Glädje efter läger och utvärderingstester på idrottsskolan

Observera

Denna text publicerades första gången den 20 november, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

I den senaste rapporten från idrottsskolan i Brazzaville får vi höra om ett lyckat sportläger och ambitiösa utvärderingstester där barnen och ungdomarna visat upp sina talanger.

Att driva idrottsskola i Kongo-Brazzaville, mitt under en coronapandemi, är en utmaning, berättar huvudledaren Hervé Mandilou. Men arbetslaget och eleverna har arbetat bra. Idrottsskolan har i stort sätt kunnat genomföra alla planerade aktiviteter de senaste månaderna genom att ta ställa om och försöka ta hänsyn till regler om avstånd och ansiktsmasker.

Individuell träning

På de bilder och videoklipp som skickas från idrottsskolan ser man hur eleverna utför träningen individuellt och så ofta som möjligt håller avstånd från varandra. I gymnastiken går bra, men i lagsporterna fotboll och volleyboll blir utmaningen större.

”Eftersom fotboll är en lagsport så får den inte utövas. Men vi utvecklade olika test för att kunna pröva fotbollsspelarna individuellt under utvärderingen”, skriver idrottsskolan i sin rapport.

Barnen fick bland annat visa att de på tid kunde ta sig med bollen mellan olika stationer. De fick dribbla, springa och passa.

Tv och radio på plats

Totalt deltog 120 barn i utvärderingarna. Årets utvärdering var annorlunda än det brukar se ut. Inga utomstående lag bjöds in för att i en turnéring tävla mot hemmalagen. Detta på grund av restriktionerna under coronapandemin. Ändå blev det en tid av uppmuntran. Tv och radio var där för att bevaka utvärderingen och alla som deltagit i utvärderingarna fick mellanmål och ett skolpaket i gåva. De som presterat bäst i olika kategorier fick individuella priser.

”Viktigast är att delta”

Syftet med utvärderingen är att se vilken nivå som barnen och ungdomarna kommit till men också ge tillfälle att motivera och uppmuntra alla unga. ”Det viktiga är att delta”, skriver idrottsskolan.

Träningsläger gemenskap och lekar

Idrottsskolan rapporterar också om ett lyckat läger som genomfördes för att samla barnen och ungdomarna och få tillbaka Vi-känslan efter flera månader av ”lock down” och stängda skolor. Under fem dagar  i september samlades 100 barn och ungdomar på idrottsskolans område från morgon till kväll för att umgås, samtala, leka och träna tillsammans. Alla barn blev serverade frukost och ett ordentligt mål mat mitt på dagen – något som inte alls är så vanligt att många kongolesiska familjer har möjlighet att göra.

Förutom att träning anordnades videovisning, samtal om pandemierna Covid-19 och Hiv-Aids, bokläsning, lekar, berättelser och teatrar, quiz och gåtor, fotoutställning och olika workshops, sång och musik. Under ett tillfälle gick även barn och ledare utanför idrottsskolans område för att nå ut och informera om skydd mot coronaviruset och att tala om demokrati med barn och föräldrar boendes i närområdet.

– Det var så väldigt roligt och trevligt på lägret. Vi har lärt oss mycket saker. Jag tycker vi ska fortsätta med detta, säger Germani som är en av ungdomarna på idrottsskolan som tränar aerobisk gymnastik och deltar i de sociala aktiviteterna.

– Totalt sett tycker jag att det gick bra utan några olyckor eller dåliga händelser. Barnen och föräldrar har sagt att de var mycket nöjda med initiativet, säger huvudledare Hervé Mandilou efter lägret.

Glädjande för barnen mitt i coronapandemin

Även om situationen med coronapandemin begränsar vissa delar av idrottsskolan finns det stor initiativförmåga att hitta vägar framåt. På Equmenia och Equmeniakyrkan gläds vi åt att arbetet fortsätter och barn och unga får möjlighet att utvecklas, växa som individer och hålla fast vid goda värderingar under en tid när mycket i samhället påverkas negativt av coronapandemin.