Vår jord är sjuk

Ett drama som passar för gudstjänst, barnmöte eller liknande. Dramat handlar om miljö, klimatförändringar, skapelseansvar och Gud.

Tidsåtgång
10-30 min
Gruppstorlek
11-30, 31-
Ålder
3-7 år, 8-12 år
Kategori
Andakt, Drama, Hållbarhet och klimat, Internationellt

Vår jord är sjuk är ett drama framtaget för att skapa samtal om jordens tillstånd och vårt gemensamma ansvar för den. Det är två skådespelare i dramat men involverar även publiken. Rollerna är Jorden och Doktorn och det utspelar sig under ett besök hos doktorn där Jorden försöker hitta ett botemedel för det som har gjort den sjuk. Dramat slutar med att publiken tillsammans får skriva upp recept, det vill säga saker man ska och inte ska göra, för att göra Jorden frisk igen. 

Låt gärna barnen måla egna receptlappar. Ta fram tidningar, papper, klister, färg och saxar, och låt barnen skapa egna recept på hur vi kan hjälpas åt att göra vår jord frisk igen!

Nedan följer scener att skriva ett manus utifrån.

Vad du behöver

  • Blädderblock och penna
  • Papper och pennor till publiken

Så här går det till

En doktor kliver in på scen och kallar in nästa patient till sin läkarmottagning. Patienten är sjuk och eländig! Han vill ha en snabbverkande medicin. Doktorn frågar vad patienten heter och han svarar Jorden. Doktorn undersöker och frågar hur Jorden lever, hur hans vardag ser ut, vad han brukar äta och om han brukar träna. Jorden berättar att när han föddes, då minsann, var han så fin, frisk och vacker på alla sätt! Men patienten har på senare tid blivit en riktig soffliggare med dåliga vanor. Doktorn förklarar att det är viktigt med motion och vad man äter. Kanske träning och frisk luft vore något? Jorden är skeptisk och förstår inte hur det hör ihop med feber och huvudvärk. Han vill ha medicin. Doktorn förklarar att hela kroppen hänger ihop. Om man äter bra mår både tänderna, magen och hjärtat bra. Doktorn skriver ett recept på promenader, grönsaker och frisk luft. Jorden tar besviket receptet och går. Det här var inte alls vad han hade tänkt sig!

Två veckor senare kommer Jorden tillbaka och klagar på att receptet inte har fungerat. Jorden mår precis lika dåligt som sist! Då frågar doktorn om patienten har följt receptet varje dag sedan de träf-fades förra gången. Jorden ser skamsen ut, och berättar att han bara följt receptet en enda gång. Då förklarar doktorn att det inte räcker. Man måste följa receptet varje dag tills det blir en vana. Jorden tycker det är jobbigt och vill hellre ha medicin, men doktorn säger att man måste bota orsaken till sjukdomen genom att ändra livsstil. Det är jobbigt i början men när det blivit en vana är det lätt och roligt. Jorden lovar att försöka, och lämnar mottagningen.

Doktorn vänder sig till publiken. Hon berättar att för länge, länge sedan när Gud skapade jorden, var jorden frisk, vacker och fin. Men, sedan dess har jorden börjat må sämre och blivit sjuk. Gud vill att vi ska ta hand om hans skapelse, och därför måste vi hjälpas åt att göra den frisk. För att jorden ska börja må bra igen måste vi få stopp på sjukdomen! Förklara att du ska skriva ett recept på en medi-cin som tar bort det som gör jorden sjuk. Vi måste se till att det blir mindre avgaser och renare vatten, och att vi inte använder så mycket energi.

Doktorn säger att hon behöver barnens hjälp att komma med fler förslag på vad som ska stå i receptet, både saker att göra och inte göra. Skriv efter hand upp på blädderblocket vad barnen säger. Led dem in på rätt spår så att det blir relevanta saker som kommer på papperet.

När listan är klar, berättar doktorn att receptet är väldigt bra och att hon tror att det kommer att hjälpa! Om vi tillsammans hjälps åt att följa receptet får det dubbelt så stor verkan som om bara en följer det. Därför är det viktigt att vi tillsammans uppmuntrar och påminner varandra att följa receptet.


Källa

Vår jord är sjuk är baserat på en idé från Diakonia och återfinns i Equmenias aktivitetstips kring insamlingsprojektet Alla på samma kula som vi hoppas ska ge dig som ledare redskap för att i din lokala förening arbeta med insamling, solidaritet och internationella relationer. Materialet är framtaget av Johanna Hylén.