Laddar Evenemang
Equmenia Svealand
  • Detta evenemang har redan ägt rum.
18 apr 16:00 - 18:00

Redo för ÄVENTYR!

Söndag 18 april kl.16-18 bjuder Equmenia Svealand in dig att gå den digitala kursen Redo för Äventyr.

Kursens innehåll

Varje vecka året om erbjuder Equmenias föreningar aktiviteter för barn och unga. En del av dessa aktiviteter innebär att deltagarna utsätts för risker. Det kan till exempel vara kanotpaddling, klättring, hugga ved, nattspårning och eldning.

Redo för äventyr är en kurs som handlar om hur Equmenias ledare skapar trygga och säkra aktiviteter som samtidigt är spännande och utmanande för deltagarna, där vi är medvetna om vilka risker alla utsätts för och där vi har gjort vårt bästa för att sannolikheter och konsekvenser ska vara inom en acceptabel och hanterbar gräns. 

Vi vill ge ledarna förståelse för att deltagarna utsätts för risker, verktyg att analysera dessa och diskutera hur risker kan reduceras. Risker varierar med kompetens och kunskap både hos ledare och deltagare och är också ett moment som gör aktiviteter spännande. Så hur ska vi förhålla oss till risker? Vart går gränserna för dig, för mig, för deltagarna, för anhöriga? När trampar  vi över en gräns där riskerna blir för stora och ett felsteg eller olycka leder till oanade konsekvenser? Detta är områden vi vill utforska i kursen. Allt för att skapa bra, trygga, säkra och inte minst spännande aktiviteter och äventyr inom Equmenia i hela Sverige.

 

  1. Välkommen (10 min)
  2. Exempel från en kanotolycka (20 min)
  3. “Det brukar gå bra” – Schweizerosten( 15 min)
  4. “Det var bara en tidsfråga”. (15 min)
  5. “Det är dumt att vara snäll”. Om ansvar, riskkompensation och att sätta gränser. (15 min)
  6. Att göra en riskanalys. (15 min)
  7. Övning: Diskutera fall och gör riskanalys. (30 min – inkl fika)
  8. Avslutning (10 min.)

Kursen leds av föreningsutvecklare Anja Wändal

 

Kursen är självklart gratis för alla ledare inom Equmenia. Har ni frågor om kursen kan ni maila: anja.wandal@equmenia.se eller ringa:070-2174633

Anmälan

 

Varmt välkomna, Med vänlig hälsning föreningsutvecklare Anja Wändal och Equmenia Svealands Scoutstag