Hajkbanan deluxe

En banan fylld med chokladbitar som grillas är ett vanligt inslag vid lägerelden. Här kommer ett tips på en lyxigare och annorlunda variant.

Tillaga din hajkbanan med ingredienser baserat på vad som är i säsong och kanske vad du kan plocka själv. Vanligtvis används mjölkchoklad (eller mörk choklad) till hajkbanan men vit choklad passar bra till syrliga bär.

Vad du behöver

  • Bananer (en till varje person)
  • Vit choklad
  • Bär efter säsong
  • Kniv

Så här går det till

Lägg bananen ner. Skär ett snitt längs med bananen på den sidan som nu ligger uppåt (det gör att bananen inte välter och att fyllningen rinner ut när den läggs i elden).

Fyll bananen med chokladbitar, bär och kanske något annat ätbart som du plockat i naturen.

Lägg bananen nära glöden. Om du placerar den nära men inte i själva glöden så behövs ingen grillfolie. Bananen är klar när chokladen smält och bananen känns mjuk.

Anpassning

Bananens fyllning kan varieras i det oändliga och anpassas efter säsong. Till jul kan det passa med saffran och russin, skumtomte, pepparkakschoklad, pepparkaka.

Om hajkbanan står på programmet kan en mängd ingredienser presenteras och så får var och en själv komponera sin bästa hajkbanan. Ett bra sätt att väcka experiment-lustan kring matlagning och bakning.