Lussebulle över öppen eld

Ett smidigt recept där smeten tillagas inne, förvaras i plastpåse, tas med ut och sen spritsas ut i stekpanna i form av lussebulle.

Tidsåtgång
1-2 timmar
Gruppstorlek
2-10
Ålder
8-12 år, 13-17 år, 18+
Kategori
Högtider, Recept

Lussebulle över öppen eld

 

Vad du behöver

  • Halvt kuvert saffran
  • 1 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 msk mjölk
  • smör till stekning
  • socker att vända bullarna i
  • plastpåse att ha smeten i
  • sax/kniv
  • stekpanna
  • stekspade
  • tallrik för socker att vända bullarna i

Så här går det till

Förbered inne
Mortla saffran med socker.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ner saffransockret i äggsmeten.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.

Tillsätt mjölken.

Häll smeten i en påse och förvara i kyl tills det är dags att gå ut.

Laga ute
Ha lite smör i varm stekpanna över eld.

Klipp/skär av hörnet på plastpåsen så att det blir 1,5-2 cm stort hål.

Spritsa ut smeten i stekpannan i lussebulleform.

Stek långsamt så att lussebullarna hinner bli genomgräddade och blir gyllene på båda sidor.

Häll upp socker i en burk och vänd lussebullarna i sockret.

Klart att äta!