Gott nytt år från idrottsvolontärerna i Kongo

Observera

Denna text publicerades första gången den 13 januari, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Varje år sänder Equmenia ut två idrottsvolontärer till vår idrottsskola i Brazzaville. Under cirka sex månader får de uppleva landet och bo hemma hos en kongolesisk familj. Uppgifterna handlar framförallt om att arbeta som ungdomsledare och tränare i antingen gymnastik, beachvolleyboll eller fotboll. Nu har idrottsvolontärerna Nils Wärnsberg och Sture Genemo varit i Kongo halva sin volontärstid. Efter några välbehövda semesterveckor har arbetet på idrottsskolan dragit igång igen.

Bonjour !

Idrottsvolontärerna fick innan jul äran att tomta för skolelever och andra barn i Kongo Brazzaville. Svettigt med lösskägg i 27 graders värme.

Jag och Sture önskar er alla en något försenad god jul och ett gott nytt år! Vi har haft några veckors välbehövlig semester. Tillsammans med Stures familj har vi spenderat mellandagarna i Pointe-Noire. Vi har framförallt solat och badat, men även passat på att upptäcka staden och dess omgivningar.

Bland annat besökte vi ”Les Gorges de Diosso”. Ett område norr om Pointe-Noire som utmärks av sina häftiga röda raviner som gräver sig längre och längre in i berget för varje år som går. Vi passade även på att besöka SUECO, det vill säga den svenska skola som var hemvist för de barn vars föräldrar jobbade som missionärer i landet. Idag är SUECO inte längre en svensk skola, utan ett trevligt vandrarhem med en intressant historia.

Innan vår resa till Pointe-Noire hade vi några fina dagar i Brazzaville. Vi besökte Gothia, åkte på utflykt med missionärerna Carl och Anne, och mycket annat! Som de skogstokiga svenskar vi är tog vi bilen till en tallskog norr om Brazzaville. Där fikade vi, och efter att vår kompetenta guide och chaufför Dominique tillrättavisade en korrupt gränsvakt som gjorde vad han kunde för att utkräva oss på pengar tog vi oss till en vacker utkiksplats. Därifrån kunde vi blicka ned över den mäktiga Kongofloden och dess vindlande bana genom det gröna landskapet.

”Semester är bra, men vardagsliv är bäst.”

Förra lördagen drog arbetet på CF Gothia återigen igång, och i februari hoppas vi på en resa till Kimpese, som ligger i grannlandet Kongo-Kinshasa. Detta förutsätter att våra visum blir färdiga i tid. Vi håller tummarna!

Jag och Sture har med iver längtat efter att få återuppta arbetet på Gothia. Semester är bra, men vardagsliv är bäst. Under förutsättning att man sysslar med något roligt och givande, och det tycker jag minsann att vi gör.

Bonne Année !
/Nils och Sture