”Jaget blir mindre och vi:et blir större”

Observera

Denna text publicerades första gången den 13 april, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

”Att tro på Jesus och vara kristen är så mycket mer än den svenska frikyrkokulturen”

Vi sitter i köket på Fridhem, det gamla regementet som numera är vandrarhem och som inhyser Apg29 Northen Light i Vännäs. Utanför är vårvintern i full gång. På dagarna värmer solen och snön smälter men på nätterna är det fortfarande några minusgrader. Ledarna och deltagarna sover här men har den mesta av sin undervisning lite längre bort i Missionskyrkan i Vännäs.

Josef Maxson är en av de svenska ledarna på 2016 års första Apg29-skola. Just Apg29 är något som P1000274funnits med i Josefs värld, någonstans i bakgrunden, ända sen han var liten. Han kommer från Ekenässjön, en ort sydöst om Jönköping i Småland. Trots flera äldre kompisar som gått Apg29 var det först när han blev lite äldre och mer engagerad i Equmenia som han på allvar började fundera på om det var något för honom. Apg29-skolan i Kina hösten 2015 blev Josefs första. Det var både en rolig och jobbig tid.

”Man känner sig själv på hemmaplan men det är svårt att tänka sig hur man reagerar i en annan kultur, en annan miljö”.

Apg29 blev en ögonöppnare: Jesus värld är så mycket större och det går att ha honom som sin frälsare innebär så mycket mer än den svenska frikyrkulturen erbjuder. Fokus flyttades också:

”Jaget har blivit mindre och viet större, det handlar mer om andra än om mig själv. Det finns en väldigt tydlig kultur av det på Apg29 och det är något jag fått med mig.”

Nu är Josef tillbaka på sin andra Apg-skola, denna gång som ledare. Det är både fantastiskt och jätteroligt och även lite klurigt.

”Jag är ganska van vid att leda svenskar i Sverige men att leda personer från tio andra kulturer på sin hemmaplan är en ganska stor utmaning. Jag har insett att ledarskap handlar mycket om hur olika kulturer människor funkar”

Josef betonar att just mötet mellan olika kulturer är en viktig del av Apg29. Både ledare och deltagare får uppleva att världen är större än den egna kulturen. Det som är självklart för vissa behöver inte vara det för andra.

”Man får verkligen nötas mot varandra”

Jag frågar vad Josef skulle säga till den som funderar på att söka till en Apg29-skola. Han tänker efter lite. Sen kommer svaret som en självklarhet:

”Om du verkligen vill göra något som är utmanande och inte så flashigt utan mer
avskalat, unikt och på riktigt så ska du gå Apg29”

 

/Ida Hennerdal, internationell koordinator på Equmenia