Återbrukspyssla

Att återanvända material och göra återbrukspyssel är både lätt och bra. Du behöver inte köpa så mycket material och det sparar på jordens resurser.

Tidsåtgång
10-30 min
Gruppstorlek
2-10, Göra själv
Ålder
8-12 år, 13-17 år, 18+
Kategori
Hållbarhet och klimat, Pyssel

Återbrukspyssel handlar om att använda material som redan har använts till någonting annat. Det kan vara glasburkar, toalettrullar, konservburkar eller kartonger, som sen blir lyktor, förvaring, roliga figurer eller något helt annat. Möjligheterna är oändliga!

 

Förslag på återbrukspyssel:

Ljuslyktor av gamla glasburkar
Måla glasburkar, till exempel från tacosalsa, honung eller annat, med akryl eller glasfärg och använd som fina ljuslyktor. Detlagarna behöver då glasburk, färg och pensel.

Pennhållare av toarullar
Toarullar som målas och limmas fast på en kartongbit blir fina pennhållare till skrivbordet! Deltagarna behöver då tomma toa- eller hushållspappersrullar, tuschpennor eller målarfärg, sax och lim.

Krukor gjorda av mjölkkartonger
Tomma mjölkkartonger kan användas som krukor till plantering. Målar ni dem kan de dessutom bli riktigt gulliga.

Såhär gör ni: Rengör mjölkkartongerna och torka ur dem. Klipp sedan av mjölkkartongen cirka 20 cm från botten. Om du vill kan du klippa ut små öron, se bild i bifogad fil. Måla sedan mjölkkartongen med akrylfärg (förslagsvis som ett djur om du klippt ut öron). När den torkat kan du använda den som en kruka eller bara en burk för saker! Scouterna behöver då tomma mjölk- eller juicekartonger, målarfärg och pensel.

 

Vill du ha mer inspiration för vad ni kan göra? Googla på t.ex. ”Recycled crafts” eller ”Återbrukspyssel”

Vad du behöver

  • Glasburkar
  • Färg
  • Penslar
  • Toa- eller hushållsrullar
  • Kartong
  • Tuschpennor
  • Lim
  • Sax
  • Mjölk- eller juicekartonger

Anpassning

Pyssla på distans?

Välj ett pyssel som inte kräver en massa utrustning utöver det som de mesta har hemma, till exempel sax. Det är också viktigt att deltagarna klarar av att göra det själv om deras vårdnadshavare inte kan hjälpa till.

Samla ihop materialet som behövs. Kanske behöver du efterlysa material hos vänner, eller leta bland källsorteringen. Du kan också be deltagarna att själva samla in specifikt material.

Dela upp det så att det finns ett litet kit med allt som behövs till varje deltagare. Skicka ut kitet med posten eller gå runt och dela ut det själv postlådorna. Du kan också be deltagarna komma och hämta pysslet till exempel i kyrkan. Lägg med instruktioner i paketet – även om ni kommer att pyssla tillsammans! Påminn också deltagarna om det behövs något hemifrån, till exempel en sax.

Skicka också ut tydliga instruktioner kring var det digitala mötet kommer att hållas. Vad behövs för utrustning, hur deltagarna kopplar upp sig, kontaktuppgifter om någon behöver hjälp, och så vidare. Skicka infon gärna både till deltagare och vårdnadshavare.

När det sen är dags kan alla koppla upp sig i ett videomöte och sätta igång! Alla behöver inte ha på kamera, men det är roligt om så många som möjligt har det. Visa, precis som du skulle gjort annars, hur pysslet ska göras och glöm inte att checka in efterhand och kolla hur det går för var och en.


Källa

Idén kommer från kampanjen ”40 dagar för klimatet” som är framtagen ihop med Scouterna.