Saffransvåfflor över öppen eld

Juligt recept med härliga dofter över den varma elden (eller inne i köket, men elden gör det extra mysigt).

Tidsåtgång
10-30 min
Gruppstorlek
2-10
Ålder
8-12 år, 13-17 år, 18+, Ledare
Kategori
Högtider, Recept

Vad du behöver

  • Till ca 8 st våfflor
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ett kuvert saffran
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vatten (eller mer mjölk)
  • 2 ägg
  • 100 g smält smör
  • våffeljärn
  • gaffel
  • flaska

Så här går det till

Förbered inne
Mortla saffran med socker. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.

Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt smöret.

Häll smeten i en flaska med något större öppning och förvara i kyl tills det är dags att gå ut.

Laga ute
Låt våffeljärnet bli varmt över elden. Ha lite smör i järnet. Häll i smet och vänta en stund. Öppna försiktigt och kolla hur det ser ut, vänd. Sedan klart!

Servera med antingen hjortronsylt och grädde eller lingongrädde (rårörda lingon i vispad grädde).