Hälsa på din kropp!

Observera

Denna text publicerades första gången den 3 september, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Veckans Pulsandakt är skriven av Anna-Carin Abrahamsson, studentpastor, Tikvainstruktör och löpare.

Tikva är en träningsform och avslappningsmetod med fokus på balans och en inre tillit. Tikva bygger kristen värdegrund och inspiration hämtas från Psalm 23: ”Du låter mig vila på gröna ängar. Du för mig till vatten där jag finner ro”

Det har väl aldrig funnits så många råd om hur vi ska leva hälsosamt som nu. Kunskapen ökar hela tiden kring hur vi ska äta, träna och ta hand om kroppen på bästa sätt för att hålla oss friska, starka och leva längre. Men varför visar då många undersökningar att så många ändå mår väldigt dåligt idag?

Jag tror att god hälsa handlar om att se helheten i livet. Därför att allt inom oss hänger samman. Ju mer vi upptäcker det, desto mer förstår vi att vi är unika varelser. Kroppen är något vi varje morgon skulle kunna förundras över. Vi skulle kunna ägna varje dag i resten av våra liv med att upptäcka någon ny detalj hos oss själva. Om hur vi kan äta för att förstärka immunförsvaret och om hur träning kan hjälpa hjärnan att läkas. Vi kan ägna timmar åt att studera blodets makalösa resa genom kroppen, hur det syresätter våra muskler och om hur våra tankar och sinnesintryck skapar bilder som blir till ord. Ångest och sorg kan skapa smärta i leder och muskler, på samma sätt som tacksamhet hjälper oss att sova bättre. Kroppen är en helt enastående sammansättning där allt inom oss samverkar med varandra.

Jag har ett ansvar för den skapelse som blev min. Att vara snäll mot kroppen genom att ta hand om den, uppmuntra den och lyssna till den. Att få kroppen att må bra genom att ge den bra mat, intellektuell stimulans, tillräckligt med vila och rörelse. Jag vill att den ska orka lyfta ett barn, cykla uppför en backe och kunna springa till bussen om det behövs. Det behövs ganska ofta faktiskt. Jag vill att den ska lukta gott, äta gott och sova gott. Tid till återhämtning är det svåraste för mig. När kroppen säger stopp funkar det inte att springa sig pigg. Jag har försökt det.

”Genom stillhet och förtröstan blir ni starka” säger Ordspråksboken.

När vi tränar bryter vi ner kroppen. Det är under vilan som kroppen får tid att återhämta sig och bli stark. Presterar vi för hårt och för länge utan tillräckligt med återhämtning så bryter vi ned kroppen vilket tillslut kan leda till att vi blir sjuka. Samma regel gäller för vår inre människa. Därför tror jag att ett hälsosamt liv handlar mycket om att känna efter hur kroppen mår. Kroppen är bra på att sända ut signaler om vad den behöver, det svåra är oftast att lyssna in dessa signaler.

Så fokusera inte så mycket på vad du borde göra eller skulle ha gjort. Var snäll mot dig själv. Ställ dig framför spegeln och hälsa på din kropp och fråga vad den behöver för att må bra idag. Det kallar jag ett hälsosamt liv.