta med. Och så har jag lärt mig att sova bland folk jag inte känner. Det var en stor fördel. 

Och att Lovisa spenderat mycket tid i kyrkan anser hon gett erfarenheter som hon haft nytta av i Robinson.

– I kyrkan har jag har fått öva på att lära känna olika sorters människor från olika sammanhang och i olika åldrar. Jag har en vana av att kunna prata med alla och det hade jag mycket nytta av.

Lovisa är glad över erfarenheten i Robinson även om det bitvis var riktigt tufft. Och nu såhär i efterhand så känner hon att det är lite läskigt att inte veta hur programmet har valt att framställa henne, men hittills känner hon sig nöjd.

– Jag vill inte porträtteras utifrån folks fördomar om pastorer och kristna och att jag placeras i en box där jag måste leva upp till en viss roll. Jag gillar att va otippad!