

Cluedo live
En live-variant av det klassiska brädspelet Cluedo. Lös mordgåtan med er slutledningsförmåga!
Cluedo – ’live at Prisma’ edition är en live-variant på det klassiska brädspelet Cluedo. Spelarna agerar själva spelpjäser och lägerområdet för Prisma utgjorde spelplanen när det spelades på Equmenias nationella scoutläger 2019. Platserna går att anpassa till de lokaler och platser ni har tillgängliga på hemmaplan . Reglerna är i princip desamma som för brädspelet, men inga tärningsslag behöver göras vid förflyttning.
Vad du behöver
- Spelregler
- Anteckningsblad
- Karaktärskort
- Vapenkort
- Platskort
- Kuvert
- En penna per lag
Så här går det till
Förberedelser:
Välj gärna en spelledare som hjälper till att hålla turordningen. Spelledaren deltar inte i spelet. Om fler än sex personer deltar, dela in i max sex lag.
Blanda korten med de sex misstänkta personerna, med baksidan uppåt. Tag ett av dessa kort på måfå (ingen får se det kortet!) och lägg det i kuvertet. Gör samma sak med mordvapen-korten och platskorten. När ni är klara, innehåller alltså kuvertet ett kort med mördaren, ett kort med mordvapnet, och ett kort med platsen där mordet skedde, och ingen vet vilka korten är. Spelledaren håller ordning på kuvertet.
Blanda noga de resterande 18 korten, fortfarande med baksidan uppåt. Spelledaren delar ut samtliga 18 kort till lagen medsols, ett i taget. Några lag kan få ett kort mer än andra lag, beroende på antal deltagare; detta ger dock bara en obetydlig fördel. Det är mycket viktigt att man inte i onödan visar sina kort för motspelarna.
Ge varje lag en karaktär och motsvarande anteckningsblad, antingen genom lottning eller genom att lagen kommer överens. Lagen förser sig med en varsin penna för att kunna skriva. Det är viktigt att man inte heller visar sina anteckningar för motspelarna – håll papperet gömt!
Spelregler:
Spelordningen bestäms av den ordning som karaktärerna står listade i på spelprotokollet.
Varje gång det är ens tur, får laget välja en plats och förflytta sig dit tillsammans med övriga lag, eller välja att stanna kvar på den aktuella platsen.
När laget kommer till den valda platsen får man genast i samma drag delge en misstanke. Man säger då högt t.ex. ”Jag misstänker att mordet utfördes på Denna plats, av Den personen med Det vapnet”.
När denna misstanke delgivits måste laget som står näst i turordningen titta på sina kort; om laget har ett eller flera av de misstänkta korten (till exempel Kyrkan, Lady Green och Värjan), måste laget ge kortet ett alibi genom att visa upp det för laget som delgav misstanken. Det spelar ingen roll vilket av de tre korten som visas upp, men det är viktigt att bara laget som delgav misstanken får se kortet, och ingen annan. (Gå undan en bit om det behövs.) Om laget näst i tur inte kan visa något av de efterfrågade korten, går misstanken vidare till nästa lag; kan inte heller detta lag ge något av de tre korten alibi genom att visa upp ett av dem, går misstanken vidare till nästa lag igen, osv. till ett av de misstänkta korten visats.
Därefter går turen vidare till nästa lag i turordningen.
Spelet fortsätter:
Lagen fortsätter på detta sätt, och kommer efterhand på sina protokoll pricka av de kort som fått alibi. Genom uteslutningsmetoden och god slutledningsförmåga kommer något lag till sist att tro sig veta vem mördaren är, på vilken plats det skedde och vilket mordvapen som användes.
Anklaga!
När ett lag är övertygat om att de vet vilka de tre gömda korten är, kan laget efter att ha delgivit en misstanke, i samma drag göra en anklagelse. Detta görs genom att först på sitt papper skriva mördaren, platsen och mordvapnet, och sedan titta på de tre korten i kuvertet utan att någon annan ser dem.
Om anklagelsen är korrekt – samtliga stämmer – visas korten och den skrivna anklagelsen upp och spelet är vunnet.
Felaktig anklagelse
Om anklagelsen inte är korrekt, måste de tre korten läggas tillbaka i kuvertet, fortfarande utan att någon annan ser dem, men laget får då inte fortsätta att spela. De måste dock kvarstå i spelet för att kunna ge alibi åt kort när de övriga spelarna misstankar; men får alltså inte delge misstankar själv. Lagen får bara göra en anklagelse var under spelets gång.
Bluffmisstankar
Det är fullt tillåtet att ”bluffa”, dvs delge misstankar som berör kort laget har på handen. På så vis kan laget förvissa sig om var specifika kort finns någonstans bland de andra spelarna. Likaså är det fullt tillåtet att delge en misstanke som gäller den egna karaktären.
Anpassning
Välj platser utifrån var ni befinner och justera platskorten.
Källa
Cluedo – ‘live at Prisma’ edition har sina rötter i ett live-Cluedo som Kajsa och Magnus Hjelmblom skapade för en tonårskväll i Borgenkyrkan i Tierp någon gång i mitten på 2000-talet. Det finns även en version anpassad för Ensro Lägergård. Allt material (regler, anteckningsblad, karaktärskort, vapenkort och platskort) får kopieras och modifieras fritt så länge som denna informationsruta finns kvar. Bilderna på karaktärskorten är gjorda av Kajsa Hjelmblom och övriga bilder är fritt tillgängliga bilder.