Böner för Alla på samma kula

Här är ett antal böner ni kan använda under en andakt eller gudstjänst när ni vill be för världen, efter en insamling, för barn och unga på vår jord.

Tidsåtgång
0-10 min
Gruppstorlek
2-10, 11-30, 31-
Ålder
3-7 år, 8-12 år, 13-17 år, 18+
Kategori
Andakt, Insamling

Bönerna är olika långa och kan bes högt tillsammans, som växelläsning eller genom att en person ber dem för andra. 

Käre Jesus,
Tack för att vi får dela med oss till andra av det som vi har fått av dig
Välsigna de pengar som vi nu har samlat in och låt dem komma till nytta hos de människor som behöver dem allra bäst
Hjälp oss att älska varandra, och lär oss att tycka om att ge
Tack för att du lyssnar när vi ber
Amen.

 

Vi ber en bön
sjunger en sång
för barn på vår jord
som ingen bryr sig om
som inte har mat
ingenstans att bo
som saknar hopp
trygghet och ro
Sofia Corneskog (Bönen är en sång. Noter finns på s. 12-13 i den bifogade pdf:en.)

 

Vi ber för barnen som sätter kladdiga chokladfingrar överallt, som gillar att bli kittlade, som hoppar i vattenpölar och förstör sina byxor, som nallar kakor före maten, som suddar så att det blir hål i matteboken, som aldrig kan hitta sina skor. 

Och vi ber för dem som tittar på fotograferna bakom taggtråd, som inte kan springa längs gatan i nya joggingskor, som aldrig har räknat potatisarna på tallriken, som föddes på platser vi aldrig skulle besöka, som aldrig får gå på cirkus, som lever i en barnförbjuden värld. 

Vi ber för barn som ger oss kladdiga kyssar och en näve full med maskrosor, som sover med hunden i sängen och som begraver sina döda guldfiskar, som nästan inte hinner kramas, och som glömmer matsäcken, som täckt hela kroppen med plåster, och som sjunger falskt, som klämmer ut hela tandkrämstuben i handfatet.

Och vi ber för alla dem som aldrig någonsin får efterrätt, som inte har någon snuttefilt att släpa efter sig, som inte hittar något bröd att stjäla, som inte har något rum att städa, vars foto inte står på någons nattduksbord, vars monster är verkliga.

Vi ber för barn som gör slut på veckopengen före tisdag, som kastar sig på golvet i snabbköpet och skriker efter godis. som petar i maten, som älskar spökhistorier, som gömmer smutskläder under sängen, och får besök av tandfén, som inte tycker om att få pussar inför hela skolan, som åmar sig i kyrkan och skriker i telefonen, som får oss att både skratta och gråta.

Och vi ber för dem vars mardrömmar sker på dagen, som är beredda att äta vad som helst, som inte blir bortskämda av någon enda människa, som går och lägger sig hungriga och gråter sig till sömns, som lever och andas utan att egentligen finnas till. 

Vi ber för barn som vill bli burna och för dem som måste bäras, för dem som aldrig ger upp och för dem som aldrig fått en chans, för dem som vi förkväver och för dem som griper vilken hand som helst som räcks åt dem.
Efter engelskt original skrivet av Julie Rosien


Källa

Bönerna är hämtade från Equmenias material Alla på samma kula som riktar sig till barn– och ungdomsledare i Equmenias föreningar och som vi hoppas ska ge dig som ledare redskap för att i din lokala förening arbeta med insamling, solidaritet och internationella relationer. Alla på samma kula har material anpassat för olika åldrar. Materialet är framtaget av Johanna Hylén.