Flykten från Damaskus

Ett rollspel om Apostlagärningarna. Ett äventyr där du är hjälten!

Tidsåtgång
2 timmar +
Gruppstorlek
2-10
Ålder
8-12 år, 13-17 år, 18+
Kategori
Bibeln, Drama, Lekar och spel

Rollspelet Flykten från Damaskus består av flera olika delar, alla delar kan laddas ner här nedan. Räkna med att rollspelet tar 2-4 timmar att spela.

Introduktion och spelexempel
Den här filen innehåller en kort introduktion till vad rollspel är. Här hittar du även ett spelexempel som visar hur det kan gå till att spela bordsrollspel. Innehållet riktar sig till den som inte känner till rollspel sedan tidigare.

Regelhäftet
Regelhäftet är en förkortad version av reglerna till Hjältar & Legender: Rollspel på Bibelns tid . Det innehåller allt som behövs för att göra egna rollpersoner och spela äventyret Flykten från Damaskus.

Äventyret
Flykten från Damaskus är ett äventyr i tre delar som handlar om tiden efter Jesu korsfästelse och de första kristna. Det avslutas med att Paulus flyr från Damaskus genom att firas ner från stadsmuren i en korg. Rollpersonerna är en grupp unga hjältar som kan spela en viktig roll i händelserna kring Paulus.

Färdiga rollpersoner med rollformulär
Till Flykten från Damaskus medföljer 10 färdiga rollpersoner för de grupper som vill börja spela direkt. Vill man är det även möjligt att göra egna rollpersoner med hjälp av de regler som finns i regelhäftet. Sist i regel häftet finns ett rollformulär som kan skrivas ut på ett vanligt A4-papper för den som föredrar att skapa sin egen rollperson.

Handouts och värderingsövningar
Till materialet medföljer även ett antal handouts och värderingsövningar. Här finns en handelsbod (Simons handelsbod) där rollpersonerna kan handla utrustning i äventyrets inledning och här visas de föremål som rollpersonerna kan hitta i vakttornet i del 2 av äventyret. Dessa handouts kan användas som visuell förstärkning för de grupper som så önskar när man kommer till respektive avsnitt i äventyret.

Till Flykten från Damaskus finns ett stort antal diskussionsfrågor och värderingsövningar. Fundera en stund tillsammans med din spelgrupp om vad ni har varit med om. Fundera också på vad i äventyret som bygger på bibelberättelserna och vad som är påhittat. Välj ut de värderingsövningar som passar just för er. Det kan leda till många spännande samtal.


Källa

Materialet är framtaget av Qairos Games på uppdrag av Equmeniakyrkan till temaåret ”Till jordens yttersta gräns”. Du som använder det här materialet får ladda ner det och skriva ut det för privat bruk. Du får även sprida materialet fritt i din spelgrupp, förening och församling. I övrigt gäller den copyrightinformation som anges i materialet.