Jesus – att vara en kompis även då det är jobbigt

En bibelberättelse, något tänkvärt, några samtalsfrågor och några lekar. En andakt om att stötta varandra.

Tidsåtgång
0-10 min, 10-30 min
Gruppstorlek
2-10, 11-30
Ålder
3-7 år, 8-12 år
Kategori
Andakt, Bibeln, Lekar och spel

I denna andakt får vi ta del av en av Bibelns berättelser och föra den till barnens vardag. Hur är det att vara kompis när det är svårt? Hur har det varit att vara kompis under coronapandemin?

 

Vad du behöver

 • En bibel eller en bibelapp

Så här går det till

Bibeln
Läs, berätta eller dramatisera Markus 14:32-42.

Tänkvärt

Jesus hade vandrat omkring med sina lärjungar i tre års tid. De hade lärt känna varandra väl och trivdes för det mesta i varandras sällskap. De hade varit med om mycket tillsammans – stormar, arga människor, fantastiska under, varma sommarkvällar runt lägerelden och mycket annat.

Lärjungarna var som alla andra, kunde vara sprudlande glada men också trötta och sura, men de visste ganska väl var de hade varandra och kunde lita på att de andra ställde upp när det behövdes. Även Jesus kunde vara trött och uppgiven ibland. Ofta valde han då att gå undan för att vara ensam och be.

Nu möter vi Jesus och lärjungarna på kvällen. De har ätit tillsammans och lärjungarna känner att det är något speciellt i luften men de kan inte riktigt sätta fingret på vad. Jesus var inte sig lik och hade sagt en del saker under måltiden som de inte riktigt förstod.

När de kommer till trädgården som hette Getsemane känner de sig väldigt trötta. De ser att Jesus tyngs av något men är osäkra på hur de kan hjälpa honom. När han ber dem att vaka och be med honom känns det som en ganska enkel uppgift. Ändå visar det sig vara så svårt att hålla sig vaken.

Tre gånger misslyckas de och det verkar som att Jesus är besviken och känner sig övergiven av dom som var hans närmaste vänner.

Lärjungarna kände sig nog också väldigt misslyckade. De ville ju vara Jesus kompis, inte bara när det är kalas och roligt, utan också i stunder när det finns saker som är jobbiga. De ville stötta Jesus men visste inte hur de skulle göra.

Frågor – välj de som passar just din grupp.

 1. Hur är man en bra kompis?
 2. När behövde du en kompis?
 3. När fick du vara en kompis?
 4. Har du någon gång varit besviken på en kompis eller svikit en kompis? Vad kan man göra för att reparera en sådan relation?
 5. Hur tycker du lärjungarna borde ha gjort istället?
 6. Tycker du att Jesus borde ha gjort något annorlunda? Tror du någon som känner sig nedtyngd hade kunnat göra något annorlunda eller är det upp till kompisen?
 7. Hur har du kunnat hålla kontakten med dina vänner de senaste månaderna?
 8. Hur har det känts att inte kunna träffa sina vänner och släkt som vanligt?
 9. Vad kan man göra om man vet att någon kompis inte mår så bra under dessa tider?
 10. Hur känns det att samhället har förändrats så mycket på kort tid?

Lek – Tillitsövningar

Fall baklänges i kompisens armar. Var noga med att den som faller är rak i kroppen och håller ut armarna så det är lätt att fånga.

Gå ihop två och två. En deltagare har ögonbindel. Den andra deltagaren styr den ”blinde” med sina händer på hens axlar. Tillsammans går de omkring utan att krocka med andra deltagare. För att göra övningen lite mer utmanande kan den med ögonbindel styras med endast ett finger på ryggen.

Anpassning

Den andra tillitsövningen kan göras med avstånd genom att styra den med ögonbindel endast med ord.


Källa

Equmenia Syd har tagit fram andakten.