Sjukvårdsmaterialstafett

Ett bra sätt att prata om sjukvård och vad som kan finnas i en första förbandslåda.

Tidsåtgång
30-60 min
Gruppstorlek
2-10, 11-30
Ålder
8-12 år
Kategori
Sjukvård, Lekar och spel, Prata

Vad du behöver

  • Ett par välfyllda första hjälpen-lådor
  • Ett gäng andra prylar som kanske inte passar i sjukvårdssammanhang
  • En filt eller liknande att lägga dem på
  • En filt eller liknande att täcka över dem med

Så här går det till

Förberedelser

Plocka fram några av kårens första hjälpen-väskor, sjukvårdslådor, eller vad ni nu har ert sjukvårdsmaterial i. Plocka ur alla sakerna och sprid ut dem på en filt, ett campingbord eller något annat där de hålls rena och torra. Är någon av prylarna extra känslig kan den plockas undan eller läggas i en extra plastpåse. Blanda upp dem med ett gäng andra prylar med mer tveksam sjukvårdskoppling – pennor, kompasser, knivar, sporkar, ballonger, tändstickor, batterier, stenar, mobilladdare, pappersnäsdukar, Fickfakta, värmeljus, handsprit, snören, kottar, gideonitbiblar eller vad ni nu kan hitta. Täck över alltihop med en filt eller ett lakan, så att sakerna inte syns förrän aktiviteten börjar.

Genomförande

Dela upp deltagarna i två (eller flera) lag, ställ upp dem på led några meter från filten, och ge lagen varsin tom sjukvårdsväska eller något annat att samla prylar i. Avtäck prylarna och starta en timer på fem minuter. När timern börjar får en scout från varje lag springa fram till filten, rycka åt sig en av prylarna, och springa tillbaka och lägga den i sjukvårdsväskan. Så fort prylen ligger i väskan ropar man ”Nästa!” och nästa scout från det laget får springa fram och hämta en ny pryl från filten. När tiden är ute är det dags att räkna poäng.

Poängräkning

Ett lag i taget får hålla upp en av de prylar de hämtat, och berätta vad det är för något, och hur man kan använda den om någon blir sjuk eller skadar sig. Om de själva eller lekledaren kan komma på ett bra sätt att använda prylen i sjukvårdssammanhang får laget ett poäng, oavsett om prylen fanns med i sjukvårdsväskan från början eller inte. En kniv kan t ex användas för att skära gasbinda om man inte har en sax, så den ger poäng, och en lagom stor sten är fullt användbar för att lägga tryckförband, så den kan också räknas. Det viktiga är att samtala om vad de olika sjukvårdsgrejorna är bra till. Ni kan också kolla om lagen lämnade några poäng kvar på filten, för att de inte förstod vad de prylarna var bra för.

Återställning

Var noga med att lägga tillbaka alla sjukvårdssakerna i första hjälpen-lådorna igen, och byta mot nytt om något gått sönder eller blivit smutsigt, så att väskan blir redo för en verklig nödsituation igen. I bästa fall finns det en lista i väskan över vilka saker som ska finnas med, så att ni inte behöver komma ihåg vilka saker som var med från början.

Extratips

Den här aktiviteten kan ge ett bra tillfälle att visa upp en binda och en tampong, och förklara varför sådana är bra att ha med i sjukvårdsväskan.

Källa

Carl Johan Berglund, spårarscouterna i Equmenia Hässelby.