Kreativa porträtt – elever från SVF, Bibel kreativ

Sedan jag började på Svf bibel kreativ har jag en tydligare bild om vad för berättelser jag vill skriva. När jag får skriva och kreativiteten flödar mår jag riktigt bra. Det är som att se en detaljerad film i huvudet och jag får bestämma handling. Jag kan ju omöjligen bli besviken.

Observera

Denna text publicerades första gången den 5 december, 2018. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Equmenia vill med hjälp av korta personporträtt lyfta olika konstnärliga uttryck. Kanske kan texterna uppmuntra dig att våga använda ditt personliga uttryck ännu mer. Kanske kan den hjälpa dig att våga uttrycka din tro på ett nytt sätt eller på ditt sätt.

Södra Vätterbygdens folkhögskola startade hösten 2018 en bibellinje med inriktning kreativ. Där får eleverna testa på olika konstformer under sitt år. Att uttrycka tro i ord är något som de jobbar mycket med på bibellinjen som helhet. De tror dock att Gud har skapat oss med flera sinnen än så varför de estetiska uttrycken gör språket om tron mer fullständigt. På Bibel Kreativ jobbar de därför med att lite mer genomtänkt använda sång, musik, drama och skapande i olika former för att gestalta och uttrycka det vi tror på. Några av eleverna har skrivit ett personporträtt där de berättar vad kreativitet betyder för dem och varför de går bibel kreativ.


Evelina

Genom min uppväxt har två saker varit självklart, kyrkan och musiken. Att sjunga var något som alla i min kyrka gjorde.

För mig är musiken numer inte en hobby eller något jag är intresserad av att arbeta med. Musik är ett behov nästan lika mycket som luft eller vatten. Att sätta mig vid ett piano eller en gitarr och spela och sjunga sånger jag lärt mig så väl att de bara flödar ut blir ett sätt att uttrycka mig utan att behöva tänka, något jag annars gör alldeles för mycket.

Musik har blivit något personligt, jag spelar nästan aldrig med målet att det ska visas för andra längre, utan gör det för att det får mig att må bättre och blir en bön.
Jag sjunger för mig själv och Gud.

Namn: Evelina Karlsson
Ålder: 19 år
Sysslar med: Går bibel kreativ på SVF
Bor: Jönköping
Församling: Centrumkyrkan i Norrköping och min bibelklass.


Moa

Mitt musikaliska uttryck har varit mycket viktigt för mig under min period av att komma in i min tro på Gud. Det har väglett mig till att bli den jag är och riktat mig mot den jag vill vara.

Musiken har varit ett stort stöd för mig under jobbiga perioder men också under delar av mitt liv där jag haft mycket glädje och velat uttrycka det. Just piano och sång är något jag alltid känt stor kärlek för.

Jag valde bibel kreativ för att jag vill kunna utveckla det mer och få användning för det i min församling. Jag är själv uppvuxen med barnkörer och musikaler som har förlorats de senaste åren i min församling. Det är något jag vill återuppliva igen för att andra barn och ungdomar så få känna samma om musiken som jag gör.

Namn: Moa Tapken
Ålder: 19 år
Sysslar med: Går bibel kreativ på SVF
Bor: Burseryd
Församling: Allianskyrkan, Burseryd

 


Josefin

Skriva, illustrera och designa är några få saker jag älskar att göra.

På gymnasiet gick jag estetik och media där jag fick hålla på mycket med de kreativa uttrycken jag gillade. Skrivandet var nog det jag minst höll på med men det hade jag tid till på fritiden.

När jag skriver så är det romaner. Jag har skrivit klart en bok i en trilogi. Bortsett från den serien har jag alltid varit osäker på vad jag vill skriva och vad jag vill säga med mitt skrivande.

Sedan jag började på Svf bibel kreativ har jag en tydligare bild om vad för berättelser jag vill skriva. När jag får skriva och kreativiteten flödar mår jag riktigt bra. Det är som att se en detaljerad film i huvudet och jag får bestämma handling. Jag kan ju omöjligen bli besviken. Det kan ibland gå väldigt fort så jag ligger före i huvudet än vad mina fingrar klarar av att skriva ner. I framtiden hoppas jag på att få dela alla dessa filmer jag får i huvudet.

Namn: Josefin Franklin

Ålder: 21 år

Sysslar med: Går bibel kreativ på SVF

Bor: Nässjö