Kreativt porträtt – Dansen handlar om att ta plats och komma med hela sitt jag och den man är

När jag dansar står tid och rum stilla. Sköljer över hela alltihop. Som att för en sekund kunna omfamna hela alltet. Rytmen och pulsen som slår, försiktiga toner. En kropp som vill följa med. Som inte är ett objekt utan bara vill finnas och röra sig.

Observera

Denna text publicerades första gången den 27 februari, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Equmenia vill med hjälp av korta personporträtt lyfta olika konstnärliga uttryck. Kanske kan texterna uppmuntra dig att våga använda ditt personliga uttryck ännu mer. Kanske kan den hjälpa dig att våga uttrycka din tro på ett nytt sätt eller på ditt sätt.

När jag dansar står tid och rum stilla. Sköljer över hela alltihop. Som att för en sekund kunna omfamna hela alltet. Rytmen och pulsen som slår, försiktiga toner. En kropp som vill följa med. Som inte är ett objekt utan bara vill finnas och röra sig.

Jag tror inte jag hade varit lika trygg i min tro och lika förankrad i tron utan dansen. Dansen har hjälpt mig att förstå. Hinnan till himlen har liksom blivit extra tunn och Gud har funnits nära när jag dansat.

Vid 13 års ålder tog jag min första dansklass, trevande steg och med en lite osäker känsla i kroppen. Men så hände något när jag lärde mig stegen och när vi gjorde det tillsammans. Det förvånar mig inte när forskare efter forskare kommer fram till de positiva effekterna av dans: Stärker unga tjejers självkänsla, hjälper till att förstå det sociala spelet, motverkar depression.

Dansen handlar om att ta plats och komma med hela sitt jag och den man är. Precis som Jesus längtar och vill att vi ska komma till honom. Med hela vårt jag. Med våra sår, tankar, känslor, erfarenheter. Ingenting finns som går att dölja där. Så är det även i dansen, min kropp är alltid min kropp och den är en del av mig. I dansen kan jag inte dölja det som finns inuti och utanpå, där kommer jag som mig själv. Men där i dansen med mitt nakna jag sker också ett möte med någon, med en kraft och en kärleksfull öppen famn. Gud.

Jag tror inte jag varit där jag är idag utan dansen, inte haft lika mycket mod och kraft, inte haft lika mycket längtan och empati. Vet faktiskt inte hur jag överlevt.

Namn: Jennie Lund
Ålder: 32 år
Sysslar med: Barn- och familjepastor
Bor: Anderstorp
Församling: Equmeniakyrkan Anderstorp

Tips!

Material för barndans

Rörelse är glädje för barn. Barn vill röra sig till musik och rörelsen finns naturligt i barnet. I danslektioner för denna ålder handlar det om att ta vara på och uppmuntra barnets eget rörelsevokabulär.

Dans för barn 3-7 år