Pinnbröd

Bröd. På pinne. Gott. Här finns dessutom några tips på varianter för att ibland göra nått annat med denna klassiker.

Recept för ca 10 pinnbröd.

Vad du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vatten

Så här går det till

Blanda allt i en bunke eller en plastpåse till en deg som inte klibbar.

Vira degen tunt runt en pinne.

Grädda över glöd tills brödet lossnar från pinnen.

Ät som det är eller med en klick smör. Eller variera enligt något av tipsen nedan.

Anpassning

Pinnbröden går att variera i all oändlighet, här är några tips att börja med:

  • Kanelpinnbulle: Servera pinnbrödet med smör och strö kanel och socker över.
  • Pinnsemla: Lägg till kardemumma i degen och servera med mandelmassa och grädde vid sidan om. Kanske vågar ni testa med riven mandelmassa direkt i degen?
  • Baconlindat pinnbröd: Linda även bacon runt pinnen tillsammans med degen och grädda.
  • Pinnpizza: Blanda ner riven ost och oregano i degen och stryk tomatsås över en sida av degen innan den lindas runt pinnen för att få pizza-feeling.
  • Korv med pinnbröd: Linda degen runt en korv och grädda.

 

Gör glutenfritt genom att använda en glutenfri mjölmix istället för vetemjöl.


Källa

Detta recept och andra äta-ute-recept hittar du i Equmeniascouts Fickfakta som är supersmidig att ha med ut i naturen. Fickfakta kan du köpa från Scoutshop.se.

Flera av variationstipsen kommer från Emma Lindblad och var ett av bidragen i Idébankens lanseringstävling.

Foto: Stina Hjelm