Borompompom
Improvisera mera! I denna skrattiga lek övar vi på att bjuda på oss själva, samarbeta, uttrycka känslor och improvisera!
Drama betyder “att göra”, alltså inte att spela teater som många kanske tror. Det är ett mycket bredare kreativt uttryck än så. Det kan vara ett medel för att bygga en positiv självkänsla och ett sätt att träna sig i själv-kännedom. Många är de som berättar om hur drama och improvisation hjälpt dem att våga vara mer modiga och mer sig själva. Att använda sin kropp och sin röst på nya sätt, att upptäcka hur en reagerar i oväntade situationer, att för en stund lägga bort konventionerna och att skratta åt att det blir tokigt – är exempel på situationer och upplevelser som dramat kan locka oss in i. Drama är även ett verktyg för att öva samspel och bygga tillit i en grupp. Det handlar faktiskt mycket om att våga leka tillsammans.
Den här improvisationens övningen är ett exempel bland många för att öva allt detta. Läs mer om hur du kan använda drama i ungdomsgruppen och hitta fler improvisationsövningar i materialet Inspiration Drama.
Så här går det till
Stå i en ring, gå på stället och stampa takten tillsammans, tänk er en ganska lugn fyrtakt.
En person börjar säga ett ord, vilket som helst, på första slaget. Personen som står bredvid säger något helt annat på tredje slaget.
Sen lägger ni ihop det till ett sammansatt ord som alla upprepar tillsammans följt av “borompompom”, under nästa fyra taktslag. Exempel: första personen säger ”näsa”, andra personen säger ”häst”, varpå alla svarar ”näsahäst borompompom”.
Sen är det person 2 som börjar, och person 3 som fyller på, osv. Det viktigaste är att säga det första ordet som dyker upp i huvudet, stå inte och fundera ut något roligt att säga. Det är också viktigt att hålla takten för att få upp ett gemensamt tempo, annars blir det en väldigt långsam övning som inte blir lika rolig. Du kan associera från det som sades tidigare, säga något du ser, återupprepa dig eller bara få ur dig ett ljud, som “bluääh”. I det sista fallet blir det ljudet ditt ord, då kanske det låter “näsabluääh borompompom”. Det är okej!
Försök att inte öka takten förrän ni medvetet vill göra det svårare. Byt håll i ringen då och då för variation!
Källa
Övningen är hämtad från Equmenias material Inspiration Drama framtaget av Sara Wallin. Inspiration Drama innehåller lekar, dramaövningar och tips till dig som ledare samt flera förslag till en och halvtimmes dramapass att använda i en grupp.