Kreativt porträtt – Lovsången är ett gensvar på att Gud älskat oss först

För mig har lovsången alltid varit ett redskap som hjälpt mig genom livet. Att sjunga lovsång hjälper mig nämligen att rikta fokus bort från mig själv och mina bekymmer för att istället fästa blicken på Honom som är större än mina omständigheter, som är värd min tillbedjan och som har makt att göra det omöjliga.

Observera

Denna text publicerades första gången den 29 maj, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Equmenia vill med hjälp av korta personporträtt lyfta olika konstnärliga uttryck. Kanske kan texterna uppmuntra dig att våga använda ditt personliga uttryck ännu mer. Kanske kan den hjälpa dig att våga uttrycka din tro på ett nytt sätt eller på ditt sätt.

Gabriel Hagenfors heter jag och jag brinner för Guds församling, musik, unga människor och lovsång. När jag var 14 år började jag spela gitarr och vid samma tid frågade min pastor mig om jag ville leda några lovsånger på tonårsandakten. Sedan dess har jag haft glädjen och förmånen att få leda lovsång i många olika sammanhang, både lokalt och nationellt.

För mig har lovsången alltid varit ett redskap som hjälpt mig genom livet. Att sjunga lovsång hjälper mig nämligen att rikta fokus bort från mig själv och mina bekymmer för att istället fästa blicken på Honom som är större än mina omständigheter, som är värd min tillbedjan och som har makt att göra det omöjliga.

Jag vet att många gånger talar vi om lovsång som en särskild genre, men lovsången får aldrig förminskas till att endast bli en musikstil. I lovsången har vi nämligen en fantastisk möjlighet att närma oss Gud som längtar efter vår tillbedjan (Joh 4:23). I Kol 1:16 läser vi att ”allt är skapat genom honom och till honom”. Vi är skapade av Gud och även skapade till Gud, till hans ära. Det är helt enkelt inbyggt i oss att tillbe och hänge oss. ”Vi älskar därför att han först älskade oss”. Så står det i 1 Joh 4:19 och detta är grunden för all tillbedjan. Lovsången blir därför ett gensvar på att Gud först älskat oss, och ju större den upplevelsen av Guds kärlek blir i ditt liv, desto större kommer din lovsång att bli.

Fokus:Lovsång
Genom Equmenia har jag fått möjligheten att skriva häftet Fokus:Lovsång som är ett undervisningsmaterial som riktar sig till dig som är ung eller nybörjare och som är nyfiken på lovsång. Här får du många praktiska tips och idéer på hur du kan börja eller fortsätta leda lovsång i ditt sammanhang. Innehållet är enkelt att förstå och lätt att använda. Jag skrev materialet eftersom jag såg att det saknades undervisning som riktar sig till ungdomar och nybörjare. Fokus:Lovsång kan läsas enskilt men jag vill uppmuntra er till att läsa detta i grupp där samtalsfrågorna kan få hjälpa er att tillsammans växa i lovsång och som team. Mer info om Fokus:Lovsång hittar du här.

Ps 66:8 – Prisa vår Gud alla folk, låt lovsången ljuda!

Namn: Gabriel Hagenfors
Ålder: 31 år
Sysslar med: Musiklärare och Lovsångsledare
Bor: Med min fru Malin i Eskilstuna